Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ!

Με τη γενική ονομασία "δακρυγόνα" περιγράφουμε την ευρύτερη κατηγορία χημικών αερίων που χρησιμοποιούνται από τον στρατό και -κυρίως- την αστυνομία για την διάλυση και απώθηση του συγκεντρωμένου πλήθους.
Όταν λέμε δακρυγόνα, μιλάμε για 15 περίπου διαφορετικές χημικές ουσίες που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς σε παγκόσμια βάση.  Στην Ελλάδα η κυριότερη δακρυγόνα ουσία που εκτοξεύεται είναι oρθοχλωροβενζαμαλονονιτρίλη (CS) αναμιγμένη, για τις ανάγκες της εκτόξευσης, με συμπιεσμένο διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Η αναλογία γόμωσης είναι 1,1 κιλό CS με 700-750 γραμμάρια CO2 σε υγρή μορφή.
ΔΡΑΣΗ:
Σε πολύ μικρές ποσότητες το CS έχει απλά μια ερεθιστική μυρωδιά. Σε μεγαλύτερες ποσότητες τα μάτια κλείνουν ανεξέλεγκτα, καίγονται και δακρύζουν ασταμάτητα. Η μύτη καίγεται και τρέχει και το υγρό δέρμα νιώθει έντονα καψίματα. Προκαλείται έντονος βήχας και ασφυξία στο λαιμό και το θώρακα. Συχνά παρατηρείται ζαλάδα ή ναυτία. Σε πολύ μεγάλες δόσεις προκαλούνται επικίνδυνα εγκαύματα στο δέρμα και εκτεταμένη καταστροφή των ιστών, ενώ η άμεση επαφή με τα μάτια μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή του κερατοειδούς. Προκαλούνται προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα και φλεγμονές στο δέρμα και το αναπνευστικό σύστημα. Τα άτομα που πάσχουν από άσθμα ή υπέρταση μπορεί να αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα και να χρειαστεί η άμεση εισαγωγή τους σε νοσοκομείο.

ΠΡΟΛΗΨΗ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ:
1. Το CS ''αγαπά'' το υγρό και λιπαρο δερμα.Πρίν ξεκινήσετε από το σπίτι πλύντε καλά το δέρμα με πυκνό δ-μα αλκάλικού σαπουνιού και σκουπίστε καλά. Φόρεστε μακριά βαμβακερά ρούχα και κρατήστε μια πούδρα στην τσέπη σας. Η πούδρα θα βοηθήσει στο να διατηρηθεί το δέρμα στεγνό και θα κρατήσει τα χημικά μακριά.

2.Τα δακρυγονα που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι κυρίως οξέα(σε αντίθεση με το παρελθόν που ήταν βάσεις) οπότε ένα βασίκο αντιόξινο όπως maalox syr. ή simeco syr. αραιωμένα με νερό 1 προς 3 (ακόμα και maalox tabs ή simeco tabs δ-μενα σε νερο) μπόρουν να προστατεύσουν από τις καυστικές χημικές ουσιες.

3. Αναπνευστικό: μπορείτε να προμηθευτείτε μια μασκα (καλύτερα ζητήστε αυτές με ενεργό άνθρακα από καποιο καταστημα με βιομηχανικα είδη) ή ταμποναρετε τη μυτη σας με βαμβακι εμποτισμενο σε maalox ή simeco.

4.Αποφύγετε τους φακους επαφής και φορεστε καλύτερα τα γυαλιά σας. Φυσικα δακρυα(tears natural) ή refresh coll ή vidilac coll θα βοηθήσουν σε περίπτωση ερεθισμού.

5. Μην χρησιμοποιειτε βαζελινη, λεμονι, λιποσαν κα τα οποία χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν. Τα δακρυγόνα που χρησιμοποιούν τώρα έχουν αλλάξει και τα ανωτέρω θα χειροτερέψουν τα πράγματα καθώς ενισχύουν τη δράση τους.

6.Βγάλτε τα μολύσμενα ρούχα το συντομότερο, βαλτε σε δ-μα σόδας για 15 λεπτα, πλύντε το δέρμα σας με αλκαλικό σαπούνι. μήν τρίβετε τα μάτια και τη μύτη με τα χέρια σας και...
ΚΑΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες