Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

Ξεκινώντας αυτό το άρθρο, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι σχετικά με το αν τα κινητά και η ακτινοβολία που εκπέμπουν είναι βλαβερά για τον ανθρώπινο οργανισμό, ΔΕΝ υιοθετούμε κάποια άποψη ούτε παίρνουμε θέση υπέρ ή εναντίον. Για το θέμα αυτό οι κατασκευάστριες εταιρείες κινητών τηλεφώνων και η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι οι πλέον αρμόδιες για να μας απαντήσουν, υπεύθυνα και τεκμηριωμένα.

Τα κινητά τηλέφωνα αποτελούν μια πιο εξελιγμένη μορφή των ασυρμάτων και των Walkie-Talkie που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες. Πρόσφατα, η ευρεία τους διάδοση στο αγοραστικό κοινό, δημιούργησε σιγά σιγά και ανησυχίες σχετικά με τις επιδράσεις που μπορεί να έχει η χρήση τους. Προς το παρών, δεν υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένες έρευνες που να αποδεικνύουν ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων έχει βλαβερή επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Παρόλα αυτά, οι χρήστες κινητών τηλεφώνων έχουν αρχίσει να παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις σχετικές εξελίξεις.
Ο δείκτης SAR (Ρυθμός Ειδικής Απορρόφησης) είναι ο δείκτης που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή από τις Ευρωπαϊκές και Αμερικάνικες διοικητικές υπηρεσίες για τη μέτρηση της ποσότητας ραδιοκυμάτων (RF) που απορροφά ο ανθρώπινος οργανισμός κατά τη χρήση ενός κινητού τηλεφώνου. Το SAR περιγράφει την απορροφούμενη ισχύ ανά μονάδα μάζας βιολογικού ιστού και δίδεται από τη σχέση SAR = (σ * Ε^2)/ (2 * ρ) όπου σ = η ειδική αγωγιμότητα του ιστού (σε S/m), E = η ένταση του ηλεκτρικού πεδίου (σε V/m) και ρ = η πυκνότητα του ιστού (σε Kgr/m^3). Όλα τα κινητά τηλέφωνα, ελέγχονται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο λειτουργίας και ισχύος τους σε συνθήκες εργαστηρίου. Πρακτικά, κατά την καθημερινή χρήση του κινητού, ο δείκτης SAR είναι αρκετά χαμηλότερος γιατί η συσκευή χρησιμοποιεί μόνο τόση ισχύ όσο απαιτείται για να επικοινωνήσει με τον κοντινότερο σταθμό του τηλεφωνικού δικτύου. Με άλλα λόγια, όσο πιο κοντά βρίσκεται το κινητό σε κάποιο base station τόσο λιγότερη ισχύς απαιτείται και μειώνεται το επίπεδο του SAR.

Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έχουν θέσει αυστηρά όρια για τον έλεγχο της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων. Οι κατασκευάστριες εταιρίες είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν στις συσκευασίες των κινητών τους το SAR. Ωστόσο, εφόσον κάποια συσκευή υπερβαίνει τα επιτρεπτά όρια του Ρυθμού Ειδική Απορρόφησης ακτινοβολίας δεν μπορεί να διατεθεί στην αγορά. Προς το παρόν και ενώ τα αποδεκτά επίπεδα SAR στην Ε.Ε. είναι 2,0 W/kg η συντριπτική πλειοψηφία των συσκευών έχει μετρηθεί μεταξύ των 0,5 και 1,0 W/kg



ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ


Oxι πάνω από 1’

Μειώνουμε τη χρήση κινητού τηλεφώνου όσο είναι δυνατόν. Όχι συνομιλίες πάνω από ένα λεπτό.

Οχι χρήση κινητού από παιδιά.

Eιδικές συσκευές
Χρησιμοποιούμε πάντα στις συνομιλίες μας hands free ή bluetooth. Ακόμα και τότε όμως το κινητό δεν πρέπει να είναι σε επαφή με το σώμα. Πρέπει να είναι σε απόσταση τουλάχιστον 40 εκατοστών από το σώμα μας. Καθώς αυτό δεν είναι δυνατό πάντα, έχουν σχεδιαστεί ειδικές θήκες, μία μάλιστα από τον Τομέα Κυτταρικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών .

Όχι στο αυτί
Εάν δεν έχουμε πάνω μας hands free ή bluetooth δεν «κολλάμε» τη συσκευή πάνω στο αυτί μας, εναλλάσσουμε πλευρά και χρησιμοποιούμε το μεγάφωνο που έχουν αρκετά τηλέφωνα.

Όχι στο αυτοκίνητο
Ελαχιστοποιούμε τη χρήση κινητού μέσα στο αυτοκίνητο, εκτός εάν έχουμε ειδική κεραία, γιατί δεχόμαστε ακτινοβολία από κάθε σημείο του αμαξώματος. Μια εναλλακτική λύση είναι η συνομιλία με hands free ή bluetooth, τοποθετώντας όμως το κινητό σε ειδική θήκη που «βλέπει» προς τα έξω, διοχετεύοντας την ακτινοβολία εκτός του οχήματος.(Μη ξεχνώντας ότι οδηγηση και κινητό σκοτώνει).
.

Όχι σε υπόγεια
Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε το κινητό σε υπόγεια, κλειστούς χώρους, ασανσέρ και γενικά όπου το σήμα είναι εξαιρετικά μικρό. Στην περίπτωση αυτή το κινητό μας εκπέμπει με μέγιστη ισχύ. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε ανοικτούς χώρους της υπαίθρου, όπου η κεραία βάσης είναι πολύ μακριά ή δεν έχει καλή οπτική επαφή. Απ’ αυτή την άποψη είμαστε πολύ προσεκτικοί στη χρήση του κινητού μέσα στα σπίτια (ειδικά στα εσωτερικά δωμάτια).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες