Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΓΙΟΡΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΤΤΑ ΚΙΛΑ

Ποτά, πεντανόστιμα πιάτα, γλυκά και κάθε λογής λιχουδιές σας καλούν να τα δοκιμάσετε. Δεν είναι μέρες για να στερηθείτε, όμως δεν θέλετε σε καμία περίπτωση να το παρακάνετε και να τρέμετε να ανέβετε στη ζυγαριά την επομένη των γιορτών.


Ο Κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος Ιωάννης Σουπιός δίνει 7 συμβουλές για να περάσετε τέλεια:

1. Πρώτα από όλα, μην απορρίψετε σε καμία περίπτωση την πρόσκληση σε γεύμα. Η απομόνωση προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα και σκέψεις και έτσι θα καταλήξετε μόνοι στο σπίτι καταναλώνοντας τεράστιες ποσότητες φαγητού.

2. Μην ξεκινήσετε ποτέ πεινασμένοι: Πιείτε ένα χυμό ή καταναλώστε ένα φρούτο ή μια μικρή σαλάτα πριν φύγετε από το σπίτι. Φτάνοντας στο ρεβεγιόν φροντίστε να πιειτε ένα ποτήρι νερό για να γεμίσει το στομάχι σας. Η πείνα είναι πάντα κακός σύμβουλος, υπονομεύει την αντίστασή και τελικά οδηγεί στην υπερκατανάλωση φαγητού.

3. Η στρατηγική του πιάτου! Να τι πρέπει να κάνετε για να φατε σωστά, αλλά και απολαυστικά:

- Γέμιστε το πιάτο σας αρχικά με τις διάφορες σαλάτες που σίγουρα θα υπάρχουν στο τραπέζι.
- Στη συνέχεια, συμπλήρωστε το μισό πιάτο με λαχανικά ή χορταρικά και το άλλο μισό με κρέας ή ψάρι ή κοτόπουλο ή από όλα μαζί. Προτιμήστε σαλάτες και πιάτα που έχουν αρωματικό ξύδι, λάδι και λεμόνι και όχι παχυντικές σάλτσες.
- Στο πλάι βάλτε μία μικρή ποσότητα (μία δύο κουταλιές και όχι παραπάνω) από 4 διαφορετικά πιάτα, από αυτά που σας αρέσουν πιο πολύ.
- Πρόσθεστε στο πιάτο 2-3 πατάτες φούρνου ή 2-3 κουταλιές ρύζι ή μακαρόνια. Συμπλήρωστε δύο με τρείς μεζέδες για να συμπληρώσετε το γεύμα σας και ξεχάστε τα υπόλοιπα. Προσοχή, στο πιάτο δεν είναι ανάγκη να βάλετε ψωμί.

4. Οδηγίες για "προκλητικούς" μπουφέδες. Αν το γεύμα είναι μπουφές τότε αφού γεμίσετε το πιάτο σας σωστά, όπως περιγράψαμε παραπάνω, απομακρυνθείτε από τον μπουφέ. Μόλις τελειώσετε, αφήστε το πιάτο και εστιάστε την προσοχή σας σε άλλα πράγματα.

5. Κάθε μπουκιά μετράει. Απολαύστέ την! Μασήστε αργά. Αφήστε να μεσολαβήσει λίγος χρόνος μεταξύ της μίας πιρουνιάς και της άλλης.

6. Διασκέδαση είναι και ο χορός! Χορέψτε και κάψτε θερμίδες. Ένα ακόμη μυστικό είναι να πίνετε λιγότερο αλκοόλ και περισσότερο νερό ή ανθρακούχο νερό με λεμόνι ή lime. Αποφύγετε τα κοκτέιλ και προτιμήστε κρασί. Μια-δύο μπίρες ή 1-2 ποτηράκια βότκα ή ουίσκι ή ουζάκι αρκούν. Για κάθε ποτήρι κρασί που θα πίνετε, πιείτε ένα ποτήρι νερό. Θα σας βοηθήσει να ελέγξετε την κατανάλωση αλκοόλ, να αποφύγετε τις άδειες θερμίδες και το hangover της επόμενης μέρας.

7. Όταν τρώμε, ναι! Μιλάμε! Προσπαθήστε κατά την διάρκεια του γεύματος να μιλάτε με τους γύρω σας.  Η συζήτηση θα σας βοηθήσει να φάτε με αργό ρυθμό και να νοιώσετε έγκαιρα το αίσθημα της πληρότητας χωρίς να καταναλώσετε παραπάνω φαγητό από αυτό που πρέπει.

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!

 πηγη: TLIFE.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες