Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑΤΑ ΠΟΔΙΩΝ ΓΕΝΟΥΣ.....ΘΗΛΥΚΟΥ..!

Οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί είναι δύο προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.Αποτελούν παθήσεις των φλεβών και εμφανιζονται σε ενα μεγάλο ποσοστό γυναικων.

ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΕΣ

Οι ευρυαγγείες είναι οι μικρές φλέβες που έχει αυξηθεί το μέγεθός τους εξαιτίας της αυξημένης φλεβικής πίεσης. Διακρίνονται σε κόκκινες με διάμετρο έως 1 mm και σε μπλε ή πράσινες  με διάμετρο έως και 3 mm. Μπορούν να εμφανιστούν σε όλο το σώμα και κυρίως στα κάτω άρθρα όπου συνήθως υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση λίπους. Η εμφάνιση των ευρυαγγειών στο πρόσωπο είναι επίσης ένα συχνό φαινόμενο σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Η εμφάνιση των ευρυαγγειών προκαλεί μόνο αισθητικά προβλήματα και δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για την υγεία.

ΚΙΡΣΟΙ

Οι κιρσοί είναι μεγεθυμένες φλέβες με μπλε σκούρο χρώμα που βρίσκονται κάτω από την επιδερμίδα και δημιουργούνται εξαιτίας της εξασθένισης του φλεβικού τοιχώματος και της δυσλειτουργίας των βαλβίδων των φλεβών όπως εξηγήσαμε και παραπάνω. Διακρίνονται σε επιφανειακούς που βρίσκονται κάτω από το δέρμα και σε κιρσούς εν τω βάθει που αναπτύσσονται σε μεγαλύτερο βάθος. Εντοπίζονται κυρίως στην εσωτερική πλευρά των ποδιών και δημιουργούν οίδημα. Με το δημιουργία των κιρσών μπορεί να δημιουργηθεί μόνο αισθητικό αποτέλεσμα αλλά μπορεί και να προκληθούν σοβαρά συμπτώματα για την υγεία όπως είναι ο πόνος της περιοχής, αίσθημα βάρους στα κάτω άκρα, αιμορραγία του κιρσού, θρόμβωση ή και άτονο έλκος σε μεγάλες ηλικίες. Με άλλα λόγια οι κιρσοί δεν είναι τόσο «αθώοι» και συχνά αποτελούν πρόβλημα υγείας, πέρα από την αντιαισθητική τους εμφάνιση. Για το λόγο αυτό πρέπει σε κάθε περίπτωση και όταν παρατηρήσετε ένα παρόμοιο σύμπτωμα να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο γιατρό για να κάνει τη διάγνωση του προβλήματος και να σας προτείνει τον ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισής του.  

ΑΙΤΙΑ

Γενετικοί και ορμονικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των προβλημάτων αυτών. Οι κιρσοί παρουσιάζουν κληρονομική προδιάθεση και έχουν τετραπλάσια πιθανότητα να εμφανιστούν στις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες.
Άλλες πιθανές αιτίες πρόκλησης των συγκεκριμένων δυσλειτουργιών  είναι η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη και η συχνή άρση βαρών – καταστάσεις που οδηγούν σε υπερβολική πίεση στις φλέβες. Η εγκυμοσύνη προκαλεί παράλληλα και ορμονικές αλλαγές που θεωρείται ότι αποδυναμώνουν τις φλέβες στα πόδια. Οι  καταστασεις επηρεάζουν τα άτομα που περνούν σημαντικό τμήμα της ημέρας όρθιοι, κάθονται συνήθως σταυροπόδι ή γυμνάζονται πολύ λίγο. Ο κίνδυνος αυξάνεται επίσης από ασθένειες του ήπατος ή κακή κυκλοφορία του αίματος.
 

 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Μερικές από τις πιο διαδεδομένες θεραπείες είναι:
• Τα φλεβοτονικά φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση των κιρσών στο αρχικό τους στάδιο.
• Η σκληροθεραπεία που αποτελεί μια θεραπεία που εφαρμόζεται για πολλά χρόνια. Περιλαμβάνει μια σειρά ενέσεων (8-10 ανά συνεδρία) με μείγμα ειδικού σκληρυντικού διαλύματος απευθείας πάνω στις ευρυαγγείες και στους κιρσούς
• Το λέιζερ που αποτελεί την πιο πρόσφατη θεραπεία για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών. Με το λέιζερ γίνεται εξάχνωση και «σβήνονται» τα σπασμένα αγγεία. Ο μόνος περιορισμός της θεραπείας αυτής είναι ότι απευθύνεται στις λεπτές μόνο ευρυαγγείες (μέχρι 1mm διάμετρος). 

Επίσης, πέρα από της παραπάνω ιατρικές μεθόδους, ο τρόπος για να αποφύγουμε τέτοιου είδους προβλήματα είναι η τακτική σωματική άσκηση και το καθημερινό βάδισμα. Πρέπει να αποφεύγεται η πολύωρη ορθοστασία και η καθιστική εργασία για πολλές ώρες χωρίς διάλλειμα.  

Τέλος αξίζει να σημειωθεί οτι αν και τα προβλήματα αυτά πλήττουν κυρίως τις γυναίκες, μπορεί σε μικρότερα ποσοστά να επηρεασούν με τον ίδιο τρόπο και άνδρες.

     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες