Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Βρουκέλλωση ή Μελιταίος πυρετός

 


Η βρουκέλλωση ή μελιταίος πυρετός είναι ένα λοιμώδες νόσημα, το οποίο προκαλείται από το γένος Gram-αρνητικών αερόβιων βακτηρίων (Brucella). Διάφορα στελέχη του βακτηριδίου μπορούν να προσβάλουν τον άνθρωπο, συνήθως όμως εντοπίζεται το στέλεχος Brucella melitensis που προκαλεί τη νόσο στο πρόβατο.

Με ποιους τρόπους μεταδίδεται;

Η βρουκέλλωση μεταδίδεται στον άνθρωπο:
  • μέσω της άμεσης επαφής με ιστούς μολυσμένων ζώων
  • με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ζωικής προέλευσης, κυρίως μη ωριμασμένου τυριού ή μη αποστειρωμένου γάλατος
  • σπάνια, από άνθρωπο σε άνθρωπο, με μετάγγιση αίματος, με μεταμόσχευση μυελού των οστών, με το θηλασμό ή με τη σεξουαλική επαφή.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να επωαστεί;

Η περίοδος επώασης σε περίπτωση μόλυνσης κυμαίνεται μεταξύ 2-8 εβδομάδων, ενώ σε περίπτωση επαναμόλυνσης είναι πολύ μικρότερη (ώρες).

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η βρουκέλλωση προκαλεί:
  • διαλείποντα πυρετό (πυρετός που ανεβαίνει το βράδυ και κατεβαίνει το πρωί)
  • εφίδρωση, ανορεξία, αίσθημα κόπωσης
  • αρθραλγία (πόνο στις αρθρώσεις).

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση γίνεται με αιματολογικές εξετάσεις ή με εξέταση του μυελού των οστών.

Τι επιπλοκές μπορεί να υποστεί το άτομο που έχει νοσήσει;

Οι επιπλοκές, οι οποίες εξαρτώνται από την ανοσολογική αντίδραση του ατόμου, είναι:
    αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα, οστεομυελίτιδα, δισκοσπονδυλίτιδα
  • ενδοκαρδίτιδα, μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, πνευμονία
  • κερατίτιδα ή χρόνια ιριδοκυκλίτιδα
  • ορχίτιδα.

Πώς θεραπεύεται;

Η βρουκέλλωση θεραπεύεται με αντιβιοτική αγωγή. Το ποσοστό θνησιμότητας στον άνθρωπο είναι >2% και συνήθως σχετίζεται με την εμφάνιση ενδοκαρδίτιδας.

Πώς μπορεί να προληφθεί η μόλυνση;

  • δηλώνοντας υποχρεωτικά τα κρούσματα σε ζώα προκειμένου να παρέμβουν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες
  • αποφεύγοντας την άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα και τα προϊόντα τους
  • αποφεύγοντας την κατανάλωση μολυσμένων γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα, τυρί)
  • τηρώντας τα μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγιεινής του χώρου στον οποίο γίνεται επεξεργασία προϊόντων ζωικής προέλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες