Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

ΑΠΟΣΜΗΤΙΚΟΣ ΥΓΡΟΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΣ

Σήμερα που ο καρκίνος του μαστού μαστίζει τις γυναίκες είναι ίσως επίκαιρο και επιστημονικός ενδιαφέρον να εξετάσουμε πόσο αθώα ή ένοχα είναι στην πρόκλησή τους τα αποσμητικά μασχάλης (αντιιδρωτικά/αποσμητικά).
Τα περισσότερα αποσμητικά της αγοράς καλύπτουν την κακοσμία του σώματος με ισχυρό άρωμα ή περιέχουν alcohol το οποίο εμποδίζει την εφίδρωση ενώ άλλα παρασκευάζονται από χημικά διαμορφωμένα υποπροϊόντα στα εργαστήρια όπως aluminum Chlorohydrate, zirconium και διάφορα Parabens που μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβή για τον οργανισμό.
Παλαιότερες αλλά και πρόσφατες επιστημονικές έρευνες αποκαλύπτουν ότι τα parabens ήταν παρόντα σε 18 από τα 20 δείγματα καρκινικών ιστών του στήθους. Η μορφή στην οποία βρέθηκαν οι ουσίες υποδηλώνειότι εισήχθησαν μέσω του δέρματος παρά μέσω των τροφών. Αυτό μας εφιστά την προσοχή στα χημικά που εισάγουμε στο σώμα μας μέσω των προϊόντων ατομικής φροντίδας όπως είναι τα αποσμητικά.
Σε μια εποχή όπου το marketing παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην προώθηση των προϊόντων, οι καταναλωτές εμπιστεύονται και προτιμούν τα διαφημιζόμενα προϊόντα χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι και τα καλύτερα. Πριν την αγορά οποιουδήποτε προϊόντος περιποίησης θα πρέπει όλοι μας να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να δούμε την σύσταση του και να προτιμήσουμε αυτό με τα λιγότερα χημικά.
Βέβαια τα καλύτερα προϊόντα είναι αυτά που η ίδια η φύση μας χαρίζει.
Στις χώρες της Ασίας για παράδειγμα, χρησιμοποιούν εδώ και χιλιάδες χρόνια ορυκτά μεταλλικά άλατα για την πρόληψη της δυσοσμίας του ιδρώτα. Τρίβοντας σε βρεγμένη επιδερμίδα κρυσταλοποιημένα μεταλλικά άλατα στην περιοχή της μασχάλης ή των ποδιών λύνουν αποτελεσματικά το πρόβλημα της δυσοσμίας του ιδρώτα με φυσικό τρόπο. Πως γίνεται αυτό;
Η κακοσμία του σώματος είναι υποπροϊόν της εφίδρωσης και προκύπτει όταν ο ιδρώτας έρχεται σε επαφή με τα βακτήρια που υπάρχουν στο δέρμα. Η εξάλειψη ενός από τα δύο συνεπάγεται και την εξάλειψη της κακοσμίας. Τα μεταλλικά άλατα τα οποία αποτελούνται από θειικό κάλιο (potash alum) διαθέτουν φυσική αντιβακτηριδιακή δράση με αποτέλεσμα να εμποδίζουν τα βακτήρια να εμφανιστούν στο σημείο όπου έχουμε αφήσει μια λεπτή μεμβράνη αλάτων τρίβοντας τα. Με τον τρόπο αυτό δεν εμποδίζουμε την εφίδρωση που είναι απαραίτητη για την σωστή λειτουργία του οργανισμού και παράλληλα ο ιδρώτας μας δεν μυρίζει άσχημα.
Στην Ελληνική αγορά μπορούμε να βρούμε αποσμητικούς κρυστάλλους, όπως τους ονομάζουν, σε φαρμακεία και βιολογικά καταστήματα. Υπάρχουν δύο μορφές κρυστάλλων, αυτοί που αποτελούνται από θειικό κάλιο (potash alum) και τα αποτελέσματα τους διαρκούν τουλάχιστον 24 ώρες και αυτοί που αποτελούνται από αμμωνιακό κάλιο (ammonium alum) αλλά δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικοί όσο οι πρώτοι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες