Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑΤΡΩΝ ΙΚΑ

Να ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων των γιατρών του ΙΚΑ και να καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις ζητούν οι γιατροί του ΙΚΑ που κήρυξαν 48ωρη απεργία στις 30 Νοέμβρη και την 1η Δεκέμβρη.
Σε σχετική ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού καταγγέλλει τις «πρακτικές διασυρμού του κλάδου των γιατρών, από όργανα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Διοίκησης του ΙΚΑ, σχετικά με υπερσυνταγογραφήσεις φαρμάκων-θεραπειών».
Οι γιατροί απεργούν επίσης για την υποβάθμιση της περίθαλψης και την επιμήκυνση της λίστας των τηλεφωνικών ραντεβού και απειλούν με συνέχιση των κινητοποιήσεων αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

ΥΠΕΡΤΑΣΗ-ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ




ΜΥΘΟΣ : Τα φυσιολογικά όρια της αρτηριακής πίεσης αυξάνουν όσο αυξάνει και η ηλικία. ΑΛΗΘΕΙΑ:  Για τους ενηλίκους, τα όρια της αρτηριακής πίεσης που διακρίνουν αυτούς με φυσιολογική πίεση από τους υπερτασικούς είναι τα ίδια, ανεξάρτητα από την ηλικία. Με την ηλικία αυξάνει μόνο το ποσοστό των υπερτασικών ατόμων.

ΜΥΘΟΣ : Παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο αποτελεί η αύξηση της διαστολικής και όχι της συστολικής πίεσης.
ΑΛΗΘΕΙΑ:  Ήδη από τις τελευταίες διεθνείς μελέτες έχει δειχτεί ότι η συστολική υπέρταση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο εξίσου σημαντικό με τη διαστολική υπέρταση (αν όχι σημαντικότερο).

ΜΥΘΟΣ : Μεγαλύτερος κίνδυνος από την υπέρταση είναι ο κίνδυνος να πάθει ο άρρωστος εγκεφαλική αιμορραγία από απότομη αύξηση της αρτηριακής του πίεσης.
ΑΛΗΘΕΙΑ : Ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ μικρός. Η υπέρταση αποτελεί παράγοντα που δρά μακροχρονίως αυξάνοντας την πιθανότητα νόσησης και θανάτου από στεφανιαία νόσο και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, που στην πλειονότητά τους είναι ισχαιμικά και όχι αιμορραγικά. Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος της άμεσης πρόκλησης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ελαττώνεται απότομα παρα όταν αυξάνει απότομα η αρτηριακή πίεση σε ένα υπερτασικό άτομο.

ΜΥΘΟΣ:  Σε έναν υπερτασικό που καπνίζει η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης αρκεί για την προφύλαξη από καρδιαγγειακά νοσήματα.
ΑΛΗΘΕΙΑ : Αν και οι καπνιστές δεν έχουν υψηλότερες τιμές αρτηριακής πίεσης απ’ όσο οι μη καπνιστές, το κάπνισμα αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Σε όσους συνεχίζουν να καπνίζουν η προστασία που παρέχει η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης με φάρμακα είναι μειωμένη.

ΜΥΘΟΣ: Το σκόρδο κάνει καλό στην πίεση.
ΑΛΗΘΕΙΑ :Το σκόρδο έχει βρεθεί ότι ελαττώνει την αρτηριακή πίεση όταν χορηγείται σε σχετικά μεγάλες ποσότητες (π.χ. 10 έως 25 σκελίδες νωπού σκόρδου την ημέρα).

ΜΥΘΟΣ: Τα πορτοκάλια αυξάνουν την πίεση.
ΑΛΗΘΕΙΑ :Υπάρχουν ενδείξεις για το ότι οι πλούσιες σε κάλιο τροφές, όπως τα πορτοκάλια, προστατεύουν από την υπέρταση και εν πάση περιπτώσει, οι υπερτασικοί που αντιμετωπίζονται διουρητικά πρέπει να παίρνουν τροφές πλούσιες σε κάλιο.

ΜΥΘΟΣ :Η φαρμακευτική θεραπεία πρέπει να εφαρμόζεται αμέσως μετά τη διάγνωση της υπέρτασης για να προλαμβάνονται οι κίνδυνοι που συνεπάγεται η αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η πρόκληση βλάβης στα όργανα-στόχους είναι μια μακροχρόνια διαδικασία. Όχι σπάνια άτομα με τιμές διαστολικής αρτηριακής πίεσης 90 έως 94 mm Hg ή τιμές συστολικής αρτηριακής πίεσης 140 έως 149 mm Hg που παρακολουθούνται χωρίς φαρμακευτική παρέμβαση παρουσιάζουν υποχώρηση των τιμών της αρτηριακής τους πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα.

ΜΥΘΟΣ : Σε ελαφριές ιδίως περιπτώσεις υπέρτασης αρκεί η περιστασιακή λήψη αντιυπερτασικού φαρμάκου (παίρνω χάπι όταν έχω πίεση), ή αρκεί η χορήγηση ορισμένων αντιυπερτασικών φαρμάκων (π.χ. διουρητικά) 2 ή 3 φορές την εβδομάδα.
ΑΛΗΘΕΙΑ :‘Ένα άτομο ή είναι υπερτασικό ή δεν είναι. Αν είναι υπερτασικό, πρέπει να παίρνει ένα φάρμακο τόσο συχνά όσο χρειάζεται για να εξασφαλίζεται καθημερινή δράση σε 24ωρη βάση. Αν δεν είναι, δεν χρειάζεται να παίρνει καθόλου αντιυπερτασικά φάρμακα.

ΜΥΘΟΣ : Ορισμένα αντιυπερτασικά φάρμακα προκαλούν σεξουαλική δυσλειτουργία.
ΑΛΗΘΕΙΑ : Η σχέση σεξουαλικής δυσλειτουργίας και φαρμακευτικής θεραπείας είναι δύσκολο να εκτιμηθεί σε μία κατάσταση όπως η υπέρταση, όπου ο χαρακτηρισμός απλώς του ατόμου ως υπερτασικού αρκεί για να προκαλέσει ψυχογενή ανικανότητα, τουλάχιστον παροδική. Αν και έχει αναφερθεί συσχέτιση αντιυπερτασικής θεραπείας και σεξουαλικής δυσλειτουργίας με πιο γνωστή αυτήν της κατηγορίας των β-αποκλειστών, η χειρότερη συσχέτιση υπάρχει με τα διουρητικά αντιυπερτασικά φάρμακα.
ΠΗΓΗ: iatronet.gr

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

PSA test: Ένα δίλημμα μόνο για άνδρες

Εσείς πρέπει να κάνετε τεστ PSA; Η απάντηση δεν είναι απλή, καθώς η πιο δημοφιλής εξέταση που κάνουν οι άνδρες προβληματίζει τους επιστήμονες και γίνεται κατά καιρούς αντικείμενο έρευνας. Για άλλη μία φορά, τα αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας μελετών εγείρουν ερωτήματα για τις ωφέλειες αλλά και τα μειονεκτήματα της εξέτασης αυτής.

Τι μετρά το PSA

Η εξέταση PSA (Prostate Specific Antigen - ειδικό προστατικό αντιγόνο) μετρά την πρωτεΐνη που παράγεται από τα κύτταρα του προστάτη. Είναι παρούσα σε μικρές ποσότητες σε υγιείς άνδρες, αλλά συχνά είναι αυξημένη όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Ο προστατικός δείκτης, λοιπόν, μπορεί να είναι αυξημένος και χωρίς να υπάρχει κακοήθεια, γιατί και η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη και οι συνήθεις προστατικές φλεγμονές τον αυξάνουν. Οι υψηλές τιμές της εν λόγω εξέτασης συνήθως οδηγούν σε βιοψία, για να διαπιστωθεί αν όντως υπάρχει καρκινικός όγκος. Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτες, μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί αν ο εντοπισμός καρκινικών όγκων στον προστάτη, σε αρχικό στάδιο, παίζει ρόλο στη διάσωση της ζωής του αρρώστου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτοί οι όγκοι αναπτύσσονται με μεγάλη βραδύτητα και δεν απειλούν ιδιαίτερα την επιβίωση. Αντίθετα, η διάγνωση των καρκινικών όγκων που αναπτύσσονται γρηγορότερα, πολύ συχνά είναι υπερβολικά καθυστερημένη. 

Η γνώμη των ειδικών 
  Φραγκίσκος Σοφράς, καθηγητής Ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου.
«Φαίνεται ότι το PSΑ δεν έχει την αξία που του είχαμε προσδώσει στην αρχή. Δεν είναι καρκινικός δείκτης, δεν δείχνει καρκίνο. Δείχνει την ύπαρξη προστατικών κυττάρων, και όταν έχεις προστατικά κύτταρα, που όλοι οι άνδρες έχουμε, έχεις και μία τιμή του PSA. Στην υπερπλασία του προστάτη, που είναι καλοήθης νόσος, το PSA φυσικά αυξάνεται. Αλλά αυξάνεται και όταν υπάρχει καρκίνος. Δεν ξέρω αν φανώ πολύ αιρετικός, αλλά εγώ το PSA δεν το μετράω ούτε στον εαυτό μου. Άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να γίνεται ένας ουρολογικός έλεγχος των ανδρών από τα 50 και μετά, ο οποίος θα βασίζεται κυρίως στη συμπτωματολογία και τη δακτυλική εξέταση και, εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα και είναι αρνητική και η δακτυλική εξέταση, το PSA δεν θα πρέπει να μετριέται ούτε να χρησιμοποιείται ως μέθοδος διάγνωσης. Αν, όμως, υπάρχουν παράγοντες κινδύνου (κληρονομικότητα, αφρικανική καταγωγή), τότε ίσως θα πρέπει να εξετάζεται και το PSA. Βέβαια, για τους άνδρες άνω των 75 ετών, και μελέτες υπάρχουν, και δική μου άποψη είναι, εφόσον κάποιος μετρά το PSA και είναι φυσιολογικό, να σταματήσει από εκεί και πέρα τη μέτρησή του. Με την αύξηση της ηλικίας είναι πιθανή η ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη, αλλά αυτό δεν θα σας δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η εξέλιξη είναι πολύ αργή. Για να οδηγήσει σε θάνατο ο καρκίνος του προστάτη, μπορεί να περάσουν και 10 με 15 χρόνια.»

Δρ. Ηλίας Δαβίλλας, χειρουργός-ουρολόγος.
«Εγώ προσωπικά προτείνω οι άνδρες άνω των 50 να κάνουν PSA και δακτυλική εξέταση μία φορά το χρόνο. Όσοι, όμως, έχουν οικογενειακό ιστορικό να ξεκινούν την εξέταση από τα 45. Αφού υπάρχει η έννοια της πρόληψης, είμαι υπέρ, δεν μπορώ να την αγνοήσω. Σε αυτό, όμως, που είμαι πιο σκεπτικός και συντηρητικός είναι σε ποιους θα αποφα­σίσω να κάνω βιοψία. Εδώ πρέπει να συνυπολογίζονται η ηλικία, αλλά και άλλες παράμετροι, όπως αν υπάρχουν λοιμώξεις ή καταστάσεις οι οποίες ουσιαστικά μπορεί να οδηγήσουν στην αύξηση του PSA. Πρέπει, επίσης, να παρα­κολουθείται και η συχνότητα αύξησής του. Αν αυξάνεται σταδιακά, ίσως χρειάζεται να ψάξουμε για ύπαρξη καρκίνου του προστάτη. Και αν τελικά διαπιστωθεί καρκίνος, πρέπει πάλι να λάβουμε υπόψη μας πολλούς παράγοντες, ώστε να μην κάνουμε υπερθεραπεία. Συνεπώς, κάνουμε πρόληψη, κάνουμε βιοψίες με σύνεση και προχωράμε σε θεραπείες πάλι με σχετική σύνεση.» 

ΠΗΓΗ:Vita.gr




Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Δωρεάν εξετάσεις στα νοσοκομεία

ΣΚΑΪ Player TV : ΣΚΑΪ - www.skai.gr

ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ ΜΕ ΚΕΡΙ

H αποτρίχωση με κερί είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος απομάκρυνσης της ανεπιθύμητης τριχοφυίας τόσο σε μεγάλες όσο και σε μικρές περιοχές του σώματος. Η μέθοδος είναι ανεκτή από τις γυναίκες αλλά λίγος πόνος πάντα υπάρχει.
Υπάρχουν δύο τεχνικές της αποτρίχωσης με κερί :
Η πρώτη και η πιο συχνή είναι η αποτρίχωση με ζεστό κερί
Η δεύτερη είναι η αποτρίχωση με κρύο κερί η οποία χρησιμοποιείται στο σπίτι.
Στην αποτρίχωση με κρύο κερί το κερί αγοράζεται από το φαρμακείο ή τα καταστήματα καλλυντικών . Η χρήση του είναι εύκολη.
Για να μην πονάς όμως υπάρχουν κάποια μικρά μυστικά, πολύ εύκολα στην εφαρμογή τους, που θα σε βοηθήσουν και θα απαλύνουν αισθητά τον πόνο που νιώθεις.
1. Προετοίμασε την επιδερμίδα σου από την προηγούμενη μέρα κάνοντας απολέπιση στην περιοχή που πρόκειται να αποτριχώσεις ώστε να βγάλεις στην επιφάνεια και την πιο μικρή τριχούλα που ενδεχομένως κρύβεται στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Απόφυγε αν μπορείς να απλώσεις κάποια ενυδατική κρέμα γιατί όσο λιγότερο λιπαρή είναι η επιδερμίδα σου τόσο πιο ανώδυνη είναι η αποτρίχωση.
2. Για να στεφθεί η προσπάθειά σου με επιτυχία και λιγότερο πόνο σιγούρεψε ότι οι τρίχες έχουν μήκος τουλάχιστον μισό εκατοστό για να μπορέσει να βγει εύκολα και από την ρίζα της.
3. Τις ταινίες που εφαρμόζεις πάνω από το κερί πάντα μα πάντα θα πρέπει να τις έχεις με φορά αντίθετη από αυτή των τριχών για να έχεις το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.
4. Τέλος, αν υπάρχουν μικρά υπολείμματα από κερί πάνω στο δέρμα σου μην πανικοβληθείς. Αφαιρείται πανεύκολα με παιδικό λαδάκι. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξεις μετά είναι να ενυδατώσεις την περιοχή με ένα πλούσιο στρώμα από καταπραυντική κρέμα με αλόη βέρα ή πανθενόλη.
Η αποτριχωθείσα περιοχή μπορεί να κοκκινίσει και να είναι ευαίσθητη για λίγες ώρες.
Εάν κάποια χρησιμοποιεί τρετινοίνη τοπικά η ισοτρετινοίνη από το στόμα ή έχει αφυδατωθεί από τον ήλιο ή από άλλη αιτία,θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική.

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Λάθη στη δοσολογία των παιδικών φαρμάκων κάνουν οι γονείς

 Πολλοί γονείς αδυνατούν να υπολογίσουν σωστά την κατάλληλη δόση φαρμάκου, που δίνουν στα παιδιά τους, ή αδιαφορούν για τη σωστή δοσολογία, με συνέπεια αυτά να παίρνουν είτε μεγαλύτερες και συχνότερες, είτε μικρότερες και πιο αραιές δόσεις φαρμάκων, σύμφωνα με νέα αυστραλιανή έρευνα.
Η μελέτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι άθελά τους οι γονείς θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών τους, ιδίως όσων είναι κάτω των πέντε ετών.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, υπό την Δρ Ρεβέκα Μόουλς, παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας, στη Λισσαβώνα.
Το πρόβλημα επιτείνεται, σύμφωνα με τη μελέτη, επειδή πολλά από αυτά τα φάρμακα δεν απαιτούν συνταγή γιατρού και μπορούν να αγοραστούν ελεύθερα από ένα φαρμακείο.
Η Δρ Μόουλς επισήμανε ότι οι γονείς παρεξηγούν συχνά το γεγονός ότι πολλά φάρμακα, όπως τα κοινά αντιπυρετικά, πωλούνται χωρίς συνταγή από τα φαρμακεία και εσφαλμένα νομίζουν ότι είναι απολύτως ακίνδυνα, ακόμα κι αν δώσουν μεγαλύτερη δόση στο παιδί τους.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι περίπου έξι στους δέκα γονείς (ποσοστό 61%) δίνουν λάθος δόση στο παιδί τους: ειδικότερα, 17% δίνουν μεγαλύτερη δόση και το 44% μικρότερη.
Επιπλέον, η μελέτη βρήκε ότι 7% των γονιών δίνουν φάρμακο στα παιδιά χωρίς καν να ελέγξουν τον πυρετό τους προηγουμένως, ενώ 40% δίνουν κάποιο φάρμακο (αντιπυρετικό ή άλλο) ακόμα κι όταν ο πυρετός είναι κάτω από 38 βαθμούς.
Μια άλλη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Τζον Μουρς του Λίβερπουλ, η οποία θα παρουσιαστεί αυτή την εβδομάδα, συστήνει την παραγωγή μικροσκοπικών χαπιών, που εύκολα θα μπορούν να καταπιούν τα μικρά παιδιά, ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή δοσολογία του φαρμάκου.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γαλλία: Σκάνδαλο με το φάρμακο Mediator .

Ένα νέο υγειονομικό σκάνδαλο ξέσπασε την Τρίτη στη Γαλλία σχετικά με το , ένα φάρμακο κατά του διαβήτη που χρησιμοποιείται επίσης για τη μείωση του αισθήματος της πείνας, το οποίο κυκλοφορούσε στη χώρα μέχρι το 2009 και το οποίο φέρεται ότι προκάλεσε το θάνατο το λιγότερο 500 ανθρώπων σε περισσότερα από 30 χρόνια.
Ο νέος υπουργός Υγείας Ξαβιέ Μπερτράν δήλωσε την Τρίτη "ανήσυχος για το θέμα", μετά την εκτίμηση της Γαλλικής Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας Προϊόντων Υγείας (Afssaps) ότι το συγκεκριμένο φάρμακο προκάλεσε "τουλάχιστον 500 θανάτους".
Το φάρμακο κυκλοφορούσε στη Γαλλία από το 1975 έως το Νοέμβριο του 2009. Συνολικά 5 εκατομμύρια ασθενείς στη χώρα έχουν πάρει το Mediator, το οποίο φέρεται ότι προκάλεσε τη νοσηλεία 3.500 ανθρώπων με καρδιακά προβλήματα.
Στην Ιταλία και την Ισπανία το benfluorex (βενφλουορέξη) απαγορεύθηκε το 2005, ενώ στην Κύπρο και την Πορτογαλία αποσύρθηκε μετά την απαγόρευσή του στη Γαλλία. Η Ιρέν Φρανσόν, μία γιατρός που αποκάλυψε την υπόθεση σε ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο, εξέφρασε στο Γαλλικό Πρακτορείο "τη μεγάλη της ανακούφιση" που είδε να αναγνωρίζεται επισήμως αυτή η "υγειονομική καταστροφή".


ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑΤΑ ΠΟΔΙΩΝ ΓΕΝΟΥΣ.....ΘΗΛΥΚΟΥ..!

Οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί είναι δύο προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.Αποτελούν παθήσεις των φλεβών και εμφανιζονται σε ενα μεγάλο ποσοστό γυναικων.

ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΕΣ

Οι ευρυαγγείες είναι οι μικρές φλέβες που έχει αυξηθεί το μέγεθός τους εξαιτίας της αυξημένης φλεβικής πίεσης. Διακρίνονται σε κόκκινες με διάμετρο έως 1 mm και σε μπλε ή πράσινες  με διάμετρο έως και 3 mm. Μπορούν να εμφανιστούν σε όλο το σώμα και κυρίως στα κάτω άρθρα όπου συνήθως υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση λίπους. Η εμφάνιση των ευρυαγγειών στο πρόσωπο είναι επίσης ένα συχνό φαινόμενο σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Η εμφάνιση των ευρυαγγειών προκαλεί μόνο αισθητικά προβλήματα και δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για την υγεία.

ΚΙΡΣΟΙ

Οι κιρσοί είναι μεγεθυμένες φλέβες με μπλε σκούρο χρώμα που βρίσκονται κάτω από την επιδερμίδα και δημιουργούνται εξαιτίας της εξασθένισης του φλεβικού τοιχώματος και της δυσλειτουργίας των βαλβίδων των φλεβών όπως εξηγήσαμε και παραπάνω. Διακρίνονται σε επιφανειακούς που βρίσκονται κάτω από το δέρμα και σε κιρσούς εν τω βάθει που αναπτύσσονται σε μεγαλύτερο βάθος. Εντοπίζονται κυρίως στην εσωτερική πλευρά των ποδιών και δημιουργούν οίδημα. Με το δημιουργία των κιρσών μπορεί να δημιουργηθεί μόνο αισθητικό αποτέλεσμα αλλά μπορεί και να προκληθούν σοβαρά συμπτώματα για την υγεία όπως είναι ο πόνος της περιοχής, αίσθημα βάρους στα κάτω άκρα, αιμορραγία του κιρσού, θρόμβωση ή και άτονο έλκος σε μεγάλες ηλικίες. Με άλλα λόγια οι κιρσοί δεν είναι τόσο «αθώοι» και συχνά αποτελούν πρόβλημα υγείας, πέρα από την αντιαισθητική τους εμφάνιση. Για το λόγο αυτό πρέπει σε κάθε περίπτωση και όταν παρατηρήσετε ένα παρόμοιο σύμπτωμα να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο γιατρό για να κάνει τη διάγνωση του προβλήματος και να σας προτείνει τον ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισής του.  

ΑΙΤΙΑ

Γενετικοί και ορμονικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των προβλημάτων αυτών. Οι κιρσοί παρουσιάζουν κληρονομική προδιάθεση και έχουν τετραπλάσια πιθανότητα να εμφανιστούν στις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες.
Άλλες πιθανές αιτίες πρόκλησης των συγκεκριμένων δυσλειτουργιών  είναι η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη και η συχνή άρση βαρών – καταστάσεις που οδηγούν σε υπερβολική πίεση στις φλέβες. Η εγκυμοσύνη προκαλεί παράλληλα και ορμονικές αλλαγές που θεωρείται ότι αποδυναμώνουν τις φλέβες στα πόδια. Οι  καταστασεις επηρεάζουν τα άτομα που περνούν σημαντικό τμήμα της ημέρας όρθιοι, κάθονται συνήθως σταυροπόδι ή γυμνάζονται πολύ λίγο. Ο κίνδυνος αυξάνεται επίσης από ασθένειες του ήπατος ή κακή κυκλοφορία του αίματος.
 

 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Μερικές από τις πιο διαδεδομένες θεραπείες είναι:
• Τα φλεβοτονικά φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση των κιρσών στο αρχικό τους στάδιο.
• Η σκληροθεραπεία που αποτελεί μια θεραπεία που εφαρμόζεται για πολλά χρόνια. Περιλαμβάνει μια σειρά ενέσεων (8-10 ανά συνεδρία) με μείγμα ειδικού σκληρυντικού διαλύματος απευθείας πάνω στις ευρυαγγείες και στους κιρσούς
• Το λέιζερ που αποτελεί την πιο πρόσφατη θεραπεία για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών. Με το λέιζερ γίνεται εξάχνωση και «σβήνονται» τα σπασμένα αγγεία. Ο μόνος περιορισμός της θεραπείας αυτής είναι ότι απευθύνεται στις λεπτές μόνο ευρυαγγείες (μέχρι 1mm διάμετρος). 

Επίσης, πέρα από της παραπάνω ιατρικές μεθόδους, ο τρόπος για να αποφύγουμε τέτοιου είδους προβλήματα είναι η τακτική σωματική άσκηση και το καθημερινό βάδισμα. Πρέπει να αποφεύγεται η πολύωρη ορθοστασία και η καθιστική εργασία για πολλές ώρες χωρίς διάλλειμα.  

Τέλος αξίζει να σημειωθεί οτι αν και τα προβλήματα αυτά πλήττουν κυρίως τις γυναίκες, μπορεί σε μικρότερα ποσοστά να επηρεασούν με τον ίδιο τρόπο και άνδρες.

     

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΕΠΡΑ?

Με αφορμή το πολύ επιτυχημένο σίριαλ του mega channel “το νησί ”αρκετός κόσμος μας ρωτάει στο φαρμακείο τι είναι τελικά η λέπρα.
Θεωρήσαμε καλό λοιπόν να αναφέρουμε ορισμένα πράγματα γι’αυτή την ασθένεια.
Η λέπρα,αλλιώς ασθένεια του Χάνσεν, είναι μια χρόνια μεταδοτική ασθένεια που προσβάλει το δέρμα και τα νεύρα που βρίσκονται σ' αυτό. Το όνομα της η ασθένεια, το πήρε από την ελληνική λέξη λεπρός που έχει σχέση με τις αλλαγές που προκαλεί η λέπρα στο δέρμα των ασθενών (ξεφλουδίσματα σαν τα λέπια).
Η λέπρα προκαλείται από το μυκοβακτηρίδιο της λέπρας (mycobacterium leprae),το οποίο ανακαλύφτηκε από τον Γιατρό G.A.Hansen το 1873.Το πώς αυτό το βακτηρίδιο μεταφέρεται από τον ένα άνθρωπο στον άλλο παραμένει όμως άγνωστο! Προς το παρόν οι επιστήμονες πιστεύουν πως μπορεί να μεταδοθεί όταν υπάρχει στενή και συχνή επαφή ενός ατόμου με ένα άρρωστο. Το μεγαλύτερο μέρος (95%) του πληθυσμού έχει φυσική ανοσία.
Το βακτηρίδιο μπορεί να εισέλθει στο σώμα διάμεσου της μύτης η δέρματος που παρουσιάζει βλάβες. Ο χρόνος επώασης της νόσου θεωρείται ότι μπορεί να κυμαίνεται από 9 μήνες έως 20 χρόνια.
Η λέπρα μπορεί να προσβάλει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, είναι όμως πολύ σπάνια σε παιδιά κάτω των 3 ετών.
Τα συμπτώματα της λέπρας περιλαμβάνουν:

  • Το πρώτο σημείο της νόσου συχνά ξεκινά με μια κόκκινη κηλίδα στο δέρμα που έπειτα απλώνεται παντού. Μπορεί να αλλάζει τη χροιά δέρματος και των μαλλιών και τα κάνει πιο ξηρά.
    Δημιουργούνται βλάβες του δέρματος τις οποίες ο ασθενής δεν αισθάνεται, παρουσιάζουν αναισθησία, είναι ανώδυνες. Οι βλάβες οφείλονται σε προσβολή των αισθητικών νεύρων. Η αναισθησία που δημιουργείται καθιστά τα άκρα ευάλωτα σε τραυματισμούς ή εγκαύματα που μπορούν να οδηγούν σε απώλεια χεριών, ποδιών, των δακτύλων τους και ακρωτηριασμούς.
  • Αιμορραγία και συμφόρηση της μύτης
  •  Απώλεια τριχών στα φρύδια, στα βλέφαρα και αλλού στο σώμα
  • Παραμορφώσεις στα χέρια,στα πόδια, στο κεφάλι το οποίο το κάνουν να μοιάζει με κεφάλι λιονταριού (στα λατινικά facies leonina)!
Ο θάνατος δεν προκαλείται από την ίδια την ασθένεια αλλά από μολύνσεις που μπορεί να πάθει ένας ασθενής λόγω της λέπρας.
Η θεραπεία ανακαλύφθηκε πριν από 20 χρόνια, και περιλαμβάνει λήψη διαφόρων αντιβιοτικών (βασικότερο είναι η σουλφόνη) που πρέπει να λαμβάνονται για τουλάχιστον 6 μήνες για μερικά χρόνια. Η δυνατότητα του ασθενή, που ακολουθεί την θεραπεία, να μεταδόσει τη νόσο σε άλλους, χάνεται σε μερικές ημέρες έως μερικούς μήνες από την έναρξη της θεραπείας.
Εμβόλιο κατά της λέπρας δεν υπάρχει αλλά εκείνο της φυματίωσης δίνει κάποια προστασία, μιας και το μικρόβιο της λέπρας είναι συγγενικό με εκείνο της φυματίωσης.
Οι άνθρωποι που ζουν στο ίδιο σπίτι με το άτομο που πάσχει πρέπει να εξεταστούν από γιατρό και να εξετάζονται κάθε χρόνο για τουλάχιστον 5 χρόνια. Η λέπρα είναι νόσημα που πρέπει να δηλώνεται από τους γιατρούς στις αρμόδιες αρχές.
Σε πολλές χώρες, όπως η Ελλάδα, η νόσος έχει εξαφανιστεί, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο στην Ινδία, στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη με την οποία το αίμα πιέζει τα τοιχώματα των αρτηριών μέσα στις οποίες κυκλοφορεί. Η πίεση δεν παραμένει ποτέ σταθερή αλλά έχει διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν οι τιμές της αρτηριακής πίεσης παραμένουν υψηλές για μεγάλο χρονικό διάστημα σημαίνει ότι ο οργανισμός πάσχει από υψηλή Α.Π. η οποια ονομαζεται αρτηριακή υπέρταση.

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΟΡΙΑ ΣΥΣΤΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΟΛΙΚΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ

Σήμερα, ανώτερα όρια του «φυσιολογικού» θεωρούνται τα 140 mm Hg και 90 mm Hg αντίστοιχα. Πρέπει ιδιαίτερα να τονίσουμε ότι δεν επιτρέπεται να χαρακτηρίζεται ένα άτομο σαν υπερτασικό με μια μόνο μέτρηση της αρτηριακής του πίεσης. Aπαιτούνται τρεις τουλάχιστον διαδοχικές μετρήσεις.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΥΠΕΡΤΑΣΗ;
Η αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι επικίνδυνη γιατί:
•  υποβάλλει την καρδιά σε υπερλειτουργία
•  κάνει τα αγγεία να χάνουν την ελαστικότητά τους
•  αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακά και άλλα νοσήματα

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ;

Tουλάχιστον στο 95% των περιπτώσεων δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία για την ανάπτυξη υπέρτασης και χαρακτηρίζεται σαν ιδιοπαθής.
Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα αίτια είναι συνήθως νεφρικά (σπειραματονεφρίτιδα, χρονία πυελονεφρίτιδα, στένωση νεφρικής αρτηρίας κ.ά.), ορμονικά (φαιοχρωμοκύτωμα κ.ά.). Aυτές οι περιπτώσεις αποτελούν τις δευτεροπαθείς υπερτάσεις και εμφανίζονται συχνότερα σε νεαρότερα άτομα και παιδιά, όπου αιτία υπέρτασης είναι και η στένωση του ισθμού της αορτής.

TΙ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ

H θεραπεία της υπέρτασης αποβλέπει κυρίως στην πρόβλεψη:
  • αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων
  • στεφανιαίας νόσου (έμφραγμα, στηθάγχη) και
  • καρδιακής ανεπάρκειας (που εκδηλώνεται με δύσπνοια, πνευμονικό οίδημα και οιδήματα κάτω άκρων).

ΜΕΤΡΗΣΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΣΑΣ:
  1. Μην πίνετε καφέ και μην καπνίσετε, 30 λεπτά πριν από τη μέτρηση.
  2. Πριν από τη μέτρηση καθίστε, για 5 λεπτά, με τη ράχη στηριγμένη σε κάθισμα και τα πόδια ακουμπισμένα στο πάτωμα. Στηρίξτε το χέρι σας σε ένα τραπέζι περίπου στο ύψος της καρδιάς.
  3. Φορέστε μπλουζάκι με άνετο ή κοντό μανίκι, έτσι ώστε το χέρι να είναι εκτεθειμένο και χαλαρό κατά τη μέτρηση.
  4. Κάντε δύο μετρήσεις με διαφορά δύο λεπτών μεταξύ τους και βγάλτε ένα μέσο όρο.
  5. Ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας για το αποτέλεσμα της μέτρησης.
  6. Σημειώστε σε χαρτί τα αποτελέσματα της μέτρησης και την ημερομηνία.
ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΑΠΛΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΠΩΣ:
  • Mείωση σωματικού βάρους.
  • Mείωση πρόσληψης άλατος.
  • Περιορισμένη κατανάλωση οινοπνευματωδών.
  • Ήπια και συστηματική σωματική άσκηση.
  • Διακοπή καπνίσματος.
  • Aποφυγή κατά το δυνατόν στρεσογόνων και πιεστικών συνθηκών στην εργασία, στην οικογένεια, στο κοινωνικό περιβάλλον.
  • H θετική σκέψη και η αίσθηση του χιούμορ βοηθά, ενώ το άγχος, η κατάθλιψη και η επιθετικότητα βλάπτουν το καρδιαγγειακό σύστημα... και όχι μόνο.






Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

ΔΙΑΙΤΑ ΟΥΡΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ

Οι ακόλουθες συστάσεις απευθύνονται σε άτομα με αυξημένο ουρικό οξύ, που πρέπει να ακολουθήσουν δίαιτα χαμηλή σε πουρίνες.
Οι πουρίνες είναι τμήμα των πρωτεϊνών των τροφών που μετατρέπονται σε ουρικό οξύ στον οργανισμό μας. Η αύξηση ουρικού οξέος μπορεί να οφείλεται σε υπερπαραγωγή πουρινών ή σε μειωμένη απέκκριση ουρικού οξέος από τους νεφρούς και μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση ουρικής αρθρίτιδας (ποδάγρας).

Γενικές συστάσεις
• Αποφύγετε τα πλούσια σε πουρίνες τρόφιμα (διαβάστε παρακάτω για περισσότερες λεπτομέρειες).
• Αυξήστε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, φρούτα).
• Μειώστε την πρόσληψη λιπαρών από τη διατροφή σας. Επιλέξτε άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα και τυριά.
• Μειώστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και προτιμήστε πουλερικά και ψάρια στις ποσότητες που ορίζονται από τον κλινικό διαιτολόγο.
• Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ. Αυξήστε την κατανάλωση υγρών στη διάρκεια της μέρας.
• Προσπαθήστε να αποκτήσετε σταδιακά και να διατηρήσετε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος. Αποφύγετε απότομη απώλεια βάρους.
• Αποφύγετε μεγάλα και βαριά γεύματα αργά τη νύχτα.

Τρόφιμα που επιτρέπονται
• Γάλα
• Γιαούρτι
• Τυρί
• Αβγά
• Ψωμί άσπρο
• Δημητριακά (όχι τα ολικής αλέσεως)
• Ζυμαρικά
• Λαχανικά – εκτός από τα απαγορευμένα (βλέπε παρακάτω)
• Φρούτα
• Ξηροί καρποί – εκτός από τα αμύγδαλα

Τρόφιμα που επιτρέπονται σε μικρές ποσότητες
• Κοτόπουλο, γαλοπούλα, κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι), μπέικον
• Ψάρια, οστρακοειδή (εκτός από αυτά που απαγορεύονται), αστακός, καβούρια στρείδια
• Αρακάς, φασόλια, σπανάκι, φακές, σπαράγγια, μανιτάρια, κουνουπίδι, σπαράγγια
• Πατάτες τηγανητές, ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως

Σε περίπτωση οξείας φάσης επιτρέπεται η κατανάλωση 60 – 90 γρ. κρέατος, ψαριού ή πουλερικών την ημέρα ή ½ φλιτζάνι από τα παραπάνω λαχανικά, όσπρια και δημητριακά

Τρόφιμα που απαγορεύονται

Τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε πουρίνες και πρέπει να αποφεύγονται τόσο σε οξεία φάση όσο και σε φάση ύφεσης

• Εντόσθια (συκώτι, μυαλά, νεφρά), ζωμός κρέατος, σάλτσες κρέατος, γλυκάδια
• Κυνήγι, χήνα
• Αμύγδαλα
• Θαλασσινά (μύδια, χτένια, αυγοτάραχο), σαρδέλες, σκουμπρί, ρέγκα, αντσούγιες
• Μαγιά

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (Φ.Σ.Α.) υπενθυμίζει ότι από σήμερα 1η Νοεμβρίου τα φαρμακεία θα λειτουργούν με το χειμερινό ωράριο, δηλαδή:

Δευτέρα & Τετάρτη: 08:00 – 14:30
Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή: 08:00 –14:00 & 17:00 – 20:00

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ 15ηςΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

"Ασθένεια του σύγχρονου πολιτισμού ο καρκίνος"
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ 5 ΙΣΤΟΙ ΜΕ ΙΧΝΟΙ ΟΓΚΟΥ
ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ Ο ΕΝΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΚΑΚΟΗΘΕΙΑ.
ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ Ε-MAIL ΠΟΥ ΔΕΧΤΗΚΑΜΕ ΕΙΝΑΙ
  1. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
  2. ΣΙΜΙΤΖΗ ΜΑΡΙΑ
ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ  ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΜΑΣ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥΣ.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ.

Αναγνώστες