Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Νόσος Αλτσχάιμερ: Η επιδημία του αιώνα


Έχουν περάσει 103 χρόνια από τότε που ο Γερµανός ψυχίατρος-νευροπαθολόγος Alois Alzheimer παρουσίασε σε ένα επιστηµονικό συνέδριο την παθολογία και τα κλινικά συµπτώµατα µιας περίπτωσης προ-γεροντικής άνοιας. Η ασθένεια αυτή, από την οποία υπέφερε µια γυναίκα 51 ετών, προς τιµήν του γιατρού που την έκανε γνωστή, ονοµάστηκε αργότερα Νόσος Alzheimer. 

Η ‘’νόσος Αλτσχάιμερ’’ είναι μια εκφυλιστική ασθένεια του εγκεφάλου, που προκαλεί την καταστροφή μεγάλου αριθμού νευρικών κυττάρων. Η νόσος αυτή αποτελεί τη βασικότερη αιτία πρόκλησης άνοιας στον άνθρωπο, επηρεάζοντας τμήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν σημαντικές λειτουργίες όπως η σκέψη, η ομιλία, η μνήμη και η συμπεριφορά.Πλήττει λίγο περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες και εµφανίζεται κυρίως σε άτοµα της τρίτης ηλικίας. Η έκπτωση της µνήµης είναι ένα από τα πρώτα συµπτώµατα, ενώ σταδιακά και όσο η νόσος εξελίσσεται επηρεάζονται όλες οι πνευµατικές ικανότητες του ασθενούς (µνήµη, κρίση, λογική, µάθηση, αντίληψη), µε αποτέλεσµα να σηµειώνονται σηµαντικές αλλαγές στην προσωπικότητα και στη συµπεριφορά του. Με το πέρασµα του χρόνου οι δυσκολίες αυτές γίνονται τόσο σοβαρές ώστε ο ασθενής εξαρτάται ολοκληρωτικά από τους άλλους. 

Τα συνήθη συμπτώματα

Μερικά από το πιο συνηθισμένα συμπτώματα ή καταστάσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσει κάποιος ασθενής είναι: δυσκολεύεται στην αναγνώριση συγγενών ή φίλων και στην απομνημόνευση ονομάτων, αντικειμένων και ημερομηνιών, ξεχνάει τον αριθμό του τηλεφώνου του, ξεχνά να φάει ή να φροντίσει την προσωπική του υγιεινή, βγαίνει από το σπίτι του και χάνει το δρόμο της επιστροφής περιπλανώμενος για ώρες, η συγκροτημένη σκέψη και η ομιλία αποδομούνται, δεν μπορεί να προσανατολιστεί στο χώρο που βρίσκεται, αδυνατεί να συγκεντρωθεί και να ακολουθήσει απλές οδηγίες, εμφανίζει κατάθλιψη, απάθεια ή ασυνήθιστη βιαιότητα, γίνεται φιλύποπτος ή ταλαιπωρείται από ψευδαισθήσεις και αυταπάτες.


Η πρόληψη
 
Πολλά προληπτικά μέτρα που έχουν προταθεί για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αλλά η αξία τους είναι αμφιλεγόμενη στη μείωση τη διάρκειας και τη σοβαρότητας της νόσου. Η καθημερινή εξάσκηση του εγκεφάλου (όπως το σκάκι, η επίλυση σταυρολέξων και οι κοινωνικές συναναστροφές), η σωματική άσκηση, η μεσογειακή διατροφή (κυρίως το ψωμί, τα δημητριακά, το ελαιόλαδο το ψάρι και το κόκκινο κρασί) , έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ή καθυστέρησης της εκδήλωσης της νόσου Αλτσχάιμερ.


Θεραπεία
 
Η νόσος Αλτσχάιμερ ξεκινά με ήπια απώλεια μνήμης και καταλήγει σε σοβαρή εγκεφαλική βλάβη. Αν και η ασθένεια έχει διαφορετική εξέλιξη σε κάθε άνθρωπο, σήμερα θεωρείται ότι ο μέσος όρος ζωής των ασθενών μετά τη διάγνωση είναι 7-10 χρόνια.
Πρέπει να τονιστεί ότι τα φάρμακα δεν θεραπεύουν την ίδια τη νόσο, αλλά βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και στην επίτευξη καλύτερης ποιότητας ζωής. Έτσι, αν και δεν υπάρχει θεραπεία που να μπορεί να τη σταματήσει, υπάρχουν αρκετά φάρμακα που μπορούν να καθυστερήσουν ή να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματά της. Ορισμένα από αυτά, σταθεροποιούν και αποτρέπουν τον περαιτέρω εκφυλισμό της μνήμης, άλλα ελέγχουν τα προβλήματα συμπεριφοράς, ενώ άλλα βοηθούν τον ασθενή αντιμετωπίσει την αϋπνία, την κατάθλιψη, την ευερεθιστότητα ή κάποιο άλλο σύμπτωμα της νόσου. Με τη βοήθεια αυτών των φαρμάκων, οι ασθενείς αισθάνονται καλύτερα και η φροντίδα τους γίνεται ευκολότερη, τόσο από τους επαγγελματίες υγείας, όσο και από τα μέλη της οικογένειάς τους.

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες