Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ

Τα προβιοτικά είναι διαιτητικά συμπληρώματα που περιέχουν φιλικά βακτήρια, με τα βακτήρια του λακτικού οξέως σαν τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα. Μέσα σε κάθε άνθρωπο υπάρχουν αποικίες βακτηρίων (άνω των 500 ειδών), που ζυγίζουν περίπου 2kg και αριθμούν αρκετά τρισεκατομμύρια βακτήρια. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στον εντερικό σωλήνα και εγκαθίστανται αμέσως μετά τη γέννηση, μερικά δε από αυτά βρίσκονται και αλλού (στοματική κοιλότης, λαιμός κλπ.).
Μια συμβιωτική σχέση υφίσταται ανάμεσα στον άνθρωπο και τα καλά βακτήρια: Το σώμα μας προσφέρει ένα μέρος για να ζήσουν και τροφή για να αναπτυχθούν. Σε ανταπόδοση τα φιλικά βακτήρια προσφέρουν, αποτρέποντας την αύξηση των παθογόνων, βοηθώντας στην πέψη των ινών και της λακτόζης, στην παραγωγή ενζύμων,στην κατασκευή βιταμινών Β κλπ.
Η απουσία ικανού αριθμού φιλικών βακτηρίων λακτικού οξέως οδηγεί στην ασθένεια και στον θάνατο. Ανεξάρτητα από το αν είσαι άνθρωπος, ζώο, φυτό ή άλλη μορφή ζωής, για την ύπαρξη ζωής χρειάζονται επαρκείς αποικίες φιλικών βακτηρίων λακτικού οξέως και μάλιστα για να υπάρχει υγεία τουλάχιστον το 85% των βακτηρίων του εντερικού σωλήνα πρέπει να είναι φιλικά και όχι άνω του 15% παθογόνα.
Η διαταραχή αυτής της ισορροπίας οδηγεί στην ασθένεια και η αποκατάστασή της με την λήψη προβιοτικών στην υγεία. Η διατροφή, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η συχνή χρήση αντιβιοτικών, είτε άμεσα είτε έμμεσα (π.χ. από την κατανάλωση κρέατος ζώων στα οποία γίνεται συστηματική χρήση αντιβιοτικών), το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα αντισυλληπτικά, το χλώριο στο νερό, περιβαλλοντολογικές μολύνσεις, ψυχική και σωματική καταπόνηση (stress), ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία και η πάροδος της ηλικίας συντελούν στην διαταραχή της ισορροπίας του 85:15 με αποτέλεσμα την έλευση της νόσου. Αν ο αριθμός των καλών βακτηρίων μειωθεί τη θέση τους στον εντερικό σωλήνα καταλαμβάνουν τα παθογόνα όπως π.χ. η Candida Albicans με αποτέλεσμα την δημιουργία συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, χρόνιων μυκητιάσεων, δερματικών προβλημάτων, διαταραχών του ανοσοποιητικού και πολλών άλλων εντερικών διαταραχών. Αντίστοιχα αύξηση του Η. Pilori οδηγεί σε έλκος.
Φιλικά προβιοτικά βακτήρια υπάρχουν σε όλα τα τρόφιμα που είναι αποτέλεσμα ζύμωσης με τη χρήση βακτηριδίων όπως π.χ. γιαούρτι, τυρί, κεφίρ, τόφου, τεμπέ κλπ.
Από τις μερικές εκατοντάδες βακτηρίων λακτικού οξέως που υπάρχουν, μόνο περίπου 20 είναι ωφέλιμα για την υγεία του ανθρώπου και αυτά χρησιμοποιούνται συνήθως στα προβιοτικά συμπληρώματα με σκοπό να βοηθήσουν την υπάρχουσα μικροβιακή χλωρίδα φιλικών βακτηρίων του εντερικού σωλήνα να επαναγκατασταθεί και με αυτό τον τρόπο να εκτοπίσει τα παθογόνα βακτήρια.

Από τα πιο κοινά προβιοτικά:

Lactobacillus Acidophilus: Βοηθάει στον έλεγχο της διάρροιας. ∆ιασπά τη λακτόζη και έτσι μπορεί να βοηθάει άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη (σάκχαρο του γάλακτος). Ενισχύει το ανοσοποιητικό και μειώνει την αύξηση της Candida.
Lactobacillus Casei: Κατάλληλος σε περιπτώσεις εντερικών μολύνσεων. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού με ενεργοποίηση των ΝΚ κυττάρων.
Lactobacillus Bulgaricus: Παράγει λακτικό οξύ που βοηθάει στην ανάπτυξη των φιλικών βακτηρίων. Βοηθάει τόσο σε δυσκοιλιότητα όσο και σε διάρροια, επιδρώντας στον περισταλτισμό του εντέρου, γι’αυτό και η χρόνια επιμένουσα διάρροια, είναι λιγότερο συνηθισμένη σε μωρά που τρέφονται με γιαούρτι που περιέχει L. Bulgaricus, σε σχέση με αυτά που τρέφονται με γάλα.
Lactobacillus Plantarum: Παράγει λακτικό οξύ που αναστέλλει την ανάπτυξη των παθογόνων και προστατεύει από το μετεωρισμό. Ένα στέλεχος έχει δείξει θετικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS).
Bacillus Longum: Βοηθάει στην απομάκρυνση των νιτρωδών (καρκινικών ουσιών).
Lactobacillus Bifidus: Αυξάνει την οξύτητα και κάνει το περιβάλλον αφιλόξενο για τα παθογόνα βακτήρια όπως π.χ. η E. Coli. Αποτρέπει τα παθογόνα από το να μετατρέψουν τα νιτρικά (των τροφών) σε νιτρώδη (καρκινογόνα). Μειώνει την εμφάνιση αλλεργιών και επίσης αποτρέπει την ανάπτυξη ορισμένων όγκων.

Η λήψη προβιοτικών ωφελεί στη
•∆ιάρροια μετά από χρήση αντιβιοτικών
•Kόλπωμα του ειλεού (Ιleal Pouch).
•Eνεργοποίηση και διατήρηση του Ανοσοποιητικού
• Βελτίωση στη διαδικασία της πέψης, μείωση στην εμφάνιση πεπτικών & στομαχικών διαταραχών. •Μείωση στην πιθανότητα εμφάνισης δυσκοιλιότητας ή διάρροιας.
•Μείωση στην πιθανότητα εμφάνισης μετεωρισμού.
•Μείωση στην πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.
•Βελτίωση στη λειτουργία του εντέρου, του συκωτιού και του καρδιαγγειακού.
•Βελτίωση στην αντοχή από αλλεργίες και μυκητιάσεις.
•Βελτίωση στη σύνθεση βιταμινών και στην απορρόφηση των μέταλλων.
•Στην ελκώδη κολίτιδα (UC), στη νόσο του Chron, στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) και στο κόλπωμα του ειλεού (Ιleal Pouch).
•Βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου.
•Βελτίωση της όρεξης.
•Ενίσχυση του ανοσοποιητικού και μείωση στην εμφάνιση στοματικών μολύνσεων.

Για να δούμε αποτελέσματα (ανάλογα με τη βαρύτητα του προβλήματος) χρειάζονται 1-3 εβδομάδες . Μετά από 20 ημέρες καθημερινή λήψη έχει επιτευχθεί η μέγιστη αποικιοποίηση και η οποία παραμένει σταθερή για όσο λαμβάνουμε τα προβιοτικά. Μετά τη διακοπή, οι αποικίες θα χαθούν μετά από 2-3 εβδομάδες, γι’αυτό συνιστάται η συνεχής χρήση τους ειδικά στα χρόνια προβλήματα.
 Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αναφορές σχετικά με υπερδοσολόγηση καθώς τα φιλικά βακτήρια είναι μέρος του γαστρεντερικού σωλήνα.Ολλανδοί επιστήμονες σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ροφήματα προβιοτικών μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν ακόμη και θάνατο σε ασθενείς με παγκρεατίτιδα, ενώ σύμφωνα με τους ίδιους αντενδείκνυνται σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή και σε ασθενείς με αυξημένη πιθανότητα λοίμωξης μετά από χειρουργείο.
Σε κάθε περίπτωση πριν από κάθε χρήση των προβιοτικών συνιστάται να ενημερώνετε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας για τυχόν προβλήματα υγείας που έχετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες