Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2012

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ (ξανά) ΤΑ ΒΡΕΦΙΚΑ ΓΑΛΑΤΑ

 

Μόνο από τα φαρμακεία θα μπορούν να διατίθενται στο εξής τα κάθε είδους παρασκευάσματα για βρέφη, που αφορούν την ειδική διατροφή τους μέχρι και την ηλικία των 6 μηνών, προκειμένου να αποτραπούν κίνδυνοι για την υγεία τους.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας «πάγωσε» χθες την υπουργική απόφαση του περασμένου Νοεμβρίου, με την οποία είχε καταργηθεί η έως τότε προβλεπόμενη διάθεση των παρασκευασμάτων αυτών από τα φαρμακεία, επιτρέποντας έτσι να πωλούνται σε σούπερ μάρκετ και σε άλλα συναφή καταστήματα.
Η Επιτροπή Αναστολών ΣτΕ έκανε όμως δεκτή αίτηση αναστολής του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και άλλων φορέων, κρίνοντας ότι λόγοι προστασίας της δημόσιας υγείας επιβάλλουν το «πάγωμα» του νέου καθεστώτος και την επαναφορά των παρασκευασμάτων για βρέφη έως 6 μηνών στα φαρμακεία.
Το σκεπτικό
Στην απόφαση του ΣτΕ (307/12), υπό τον αντιπρόεδρο Σ. Ρίζο, επισημαίνεται ότι η διάθεση των παρασκευασμάτων εκτός φαρμακείων για βρέφη έως 6 μηνών, μπορεί να συνδέεται με αυξημένους κινδύνους για δυσεπανόρθωτη ή και ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας τους. Υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα ευαίσθητη και ευπαθή ομάδα του πληθυσμού, το ΣτΕ τονίζει ότι οι κίνδυνοι για την υγεία των βρεφών μπορεί να προκύψουν, ιδίως σε περιπτώσεις που η διάθεση των παρασκευασμάτων γίνεται χωρίς την καθοδήγηση και εποπτεία ειδικού επιστήμονα υγείας όπως είναι ο φαρμακοποιός.
Η σοβαρή πιθανολόγηση των κινδύνων -κατά το ΣτΕ- δεν μπορεί να αναιρεθεί από τη γνωμοδότηση που είχε κάνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, υποστηρίζοντας ότι η κοινοτική οδηγία (2006/141/ΕΚ) προστατεύει σε επαρκή βαθμό την υγεία των βρεφών, με ρυθμίσεις για τη σύνθεση, την επισήμανση και τη διαφήμιση των παρασκευασμάτων διατροφής. Γιατί η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν είναι επιφορτισμένη ειδικά με την προστασία της δημόσιας υγείας και οι κοινοτικοί κανόνες δεν αποτελούν εξαντλητική ρύθμιση του ζητήματος.Επίσης τονίζεται ότι η καθοδήγηση για την ορθή επιλογή ενός τόσο βασικού προϊόντος πρέπει να γίνεται από επαγγελματία υγείας, φαρμακοποιό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες