Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

PSA test: Ένα δίλημμα μόνο για άνδρες

Εσείς πρέπει να κάνετε τεστ PSA; Η απάντηση δεν είναι απλή, καθώς η πιο δημοφιλής εξέταση που κάνουν οι άνδρες προβληματίζει τους επιστήμονες και γίνεται κατά καιρούς αντικείμενο έρευνας. Για άλλη μία φορά, τα αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας μελετών εγείρουν ερωτήματα για τις ωφέλειες αλλά και τα μειονεκτήματα της εξέτασης αυτής.

Τι μετρά το PSA

Η εξέταση PSA (Prostate Specific Antigen - ειδικό προστατικό αντιγόνο) μετρά την πρωτεΐνη που παράγεται από τα κύτταρα του προστάτη. Είναι παρούσα σε μικρές ποσότητες σε υγιείς άνδρες, αλλά συχνά είναι αυξημένη όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Ο προστατικός δείκτης, λοιπόν, μπορεί να είναι αυξημένος και χωρίς να υπάρχει κακοήθεια, γιατί και η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη και οι συνήθεις προστατικές φλεγμονές τον αυξάνουν. Οι υψηλές τιμές της εν λόγω εξέτασης συνήθως οδηγούν σε βιοψία, για να διαπιστωθεί αν όντως υπάρχει καρκινικός όγκος. Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτες, μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί αν ο εντοπισμός καρκινικών όγκων στον προστάτη, σε αρχικό στάδιο, παίζει ρόλο στη διάσωση της ζωής του αρρώστου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτοί οι όγκοι αναπτύσσονται με μεγάλη βραδύτητα και δεν απειλούν ιδιαίτερα την επιβίωση. Αντίθετα, η διάγνωση των καρκινικών όγκων που αναπτύσσονται γρηγορότερα, πολύ συχνά είναι υπερβολικά καθυστερημένη. 

Η γνώμη των ειδικών 
  Φραγκίσκος Σοφράς, καθηγητής Ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου.
«Φαίνεται ότι το PSΑ δεν έχει την αξία που του είχαμε προσδώσει στην αρχή. Δεν είναι καρκινικός δείκτης, δεν δείχνει καρκίνο. Δείχνει την ύπαρξη προστατικών κυττάρων, και όταν έχεις προστατικά κύτταρα, που όλοι οι άνδρες έχουμε, έχεις και μία τιμή του PSA. Στην υπερπλασία του προστάτη, που είναι καλοήθης νόσος, το PSA φυσικά αυξάνεται. Αλλά αυξάνεται και όταν υπάρχει καρκίνος. Δεν ξέρω αν φανώ πολύ αιρετικός, αλλά εγώ το PSA δεν το μετράω ούτε στον εαυτό μου. Άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να γίνεται ένας ουρολογικός έλεγχος των ανδρών από τα 50 και μετά, ο οποίος θα βασίζεται κυρίως στη συμπτωματολογία και τη δακτυλική εξέταση και, εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα και είναι αρνητική και η δακτυλική εξέταση, το PSA δεν θα πρέπει να μετριέται ούτε να χρησιμοποιείται ως μέθοδος διάγνωσης. Αν, όμως, υπάρχουν παράγοντες κινδύνου (κληρονομικότητα, αφρικανική καταγωγή), τότε ίσως θα πρέπει να εξετάζεται και το PSA. Βέβαια, για τους άνδρες άνω των 75 ετών, και μελέτες υπάρχουν, και δική μου άποψη είναι, εφόσον κάποιος μετρά το PSA και είναι φυσιολογικό, να σταματήσει από εκεί και πέρα τη μέτρησή του. Με την αύξηση της ηλικίας είναι πιθανή η ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη, αλλά αυτό δεν θα σας δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η εξέλιξη είναι πολύ αργή. Για να οδηγήσει σε θάνατο ο καρκίνος του προστάτη, μπορεί να περάσουν και 10 με 15 χρόνια.»

Δρ. Ηλίας Δαβίλλας, χειρουργός-ουρολόγος.
«Εγώ προσωπικά προτείνω οι άνδρες άνω των 50 να κάνουν PSA και δακτυλική εξέταση μία φορά το χρόνο. Όσοι, όμως, έχουν οικογενειακό ιστορικό να ξεκινούν την εξέταση από τα 45. Αφού υπάρχει η έννοια της πρόληψης, είμαι υπέρ, δεν μπορώ να την αγνοήσω. Σε αυτό, όμως, που είμαι πιο σκεπτικός και συντηρητικός είναι σε ποιους θα αποφα­σίσω να κάνω βιοψία. Εδώ πρέπει να συνυπολογίζονται η ηλικία, αλλά και άλλες παράμετροι, όπως αν υπάρχουν λοιμώξεις ή καταστάσεις οι οποίες ουσιαστικά μπορεί να οδηγήσουν στην αύξηση του PSA. Πρέπει, επίσης, να παρα­κολουθείται και η συχνότητα αύξησής του. Αν αυξάνεται σταδιακά, ίσως χρειάζεται να ψάξουμε για ύπαρξη καρκίνου του προστάτη. Και αν τελικά διαπιστωθεί καρκίνος, πρέπει πάλι να λάβουμε υπόψη μας πολλούς παράγοντες, ώστε να μην κάνουμε υπερθεραπεία. Συνεπώς, κάνουμε πρόληψη, κάνουμε βιοψίες με σύνεση και προχωράμε σε θεραπείες πάλι με σχετική σύνεση.» 

ΠΗΓΗ:Vita.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες