Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΨΕΙΡΕΣ

Με το άνοιγμα της σχολικής χρονιάς άρχισε και πάλι να αποτελεί πρόβλημα για τους εκπαιδευτικούς και γονείς η φθειρίαση της κεφαλής των μικρών κυρίως μαθητών. 
Οι ψείρες  είναι παράσιτα που ζουν μόνο στο ανθρώπινο δέρμα και συγκεκριμένα στην επιδερμίδα της κεφαλής, τρεφόμενα με αίμα. Αποτελούν, δε, χωριστή κατηγορία από τις ψείρες του σώματος ή  των γενετικών οργάνων και  επειδή δεν πετούν, μπορούν να μεταπηδήσουν από  κεφάλι σε κεφάλι μόνο με άμεση επαφή.  Η μετάδοσή τους διευκολύνεται με την ανταλλαγή «μολυσμένων» κασκέτων,  σκούφων ή αντικειμένων που έρχονται σε άμεση επαφή με τα μαλλιά, όπως βούρτσες, χτένες, τσιμπιδάκια, λαστιχάκια, στέκες και κορδέλες.
Προειδοποιητικά καμπανάκια κινδύνου που πρέπει να υποψιάσουν άμεσα τους γονείς για την ύπαρξη φθειρίασης είναι αφενός η έντονη φαγούρα, που μάλιστα φτάνει στο σημείο  να διαταράξει τον ύπνο του παιδιού και αφετέρου  το τόσο επίμονο ξύσιμο, ώστε να υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης εκδορών  και επιμολύνσεων στην επιδερμίδα του κεφαλιού. Σε μερικά παιδιά το ξύσιμο προκαλεί εκτεταμένο ερεθισμό του δέρματος, που συνοδεύεται από ερυθρότητα (κοκκίνισμα), εκκρίσεις και λεπίδωση (εμφάνιση λειχήνων που μοιάζουν με λέπια).
Η παρακολούθηση της κεφαλής των μικρών μαθητών πρέπει να είναι σχεδόν καθημερινή φροντίδα των γονιών, έτσι ώστε η θεραπευτική αγωγή να εφαρμόζεται γρήγορα, αποτελεσματικά και να μην δημιουργούνται πηγές «μόλυνσης». 
Ακόμα και αν το παιδί  δεν παρουσιάσει κνησμό καλό είναι να λάβει προληπτική αγωγή, εφόσον έχει παρουσιαστεί  έστω κι ένα κρούσμα με ψείρες στην τάξη του. Η προληπτική αγωγή  συνίσταται  στο χτένισμα των μαλλιών του μετά το λούσιμο με την ψιλή χτένα, ραντισμένη με οινόπνευμα. «Το οινόπνευμα σκοτώνει τις ψείρες και για καλύτερο αποτέλεσμα η χτένα πρέπει να ραντίζεται εκ νέου κάθε φορά που περνάμε άλλη τούφα μαλλιών. Οι ψείρες σκάνε όταν βρέχονται με οινόπνευμα, αλλά αποφεύγουμε να ραντίσουμε απευθείας  το οινόπνευμα  στο παιδικό κεφάλι γιατί μπορεί να προκληθεί ερεθισμός». Παράλληλα, η ειδικός συνιστά  να ξεβγαλθούν προληπτικά τα μαλλιά του παιδιού με νερό το οποίο περιέχει ένα φλυτζάνι ξύδι.  Το ξύδι  αλλάζει  το pH  της επιδερμίδας του κεφαλιού  και έτσι δεν μπορούν να αναπτυχθούν οι ψείρες.
Αν παρουσιαστεί  κνησμός, οπότε το παιδί έχει προσβληθεί  από ψείρες  τότε  το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με  αντιφθειρική αγωγή. «Τα διαθέσιμα σκευάσματα  που καταπολεμούν τις ψείρες  είναι τοπικής χρήσης και   περιλαμβάνουν σαμπουάν, λοσιόν και κρέμες μαλλιών που χρησιμοποιούνται  σύμφωνα με τις αναγραφόμενες οδηγίες». Η  τοπική θεραπεία για τις ψείρες διαρκεί 8-10 ημέρες και τα αποτελέσματα  διαπιστώνονται με το τεστ της  ψιλής χτένας, η οποία πρέπει να παραμείνει απολύτως καθαρή για δύο συνεχόμενες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες