Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΕΠΡΑ?

Με αφορμή το πολύ επιτυχημένο σίριαλ του mega channel “το νησί ”αρκετός κόσμος μας ρωτάει στο φαρμακείο τι είναι τελικά η λέπρα.
Θεωρήσαμε καλό λοιπόν να αναφέρουμε ορισμένα πράγματα γι’αυτή την ασθένεια.
Η λέπρα,αλλιώς ασθένεια του Χάνσεν, είναι μια χρόνια μεταδοτική ασθένεια που προσβάλει το δέρμα και τα νεύρα που βρίσκονται σ' αυτό. Το όνομα της η ασθένεια, το πήρε από την ελληνική λέξη λεπρός που έχει σχέση με τις αλλαγές που προκαλεί η λέπρα στο δέρμα των ασθενών (ξεφλουδίσματα σαν τα λέπια).
Η λέπρα προκαλείται από το μυκοβακτηρίδιο της λέπρας (mycobacterium leprae),το οποίο ανακαλύφτηκε από τον Γιατρό G.A.Hansen το 1873.Το πώς αυτό το βακτηρίδιο μεταφέρεται από τον ένα άνθρωπο στον άλλο παραμένει όμως άγνωστο! Προς το παρόν οι επιστήμονες πιστεύουν πως μπορεί να μεταδοθεί όταν υπάρχει στενή και συχνή επαφή ενός ατόμου με ένα άρρωστο. Το μεγαλύτερο μέρος (95%) του πληθυσμού έχει φυσική ανοσία.
Το βακτηρίδιο μπορεί να εισέλθει στο σώμα διάμεσου της μύτης η δέρματος που παρουσιάζει βλάβες. Ο χρόνος επώασης της νόσου θεωρείται ότι μπορεί να κυμαίνεται από 9 μήνες έως 20 χρόνια.
Η λέπρα μπορεί να προσβάλει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, είναι όμως πολύ σπάνια σε παιδιά κάτω των 3 ετών.
Τα συμπτώματα της λέπρας περιλαμβάνουν:

  • Το πρώτο σημείο της νόσου συχνά ξεκινά με μια κόκκινη κηλίδα στο δέρμα που έπειτα απλώνεται παντού. Μπορεί να αλλάζει τη χροιά δέρματος και των μαλλιών και τα κάνει πιο ξηρά.
    Δημιουργούνται βλάβες του δέρματος τις οποίες ο ασθενής δεν αισθάνεται, παρουσιάζουν αναισθησία, είναι ανώδυνες. Οι βλάβες οφείλονται σε προσβολή των αισθητικών νεύρων. Η αναισθησία που δημιουργείται καθιστά τα άκρα ευάλωτα σε τραυματισμούς ή εγκαύματα που μπορούν να οδηγούν σε απώλεια χεριών, ποδιών, των δακτύλων τους και ακρωτηριασμούς.
  • Αιμορραγία και συμφόρηση της μύτης
  •  Απώλεια τριχών στα φρύδια, στα βλέφαρα και αλλού στο σώμα
  • Παραμορφώσεις στα χέρια,στα πόδια, στο κεφάλι το οποίο το κάνουν να μοιάζει με κεφάλι λιονταριού (στα λατινικά facies leonina)!
Ο θάνατος δεν προκαλείται από την ίδια την ασθένεια αλλά από μολύνσεις που μπορεί να πάθει ένας ασθενής λόγω της λέπρας.
Η θεραπεία ανακαλύφθηκε πριν από 20 χρόνια, και περιλαμβάνει λήψη διαφόρων αντιβιοτικών (βασικότερο είναι η σουλφόνη) που πρέπει να λαμβάνονται για τουλάχιστον 6 μήνες για μερικά χρόνια. Η δυνατότητα του ασθενή, που ακολουθεί την θεραπεία, να μεταδόσει τη νόσο σε άλλους, χάνεται σε μερικές ημέρες έως μερικούς μήνες από την έναρξη της θεραπείας.
Εμβόλιο κατά της λέπρας δεν υπάρχει αλλά εκείνο της φυματίωσης δίνει κάποια προστασία, μιας και το μικρόβιο της λέπρας είναι συγγενικό με εκείνο της φυματίωσης.
Οι άνθρωποι που ζουν στο ίδιο σπίτι με το άτομο που πάσχει πρέπει να εξεταστούν από γιατρό και να εξετάζονται κάθε χρόνο για τουλάχιστον 5 χρόνια. Η λέπρα είναι νόσημα που πρέπει να δηλώνεται από τους γιατρούς στις αρμόδιες αρχές.
Σε πολλές χώρες, όπως η Ελλάδα, η νόσος έχει εξαφανιστεί, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο στην Ινδία, στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες