Τη δεκαετία του ’30 χρησιμοποιήθηκε ως όπλο βιολογικού πολέμου, όταν οι Ιάπωνες συνήθιζαν να εξοντώνουν τους αιχμαλώτους τους προσθέτοντας στο φαγητό τους θανατηφόρες δόσεις του βακτηρίου Clostridium botulinum. Το βακτήριο παράγει την τοξίνη της αλλαντίασης, μία από τις ισχυρότερες νευροτοξίνες. Σήμερα, πίσω από τα αρυτίδωτα μέτωπα πολλών γυναικών βρίσκεται αυτή η ουσία, αλλά σε πολύ μικρότερες δόσεις. Πρόκειται για εξασθενημένη αλλαντοτοξίνη (βοτουλινική νευροτοξίνη), η οποία έχει επικρατήσει να τη λέμε με την εμπορική της ονομασία: μπότοξ.
Οι εφαρμογές στη θεραπευτική περιλαμβάνουν:
Την υπεριδρωσία, δηλαδή την υπερβολική έκκριση ιδρώτα στις μασχάλες, τα χέρια και τα πέλματα.
Τα προβλήματα της φωνής και, κατ’ επέκταση, της ομιλίας (π.χ. σπασμωδική δυσφωνία).
Τις νευρομυϊκές παθήσεις, όπως το ραιβόκρανο, όπου ο ασθενής δεν μπορεί να στρίψει το κεφάλι του.
Ορισμένες συνέπειες του εγκεφαλικού, όπως το στράβωμα του στόματος και οι σπασμοί στα χέρια.
Το στραβισμό, όταν δηλαδή τα μάτια αλληθωρίζουν.
Το βλεφαροσπασμό (διαρκές ανοιγοκλείσιμο των ματιών). Αποτελεί σήμερα την πιο διάσημη, μη χειρουργική, ιατρική θεραπεία αισθητικής για τη διορθωση ρυτιδων και ατελειων.
Φέτος τον Ιούλιο η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που επέτρεψε την χρήση του Botox (η εμπορική ονομασία που χρησιμοποιεί η παραγωγός εταιρία Allergan) ως αναλγητικού για τις ημικρανίες. Όμως στην πρωτογενή μορφή της η ουσία έχει τρομερά τοξική δράση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε πολύ αραιωμένη μορφή, πράγμα που είχε περιορίσει ως τώρα την θεραπευτική χρησιμότητά της.
Όμως η νέα ανακάλυψη μπορεί να επιτρέψει στους επιστήμονες να παράγουν νέα είδη Μπότοξ, τα οποία θα είναι πολύ λιγότερο τοξικά και πολύ πιο χρήσιμα για θεραπευτικούς σκοπούς.
Όμως η νέα ανακάλυψη μπορεί να επιτρέψει στους επιστήμονες να παράγουν νέα είδη Μπότοξ, τα οποία θα είναι πολύ λιγότερο τοξικά και πολύ πιο χρήσιμα για θεραπευτικούς σκοπούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου