Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ

      Λίστα βοτάνων και των θεραπευτικών τους ιδιοτήτων

    Αγριοκαρότο (Daucus carota)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Φύλλα και σπόροι.
    Τσάι από αγριοκαρότο καθαρίζει τα ούρα και καταπολεμά την ουρολιθίαση και τη νεφρολιθίαση, καθώς και τα εντερικά παράσιτα. Ο σπόρος χρησιμοποιείται και σαν χάπι της επόμενης ημέρας για να προλάβει την προσκόλληση του γονιμοποιημένου ωαρίου.
    Σπόρους του άγριου καρότου μπορείς να βρεις οπουδήποτε πολύ εύκολα. Μπορείς να τους μαζέψεις από τα μέσα ως τα τέλη Σεπτεμβρίου (ζήτησε τη βοήθεια κάποιου που το έχει ξανακάνει).
    ΠΡΟΣΟΧΗ! Να είσαι πολύ προσεκτική με την εξακρίβωση της ταυτότητας του φυτού αυτού, είναι εύκολο να το μπερδέψει κανείς με το θανατηφόρο δηλητηριώδες κώνειο!

    Αρκτοστάφυλος ή αρκουδοκούμαρο (Arctostaphylus uva-ursi)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Φύλλα.
    Έχει επίδραση ειδικά στα γεννητικά όργανα και στο ουροποιητικό σύστημα. Χρησιμοποιείται για τον προστάτη, τα νεφρά και για την καταπολέμηση της ουρολοίμωξης και των κολπικών μολύνσεων. Είναι διουρητικό και έχει καθαρτική δράση, ό,τι πιο σημαντικό για την ουρολοίμωξη. Τα ούρα μπορεί να γίνουν πρασινωπά και να μυρίζουν δυσάρεστα, όμως τα συμπτώματα αυτά μειώνονται καθώς υποχωρεί η μόλυνση.
    Ο αρκτοστάφυλος πωλείται και σε φυτοθεραπευτικές κάψουλες.
    Τσάι: Ακολούθησε τη συνταγή για το τσάι, πίνε 3-4 φορές την ημέρα από μισή κούπα.
    Κολπική πλύση: Χρησιμοποίησε το τσάι στη θερμοκρασία του σώματος, μία φορά την ημέρα.

    Αρτεμισία η κοινή (Artemisia vulgaris)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Όλο το φυτό.
    Προκαλεί περίοδο με συσπάσεις της μήτρας, έχει δράση κατά της επιληψίας και των κραμπών. Μην το χρησιμοποιείς αν έχεις λοίμωξη στη μήτρα ή αν είσαι έγκυος. Ετοίμασε τσάι σύμφωνα με τη συνταγή. Πάρε 3 με 4 φορές τη μέρα 1/4 της κούπας.


    Αχιλλέα η χιλιόφυλλος (Achillea Millefolium)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Άνθη και φύλλα.
    Η αχιλλέα είναι καθαρτικό. Χρησιμοποιείται στο κρυολόγημα και στη γρίπη, για κολπικές και ουρητικές λοιμώξεις, προβλήματα περιόδου, αιμορροΐδες και προβλήματα με την κυκλοφορία του αίματος.
    Τσάι: Ετοίμασε ένα αφέψημα σύμφωνα με τη συνταγή. Πιες καθημερινά 3 με 4 κούπες.
    Αφέψημα:Ξεκίνησε με ένα απλό τσάι. Σούρωσέ το. Σιγόβρασε μέχρι να μείνει το μισό υγρό από την αρχική ποσότητα. Τρεις φορές τη μέρα από μισή κούπα κρύο αφέψημα.
    Για το κρυολόγημα και τη γρίπη: Πιες 1 με 2 κούπες καυτό τσάι. Επιπλέον, για το κρυολόγημα, τυλίξου σε μια κουβέρτα μέχρι να ιδρώσεις και μετά κάνε ένα μπάνιο.
    Για τη δυσμηνόρροια: Καυτό τσάι λίγο πριν την έναρξη της περιόδου ή αν έχεις κράμπες.

    Βαλεριάνα (Valeriana officinalis)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Ρίζα
    Η βαλεριάνα χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις άγχους, κατάθλιψης, πεπτικές και κυκλοφορικές διαταραχές. Βοηθά στην καταπολέμηση προβλημάτων που προκύπτουν από άγχος, κράμπες, τρέμουλο, ακαμψία, επιληψία, νευραλγία. Χρησιμοποιείται επίσης για να διευκολύνει τον ύπνο, σε περιπτώσεις πονοκεφάλων ή πόνου γενικότερα.
    Φτιάξε τσάι βαλεριάνας, ποτέ αφέψημα. Μην αφήνεις ποτέ τις ρίζες να μουσκέψουν πάνω από 2 ώρες. Λόγω της πικρής γεύσης και της άσχημης μυρωδιάς συνίσταται να αναμείξεις το τσάι βαλεριάνας με ένα από τα παρακάτω βότανα: Κανέλα ή καγιέν (για τις κράμπες), γλυκάνισο (για πεπτικά προβλήματα), ή τζίντζερ (για ακανόνιστη περίοδο).
    Τσάι: μια χούφτα ρίζας βαλεριάνας, δύο κούπες βραστό νερό, άφησε να τραβήξουν για 45 λεπτά με κλειστό το καπάκι. Πιες 1/4 της κούπας τρεις με τέσσερις φορές τη μέρα.
    Βάμμα: 10 με 15 σταγόνες σε λίγο νερό, 3 με 4 φορές ημερησίως.

    Βρώμη (Avena Sativa)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Ολόκληρο το φυτό
    Είναι εξαιρετικό τονωτικό του νευρικού συστήματος. Καταπολεμά τη συναισθηματική ένταση, συμβάλλει στη βελτίωση του ύπνου, ενδυναμώνει τα οστά και το καρδιαγγειακό σύστημα και τονώνει τη λίμπιντο. Το βάμμα είναι ισχυρότερο καταπραϋντικό αλλά όχι τόσο θρεπτικό για τα οστά και την καρδιά. Η βρώμη στο πρωινό γεύμα είναι ένας καλός τρόπος πρόσληψης του φυτού, αλλά απόφυγε τα χάπια και τις κάψουλες. Επίσης ενδείκνυνται και τα ηρεμιστικά μπάνια με βρώμη.
    Παρασκευή και δοσολογία: Φτιάξε τσάι χρησιμοποιώντας 1-3 κουταλάκια αχύρων βρώμης, άφησέ τα να ποτίσουν για 10-15 λεπτά. Πιες 3 φορές τη μέρα.
    Επιπλέον, μπορεί να ληφθεί στο πρωινό με τη μορφή χυλού.
    Βάμμα: 15 σταγόνες σε λίγο νερό, 3 φορές ημερησίως.
    Μπάνιο: Για τη νευραλγία και τους δερματικούς ερεθισμούς, άφησε μισό κιλό αχύρων βρώμης να βράσουν σε περίπου 2 λίτρα νερού για μισή ώρα. Σούρωσε το υγρό και πρόσθεσέ το στο καυτό μπάνιο σου. Βυθίσου στη μπανιέρα και ηρέμησε.
    Προσοχή: να αποφεύγεται η πρόσληψη βρώμης αν υπάρχει ευαισθησία στη γλουτένη

    Γαρύφαλλο ή μοσχοκάρφι ή καρυόφυλλο (Eugenia caryophyllata)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: αποξηραμένα άνθη και μπουμπούκια.
    Το γαρύφαλλο διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος, διεγείρει τις στομαχικές λειτουργίες και καθαρίζει από βακτήρια το στομάχι, το δέρμα, τα νεφρά τα έντερα, τα πνευμόνια και τους βρόγχους. Σε περίπτωση πονόδοντου ενδείκνυται το μάσημά του.
    Αφέψημα: 1 κουταλάκι του τσαγιού γαρύφαλλα σε 2 κούπες νερό. Πάρε 3 φορές τη μέρα 1/8 της κούπας.

    Γλυκόριζα (Glycyrrhiza glabra)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Ολόκληρη η ρίζα, σε κομματάκια ή σε σκόνη.
    Η γλυκόριζα είναι μαλακτικό, εμετικό και με ήπια χαλαρωτική δράση. Περιέχει (όπως και το φασκόμηλο) ουσίες που μοιάζουν με οιστρογόνα. Στην κινέζικη ιατρική το βότανο αυτό έχει το παρατσούκλι «ο συμφιλιωτής», γιατί μπορεί να συνδυαστεί με όλα τα υπόλοιπα βότανα. Αυξάνει τις θεραπευτικές ιδιότητες των υπόλοιπων βοτάνων και μειώνει την πικρή γεύση μερικών από αυτά.
    Αφέψημα: Σιγόβρασε 30 γρ. γλυκόριζας επί 20 λεπτά σε 2 κούπες νερό. Πάρε τρεις ή τέσσερις φορές τη μέρα από 1/4 της κούπας. Μπορείς να προσθέσεις την ίδια ποσότητα και σε άλλου είδους τσάι ή αφέψημα.
    Χαλαρωτικό: 1 κουταλάκι του τσαγιού σκόνη γλυκόριζας αναμειγμένη με ζάχαρη.
    Για τη ρύθμιση πεπτικών προβλημάτων μάσησε την αποξηραμένη ρίζα.

    Δεντρολίβανο (Rosmarinus officinalis)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Φύλλα.
    Συχνά χρησιμοποιείται ενάντια σε πονοκέφαλο, εντερικούς πόνους, κρυολόγημα, νευρικότητα, κατάθλιψη και ταχυκαρδία. Καθαρίζει τους πνεύμονες και γι' αυτό κάνει καλό στο άσθμα η εισπνοή τού ατμού του: πρόσθεσε ένα δυνατό τσάι στο μπάνιο σου.
    Φτιάξε τσάι σύμφωνα με τη συνταγή. Πιες 3 με 4 φορές την ημέρα από μία κούπα.

    Εχινάκεια (Echinacea purpurea ή angustifolia)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Ρίζα.
    Αιμοκαθαρτικό, διεγείρει τη δημιουργία λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία καταστρέφουν ιούς και βακτήρια. Η εχινάκεια είναι ένα φυσικό υποκατάστατο των αντιβιοτικών, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Χρησιμοποιείται για δηλητηριάσεις του αίματος, δηλητηριώδη δαγκώματα ή τσιμπήματα, χρόνιες ή παροδικές βακτηριακές μολύνσεις, κολπικές μολύνσεις και αιμορροΐδες. Είναι ένα καλό μέσο ενδυνάμωσης του προστάτη και επιταχύνει τη διάλυση του λίπους.
    Αφέψημα: Ετοίμασε ένα αφέψημα σύμφωνα με τη συνταγή. Πρόσθεσε γλυκόριζα αν η γεύση σου προκαλεί αναγούλα. Πιες τρεις με έξι φορές τη μέρα 1 ως 5 κουταλιές της σούπας.
    Βάμμα: 15-20 σταγόνες σε λίγο ζεστό νερό, κάθε 1 ως 6 ώρες -αναλόγως τη σοβαρότητα της μόλυνσης.
    Κολπικές πλύσεις: Χρησιμοποίησε ένα αφέψημα σε θερμοκρασία δωματίου, επί δύο εβδομάδες, 2-3 φορές την εβδομάδα. Μην κάνεις κολπικές πλύσεις πάρα πολύ συχνά.

    Θυμάρι (Thymus vulgaris ή Thymus pulegioides)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Φύλλα
    Το θυμάρι χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του πονοκεφάλου, του πυρετού, της βρογχίτιδας, της κράμπας, των πεπτικών προβλημάτων, των εφιαλτών, του βήχα, των πληγών, του πονόδοντου, της ψώρας, των εμπύων πληγών, του πονόλαιμου, των εντερικών παρασίτων, της ρευματοπάθειας, και επίσης χρησιμοποιείται ως αποσμητικό και διάλυμα στόματος.
    Τσάι: 1 κουταλάκι τσαγιού σε μια κούπα νερό, 3 με 4 φορές την ημέρα από μια κούπα. Για το βήχα διπλασίασε την ποσότητα του φυτού.
    Για τον πυρετό: Πιες καυτό τσάι. Τυλίξου σε σεντόνια ώστε να ιδρώσεις, και μετά κάνε ένα ντους.
    Για δερματικά προβλήματα, ψώρα, παράσιτα: Ανάμιξε 1 κουταλάκι τσαγιού αιθέριο έλαιο θυμαριού με μισό λίτρο ελαιόλαδο. Άλειψέ το 3 ή περισσότερες φορές τη μέρα στη προσβεβλημένη επιφάνεια. Επιπλέον πιες τρεις φορές τη μέρα τσάι από θυμάρι.

    Καγιέν (Capsicum frutescens)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Ο καρπός.
    Το καγιέν είναι διεγερτικό, αιμοκαθαρτικό, προκαλεί συσπάσεις και σκοτώνει τα βακτήρια. Προκαλεί εφίδρωση και είναι καλό για την κυκλοφορία του αίματος, τονώνει την καρδιά, καθαρίζει και αποκαθιστά την ελαστικότητα σε φλέβες και αρτηρίες, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και συμβάλλει στην απόφραξη των βλεννογόνων υμένων.
    Το καγιέν μαλακώνει και θεραπεύει το στομάχι και το εντερικό έλκος. Σταματά τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές αιμορραγίες και βοηθά στην πήξη του αίματος. Το καγιέν είναι αποτελεσματικό σε περιπτώσεις ανορεξίας και ηπατικών προβλημάτων. Βοηθά αν θέλεις να μείνεις ξύπνια για μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί δίνει ενέργεια. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι καλό για την καταπολέμηση του κρυολογήματος και του άσθματος.
    Πρόσεξε να αγοράσεις φαρμακευτικό καγιέν. Αυτό που χρησιμοποιείται στην κουζίνα καβουρντίζεται πρώτα και μ' αυτό τον τρόπο χάνονται όλες οι πολύτιμες ουσίες.
    Για το κρυολόγημα: τρεις φορές τη μέρα 1/4 κουταλάκι του τσαγιού σε καυτό νερό (πολύ καυτερό!).
    Κάψουλες: τρεις φορές τη μέρα μισό έως ένα κουταλάκι του τσαγιού ανά κάψουλα. Λήψη με ένα ζεστό ρόφημα.

    Καλέντουλα (Calendula officinalis)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Άνθη.
    Η καλέντουλα είναι εμμηναγωγό, αντιφλεγμονώδες, επουλωτικό, καθαρτικό φυτό. Είναι ευεργετική για εξωτερικά τραύματα, εκζέματα, τσιμπήματα εντόμων.
    Τσάι: Τρεις φορές τη μέρα για ξύπνημα της καθυστερημένης περιόδου και εξομάλυνση της εμμηνορυσιακής λειτουργίας. Επίσης, είναι τονωτικό και ευεργετικό για την υγεία των αιμοφόρων αγγείων, γι' αυτό μπορείς να κάνεις και ποδόλουτρο.
    Κατάπλασμα: Για εξωτερικές παθήσεις του δέρματος, όπως εκζέματα ή τσιμπήματα (τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα).

    Κανέλλα (Cinnamomum zeylanicum)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται:φλούδα
    Η κανέλλα χρησιμοποιείται για τον πόνο των μυών, τη γρίπη, τις κράμπες και τα πεπτικά όργανα.
    Αφέψημα: Φτιάξε αφέψημα σύμφωνα με τη συνταγή. Πιες 3-4 φορές ημερησίως από 1/4 της κούπας.

    Καυλόφυλλο (Caulophyllum thalictroides)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Ρίζα και ρίζωμα.
    Το καυλόφυλλο είναι πολύ καλό εμμηναγωγό. Επίσης χρησιμοποιείται για τις κολπικές μολύνσεις, σε περίπτωση αδυναμίας ή απώλειας τόνου των μυών κατά των τοκετό, για τη νευρικότητα, εξάντληση και επίμονο βήχα (λόγω άσθματος, βρογχίτιδας). Δεν επιτρέπεται η χρήση του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Φτιάξε ένα κοινό αφέψημα. Πάρε 1 κουταλάκι του τσαγιού τρεις με τέσσερις φορές τη μέρα.
    Για την αμηνόρροια ή τη δυσμηνόρροια: 1/4 της κούπας καυτό αφέψημα, 3 φορές τη μέρα.
    Για τις κράμπες: Πάρε μια μεγαλύτερη δόση ή πάρε την ίδια δόση με μεγαλύτερη συχνότητα.

    Κυνόροδο ή καρπός αγριοτριανταφυλλιάς (Rosa canina)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Καρπός.
    Δυναμωτικό σε περίπτωση εξάντλησης και έλλειψης βιταμινών, καθώς και διουρητικό. Το κυνόροδο περιέχει πολλή βιταμίνη C. Είναι καλό για το δέρμα και βοηθά στην αποκατάσταση της διαταραγμένης ορμονικής ισορροπίας καθώς και στην ακανόνιστη περίοδο.
    Φτιάξε τσάι σύμφωνα με τη συνταγή. Πάρε τη συνιστώμενη δόση κυνόροδου -το τσάι είναι πολύ γευστικό κρύο με χυμό λεμονιού.

    Λεβάντα (Lavendulla officinalis)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Άνθη.
    Η λεβάντα είναι καταπραϋντικό και αντιβακτηριακό. Χρησιμοποίησε αιθέριο έλαιο (διάλυσέ το σε λάδι φυτικής προέλευσης) εξωτερικά πάνω σε πυώδεις πληγές και τσιμπήματα εντόμων. Καθάρισέ το μετά από 15-20 λεπτά γιατί μπορεί να σε κάψει. Για ένα ηρεμιστικό μπάνιο, φτιάξε τσάι λεβάντας και πρόσθεσέ το στη μπανιέρα, ή πρόσθεσε στο μπάνιο σου μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας.

    Λεόνουρος ή δεσποινόχορτο ή παναγιόχορτο (Leonorus Cardiaca)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Φύλλα.
    Πολύ καλό βότανο, εμμηναγωγό, τονωτικό για τη μήτρα και την καρδιά. Ο λεόνουρος βοηθά και ενάντια στις κράμπες. Ιδανικό για τα προβλήματα εμμηνόπαυσης. Δεν επιτρέπεται η χρήση του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
    Εμμηνόπαυση: Το βάμμα λεόνουρου έχει καταπραϋντική δράση, ανακουφίζει από τις ταχυκαρδίες κι ενισχύει το καρδιαγγειακό, μειώνει τις εξάψεις, αυξάνει την κολπική λίπανση.
    Τσάι: Φτιάξε τσάι σύμφωνα με τη συνταγή. Πιες 3-4 φορές την ημέρα από 1/4 της κούπας.
    Αν έχεις καθυστέρηση: Πιες το τσάι ζεστό, τρεις φορές τη μέρα. Αν η περίοδος εμφανιστεί, συνέχισε με κρύο τσάι ως συμπληρωματικό μέσο.
    Κολπίτιδα: Μια κολπική πλύση με αφέψημα στη θερμοκρασία του σώματος μια φορά ημερησίως επί μία εβδομάδα (ή λιγότερο).
    Βάμμα: 15 σταγόνες ημερησίως από βάμμα προερχόμενο από τις φρέσκες κορυφές των ανθών του λεόνουρου.

    Μαϊντανός (Petroselium sativum)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Όλο το φυτό.
    Ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε μέταλλα και περιέχει περισσότερο σίδηρο από οποιοδήποτε άλλο πράσινο λαχανικό. Περιέχει πολλή βιταμίνη Α και Β και τρεις φορές περισσότερη βιταμίνη C απ' ό,τι τα εσπεριδοειδή. Ο μαϊντανός είναι διουρητικός και άρα καλός για τα νεφρά και την πέτρα στην ουροδόχο κύστη. Καλός και για τον τράχηλο της μήτρας και για τα αγγεία του αίματος. Είναι πολύ καλό εμμηναγωγό. Τέλος, προλαμβάνει τη ρευματοπάθεια, βοηθά στην αντιμετώπιση πρησμένων αδένων.
    Οι ρίζες και οι σπόροι χρησιμοποιούνται ως αφέψημα. Αν σου είναι δύσκολο να φας μεγάλη ποσότητα φρέσκου μαϊντανού σε μια δόση, μπορείς να φτιάξεις τσάι. Αν έχεις πρησμένα νεφρά μπορείς καλύτερα να πάρεις λίγο τζίντζερ γιατί έχει αντιοιδηματική δράση.
    Τσάι: Πιες τέσσερις φορές τη μέρα 2 με 6 κουταλιές της σούπας.

    Σέλινο (Apium graveolens)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Σπόροι.
    Οι σπόροι του σέλινου αποτελούν καλό διουρητικό. Ρίχνουνι την πίεση του αίματος, καθαρίζουν το αίμα και καταπραΰνουν πονοκέφαλο και νευρικότητα.
    Τσάι: Άλεσέ τους χοντρά και χρησιμοποίησε τρία κουταλάκια του τσαγιού σε τρεις κούπες κρύο νερό. Σκέπασέ το και άφησέ το να σιγοβράσει 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά (χωρίς να βράσει). Σούρωσε και πιες το καυτό. Τρεις φορές την ημέρα από μία κούπα.

    Σκόρδο (Allium sativum)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται:Βολβός
    Το σκόρδο είναι ένα φυσικό αντισηπτικό-αντιμικροβιακό μέσο. Οι φαρμακευτικές του ιδιότητες βρίσκονται στο ωμό σκόρδο (χρησιμοποίησε σκόρδο από βιολογική καλλιέργεια για καλύτερο αποτέλεσμα). Καθαρίζει το αίμα, ρυθμίζει την κυκλοφορία του αίματος, τη χαμηλή και υψηλή πίεση, είναι καλό ενάντια στις μυκητιάσεις, τα χλαμύδια, άλλες μολύνσεις και διαταραχές του νευρικού συστήματος. Το σκόρδο βοηθά και σε διάφορα αδενικά προβλήματα και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, είναι καλό για τα κονδυλώματα, τον πόνο στα αυτιά και τους κάλους.
    Ωμό σκόρδο: Κόψε ή λιώσε τις σκελίδες. Φάτο μαζί με κρύο νερό. Η λήψη του πρέπει να γίνεται μέσα στα επόμενα 5 λεπτά από το κόψιμό του. Φάε μία ή περισσότερες σκελίδες ωμού σκόρδου 3 με 4 φορές την ημέρα.
    Πλύσεις: Βράσε νερό για 15 λεπτά. Πρόσθεσε το ζουμί από μία ή δύο σκελίδες σκόρδου όταν θα έχει κρυώσει (θερμοκρασία σώματος).
    Πόνος ή μόλυνση στα αυτιά: Ξεφλούδισε μια σκελίδα σκόρδου χωρίς να τη σπάσεις. Δέσε τη σε μια γάζα, βούτηξέ τη σε ελαιόλαδο και τοποθέτησέ τη στο άνοιγμα του αυτιού (μην τη σπρώξεις πολύ μέσα) προτού πας για ύπνο, και αν είναι δυνατόν κράτα την και την ημέρα επί 4 μέρες ή περισσότερο. Φάε επίσης ωμό σκόρδο.
    Κονδυλώματα: Τρίψε όσο το δυνατόν συχνότερα με μια σκελίδα κομμένη στη μέση.

    Σμεουριά ή Φραμπουάζ (Rubus idaeus)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Φύλλα.
    Τα φύλλα σμεουριάς χρησιμοποιούνται κατά της διάρροιας, των αιμορροΐδων, της κολπίτιδας, των ορμονικών προβλημάτων και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι με μεγάλη διαφορά το καλύτερο μέσο ενίσχυσης της μήτρας. Κινητοποιεί την περίοδο μέσω της εναρμόνισης των ωοθηκών με τη μήτρα. Όταν το παίρνεις κατά τη διάρκεια της περιόδου, βοηθάει ενάντια στις κράμπες και ρυθμίζει τη ροή. Βοηθάει επίσης στη δυσκοιλιότητα και την αναγούλα.
    Τσάι: φτιάξε τσάι σύμφωνα με τη συνταγή. Πιες μια κούπα τρεις φορές τη μέρα.
    Κολπικές πλύσεις: Μια φορά τη μέρα με ένα συμπυκνωμένο τσάι σε θερμοκρασία δωματίου. Δεν επιτρέπεται πάνω από δύο συνεχόμενες εβδομάδες.

    Στελλαρία (Stellaria media)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Ολόκληρο το φυτό.
    Η στελλαρία υπάρχει παντού και περισσεύει. Βοηθάει στην εκροή της βλέννας, είναι χαλαρωτικό, καταπολεμά τα αέρια και τις εντερικές κράμπες, μαλακώνει και προστατεύει το βλεννογόνο χιτώνα και βοηθά την πορεία της ανάρρωσης τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Φρέσκια στελλαρία βοηθά ενάντια στα κονδυλώματα. Ως βάμμα βοηθά κατά των κυστών, ειδικά στις ωοθήκες. Από τα φύλλα μπορείς να φτιάξεις και υγρό εξωτερικής πλύσης.
    Φτιάξε τσάι σύμφωνα με τη γενική συνταγή. Πιες τρεις με τέσσερις φορές τη μέρα από μια κούπα.
    Για τη δυσκοιλιότητα: Πιες κάθε τρεις ώρες μια κούπα αφεψήματος.
    Βάμμα: δύο έως τρεις φορές ημερησίως 15-20 σταγόνες σε ένα ποτήρι ζεστό νερό (μπορείς να το εφαρμόσεις και ως μακρόχρονη θεραπεία ενάντια στις κύστεις).
    Φρέσκο φυτό: όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερα!

    Ταραξάκο (Taraxacum officinale)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Ρίζα και φύλλα.
    Διεγείρει τη λειτουργία των νεφρών και ταυτόχρονα αποτελεί μια από τις καλύτερες φυσικές πηγές καλίου, πράγμα που το καθιστά εξαιρετικό διουρητικό χωρίς παρενέργειες.
    Aποτελεί επίσης ένα εξαιρετικό τονωτικό του ήπατος, όπου βρίσκεται και το κέντρο ελέγχου των εξάψεων κατά την εμμηνόπαυση.
    Το ταραξάκο βελτιώνει την πέψη, ενισχύει την πρόσληψη ασβεστίου, ανακουφίζει από πονοκεφάλους.
    Τα φύλλα του τρώγονται ωμά σε σαλάτες, αλλά και βρασμένα αποτελούν ένα εξαιρετικά θρεπτικό χωνευτικό.
    Αφέψημα: 2-3 μικρές κουταλιές από ρίζα ταραξάκο σε ένα φλιτζάνι νερό, το σιγοβράζεις για 10-15 λεπτά. Πιες 3 φορές τη μέρα.
    Το βάμμα, ειδικά προερχόμενο από τη ρίζα, θεωρείται πως περιέχει τις ιαματικές ιδιότητες στο μέγιστο. Πάρε 30 σταγόνες τρεις φορές την ημέρα.

    Τζίντζερ ή ζιγγίβερι ή πιπερόριζα (Zingiber officinale)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Ρίζα και ρίζωμα.
    Το τζίντζερ είναι διεγερτικό, καταπραϋντικό και ευφορικό. Χρησιμοποιείται για τη βρογχίτιδα, τον πονόκοιλο, τη διάρροια, τη γρίπη, τον πονόλαιμο, την επώδυνη περίοδο, την αναγούλα, νευραλγία, και ρευματοπάθεια. Είναι εξαιρετικό για γαστρικά προβλήματα. Μπορείς να το πάρεις σε κάψουλες, με ένα ζεστό ρόφημα ή να το προσθέσεις στη μπανιέρα σου σε περίπτωση πυρετού ή δερματικών παθήσεων. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην κινητοποίηση μιας καθυστερημένης περιόδου. Πωλείται και σε μορφή σκόνης, όμως η φρέσκια ρίζα είναι δυνατότερη.
    Τσάι: Φρέσκο ξύσμα τζίντζερ -ξύσε μια αρκετή ποσότητα ρίζας τζίντζερ- και άφησέ το να τραβήξει 30 με 60 λεπτά σε βραστό νερό. Ή σκόνη τζίντζερ: 1 κουταλάκι τσαγιού ανά κούπα ζεστό νερό με λίγη ζάχαρη και λεμόνι. Πιες 1 κούπα 3 φορές ημερησίως. Για το κρυολόγημα πρόσθεσε 1/4 κουταλάκι του τσαγιού καγιέν σε κάθε κούπα.
    Κάψουλες: Τρεις καθημερινά.
    Φρέσκια ρίζα: μάσησε μια ικανή ποσότητα τζιντζερόριζας μερικές φορές τη μέρα μαζί με λίγο νερό, ή τρίψε και ανάμιξέ το με ζάχαρη.

    Φασκόμηλο (Salvia officinalis)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Φύλλα.
    Χρησιμοποιείται για τον ερεθισμένο λαιμό, το ρίξιμο του πυρετού και την τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος και της πέψης. Το φασκόμηλο σταματά την παραγωγή μητρικού γάλακτος. Το βότανο αυτό έχει μια επίδραση παρόμοια με αυτή των οιστρογόνων και μπορεί γι' αυτό να φανεί χρήσιμο σε προβλήματα περιόδου. Να αποφεύγεται κατά την εγκυμοσύνη.
    Τσάι: Φτιάξε τσάι σύμφωνα με τη συνταγή. Πίνε από μία κούπα 1-3 φορές ημερησίως.
    Για το σταμάτημα της παραγωγής μητρικού γάλακτος: μια κούπα κρύο τσάι 2 φορές ημερησίως. Για τη δυσπεψία, τσάι από φασκόμηλο και χαμομήλι.
    Για γαργάρες: φτιάξε τσάι από μισή κούπα νερό και μισή κούπα μηλόξιδο.
    Κάπνισμα: Έχει χαλαρωτική και καταπραϋντική επίδραση και μπορεί να βοηθήσει στην απεξάρτηση από τον καπνό.

    Τσουκνίδα (Urtica dioica)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: τα αέρια μέρη. Η συλλογή του φυτού πρέπει να γίνεται πριν την ανοιξιάτικη ανθοφορία.
    Η τσουκνίδα έχει ευρύτατες ιαματικές εφαρμογές, καθώς τονώνει τη γενικότερη ενέργεια του σώματος. Ενισχύει τα επινεφρίδια, μειώνει το άγχος, προλαμβάνει τις νυχτερινές εφιδρώσεις κατά την εμμηνόπαυση, εμπλουτίζει το αίμα, προστατεύει οστά και καρδιά.
    Tρώγεται και βραστή χωρίς να χάνει τις ιδιότητές της.
    Tσάι: 1-4 κούπες την ημέρα.
    Βάμμα: 20 σταγόνες 3 φορές ημερησίως.

    Φλισκούνι ή γληχούνι ή βληχώνι ή πριντζίολλος (Mentha Pulegium)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Ολόκληρο το φυτό.
    Το φλισκούνι εκλύει βλέννα και επισπεύδει την εκροή χολής. Χρησιμοποιείται για τη βρογχίτιδα και το βήχα. Προκαλεί και συσπάσεις της μήτρας. Δεν επιτρέπεται η χρήση του κατά την εγκυμοσύνη.
    Αιθέριο έλαιο: Διαλυμένο π.χ. με ηλιέλαιο, επάλειψε το στο δέρμα. Απομακρύνει τα κουνούπια και μπορεί να κινητοποιήσει την περίοδο που έχει καθυστερήσει.
    ΠΡΟΣΟΧΗ! Το λάδι του φλισκουνιού είναι δηλητηριώδες και μπορεί να αποβεί θανατηφόρο. Επομένως ΠΟΤΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ!

    Υδραστίδα η καναδική (Hydrastis Canadensis)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Ρίζα και ρίζωμα.
    Όπως και η εχινάκεια, η υδραστίδα είναι ένα δυνατό φυσικό αντιβιοτικό. Χρησιμοποιείται για ιώσεις και μολύνσεις από βακτήρια. Είναι θεραπευτικό των λοιμώξεων της μύτης, του λαιμού, του στομαχιού, του εντέρου και βοηθά ενάντια στις αιμορροΐδες. Είναι άκρως αποτελεσματική κατά των ερπητοειδών νοσημάτων (επιχείλειο ή ζωστήρα) και επίσης εξαιρετική για κολπικές πλύσεις στην περίπτωση κολπικών μολύνσεων, απολυμαντικό και καθαρτικό για το στόμα, για δερματικές παθήσεις και για εγκαύματα.
    Τσάι: 1/4 κουταλάκι του τσαγιού αλεσμένη ρίζα σε 1 κούπα βραστό νερό. Ανακάτεψε καλά και πάρε 2 με 5 κουταλιές της σούπας, 4 φορές ημερησίως. Προσοχή: Είναι πολύ πικρό!
    Κάψουλες: Υπολόγισε 1/4 κουταλάκι του τσαγιού. Γέμισε μ' αυτό τρεις κάψουλες και πάρε τρεις κάθε μέρα.
    Βάμμα: 15 σταγόνες σε ζεστό νερό, τρεις φορές τη μέρα.
    Αλοιφή: Ανακάτεψε μια μικρή ποσότητα σκόνης με νερό ώστε να πάρει τη μορφή αλοιφής. Κάνε εξωτερική χρήση σε δέρμα που έχει υποστεί μόλυνση και σκέπασέ το με μια γάζα (προκαλεί λεκέδες).
    Πλύσεις: χρησιμοποίησε ένα δυνατό τσάι. Καλό είναι να χρησιμοποιείς την υδραστίδα τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.
    ΠΡΟΣΟΧΗ! Η υδραστίδα είναι δηλητηριώδης αν χρησιμοποιηθεί σε μεγάλες ποσότητες, γι' αυτό μην τη χρησιμοποιείς ποτέ για διαστήματα μεγαλύτερα των δύο συνεχόμενων εβδομάδων, καθώς και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

    Χαμομήλι (Matricaria chamomilla και Matricaria recutita)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Άνθη.
    Το χαμομήλι είναι ένα ηρεμιστικό του νευρικού συστήματος και τονωτικό για τα έντερα. Χρησιμοποιείται για πόνο στα αυτιά, πονόδοντο, πεπτικά προβλήματα, αϋπνία και γρίπη.
    Τσάι: 15 γρ. (περίπου μια χούφτα) άνθη σε τρεις κούπες νερό. Πιες 3-4 φορές ημερησίως μισή ή μία κούπα.
    Για το κρυολόγημα: 1/4 κουταλάκι του τσαγιού πιπέρι καγιέν σε μια κούπα τσαγιού από χαμομήλι, 4-5 φορές την ημέρα.

    Χρυσάνθεμο το κοινό (Tanacetum vulgare)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Φύλλα, άνθη και σπόροι.
    Το χρυσάνθεμο χρησιμοποιείται σε καθυστέρηση της περιόδου και σε ακανόνιστη περίοδο. Οι σπόροι χρησιμοποιούνται ενάντια στα εντερικά παράσιτα. Προκαλεί συσπάσεις της μήτρας, γι' αυτό και κινητοποιεί την περίοδο σε περίπτωση αρρυθμίας. Προειδοποίηση: μπορεί να προκαλέσει έντονη αιμορραγία σε γυναίκες που εκ φύσεως έχουν βαριά περίοδο.
    Πάρε μικρές επαναλαμβανόμενες δόσεις. Υπερβολικές δόσεις μπορεί να προκαλέσουν πήξιμο του αίματος και πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς.
    Τσάι: Φτιάξε τσάι σύμφωνα με τη συνταγή, βάλε μια χούφτα βότανα ανά μισό λίτρο νερό. Πιες μια κούπα τρεις φορές τη μέρα πριν τα γεύματα.
    Βάμμα: 10 με 15 σταγόνες σε ζεστό νερό, τρεις με τέσσερις φορές τη μέρα.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Αναγνώστες