Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

ΕΜΒΟΛΙΑ ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟ-ΑΝΤΙΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΙΚΚΟ

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν εφαρμοστεί σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε ποσοστό περίπου 80% και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης.
Οι γιατροί τονίζουν ότι τα αντιγριπικά εμβόλια πρέπει να γίνονται από τις αρχές Οκτωβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου, ώστε να μπορέσουν να δράσουν τους μήνες κατά τους οποίους συνήθως εμφανίζεται η γρίπη. Η περίοδος της εποχικής γρίπης είναι από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, με πιθανή έξαρση μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου.Γίνεται μία φορά κάθε χρόνο και όχι δύο όπως πιστεύουν κάποιοι. Παρέχει προστασία για ένα χρόνο. Παρασκευάζεται από αδρανοποιηθέντες ιούς και τέλος, απαγορεύεται να το κάνουν αυτοί που έχουν αλλεργία στο αβγό και κοτόπουλο γιατί καλλιεργείται σε κύτταρα εμβρύου όρνιθας..
Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται εγκαίρως και πριν από την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Όσον αφορά το παιδιατρικό αντιγριπικό εμβόλιο (ή την παιδιατρική δόση), αυτό χορηγείται έως την ηλικία των 3 ετών.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου που πρέπει να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της εποχιακής γρίπης είναι:

  • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
  • Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας), μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια και νευρομυϊκά νοσήματα.
  • Έγκυες γυναίκες β’ και γ’ τριμήνου.
  • Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Καβασάκι, ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Ράι μετά από γρίπη.
  • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
  • Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων, λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).
Tα εμβόλια χορηγούνται σε ομάδες υψηλού κινδύνου, δωρεάν, για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία (και για το ΙΚΑ).

ΠΡΟΣΟΧΗ 
  1. Στα  άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω θα πρέπει να αναγράφεται το έτος γέννησης 
  2. Στην περίπτωση που δεν αναγράφεται στη συνταγή, ότι το άτομο που εμβολιάζεται ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου, θα γίνεται περικοπή του εμβολίου.

Όσον αφορά το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου αυτό πρέπει να χορηγήται όχι μόνο στις ομάδες υψηλού κινδύνου αλλά και σε άτομα που έχουν χειρουργηθεί στον εγκέφαλο για οποιονδήποτε λόγο, ή έχουν χρόνια ωτίτιδα, ιγμορίτιδα ή έχουν υποστεί κρανιοεγκεφαλική κάκωση,που τους έχει αφαιρεθεί ο σπλήνας, είτε λόγο τραυματισμού, είτε εξ’ αιτίας κάποιου αιματολογικού νοσήματος.
Το εμβόλιο αυτό είναι ένα πολυδύναμο εμβόλιο, δηλαδή περιέχει 23 ορότυπους του πνευμονιόκοκκου και προστατεύει από τρία έως πέντε χρόνια. Η μόνη απαγόρευση του να εμβολιασθεί κάποιος, είναι η εγκυμοσύνη.
Το φαρμακείο μας έχει προμηθευτεί και τους 2 τύπους εμβολίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες