Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Ακριβότερη η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα


Από σήμερα, Δευτέρα 21/10/13, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πληρώνουν εξ ολοκλήρου τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής των φαρμάκων όταν επιλέγουν πρωτότυπα ή ακριβότερα σκευάσματα.

Έως σήμερα, οι ασφαλισμένοι πλήρωναν συμμετοχή 25% αν εάν η λιανική τιμή τού φαρμάκου ήταν ίδια µε την ασφαλιστική τιμή. Αν όμως επέλεγαν ακριβότερο φάρμακο τότε πλήρωναν τη συμμετοχή του 25% συν το 50% της διαφοράς λιανικής και ασφαλιστικής τιμής.

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, καταργείται η από κοινού συνεισφορά EOΠΥΥ- ασφαλισμένων της επιπλέον διαφοράς μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής των φαρμάκων και οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους το 100% της διαφοράς.

Η απόφαση πάντως δεν αφορά πρωτότυπα φάρμακα που δεν έχουν γενόσημο, καθώς ο ΕΟΠΥΥ σε αυτή την περίπτωση θα συνεχίσει να καταβάλλει το 50% της διαφοράς.



Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Στάση εργασίας σε εννέα νοσοκομεία



Στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. πραγματοποιούν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Πολυκλινική, Δυτικής Αττικής, Πατησίων, Αμαλία Φλέμιγκ, 7ο Νοσοκομείο ΙΚΑ, Σισμανογλείο, Αγ.Σάββας και Αττικόν, αντιδρώντας στις καταργήσεις τμημάτων νοσοκομείων και στην κινητικότητα υγειονομικού προσωπικού.
Στις 12 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι οκτώ νοσοκομεία, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, «κατέβασαν ρολά, στερώντας από το ΕΣΥ 650 κλίνες και μάλιστα σε μια περίοδο που οι Έλληνες τις έχουν περισσότερο ανάγκη». Τονίζουν επίσης ότι 15 από τις νοσηλεύτριες που δούλευαν σε νοσοκομεία που καταργήθηκαν, μετακινούνται όπως προβλέπεται μετά την  απορρόφηση των 1.665 υπαλλήλων σε γειτονικά νοσοκομεία, σε νοσοκομεία της Αττικής από τη Θεσσαλονίκη.
«Οι νοσηλεύτριες έχουν δύο επιλογές. Ή να αποδεχτούν τη θέση καταρρέοντας οικογενειακά και οικονομικά ή να παραιτηθούν. Πώς μπορούν άλλωστε με 800 ευρώ μισθό το μήνα έχοντας μεγάλες οικογενειακές και οικονομικές υποχρεώσεις να συντηρούν δύο σπίτια;» επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους.
Σε αυτό το πλαίσιο η ΠΟΕΔΗΝ κάλεσε τον υπουργό Υγείας να διορθώσει τον πίνακα διάθεσης των υπαλλήλων με μεταφορά-μετάταξη για τις 15 νοσηλεύτριες και να μεταφερθούν ή μεταταχθούν σε άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που αντιμετωπίζουν διαπιστωμένες σημαντικές ελλείψεις προσωπικού.

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Στάση εργασίας σε 8 νοσοκομεία


Παραλύει σήμερα ο τομέας της Υγείας καθώς σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι σε οκτώ νοσοκομεία της Αττικής, διαμαρτυρόμενοι για τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις τμημάτων νοσοκομείων και τις διαθεσιμότητες υγειονομικού προσωπικού.
Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων  «Ευαγγελισμός», «Πολυκλινική», «Αγία Βαρβάρα», «Άγιος Σάββας», «Πατησίων», «Αμαλία Φλέμινγκ» και το πρώην «7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ» θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 7 π.μ. έως τις 11 π.μ., συγκέντρωση στις 9 π.μ. στην πλατεία Μαβίλη και πορεία προς τη Βουλή.

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Δωρεάν οφθαλμολογικές εξετάσεις και ενημέρωση για προβλήματα όρασης

 
 Από τους Γιατρούς του Κόσμου, σε 5 Δήμους της Αττικής
Δωρεάν οφθαλμολογικές εξετάσεις θα πραγματοποιήσουν οι «Γιατροί του Κόσμου» στους Δήμους Αθηναίων, Ηλιούπολης, Ν. Ηρακλείου, Πειραιά και Περιστερίου, από τις 12 έως τις 17 Οκτωβρίου, στα πλαίσια των δράσεων που υλοποιεί η Ελληνική Ομοσπονδία Οφθαλμολογικών Εταιρειών (Ε.Ο.Ο.Ε.). Παράλληλα, συνεχίζεται για λίγες μέρες ακόμη το μεγάλο Πανελλήνιο Πρόγραμμα ενημέρωσης του Ελληνικού πληθυσμού γύρω από τα σοβαρά οφθαλμολογικά νοσήματα που οδηγούν σε απώλεια της όρασης, με τίτλο «Μαζί βλέπουμε τη ζωή ομορφότερη»! Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με τις Οφθαλμολογικές Εταιρείες τεσσάρων πόλεων, τους Γιατρούς του Κόσμου και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.), με την ευγενική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρίας Novartis.

Το πρόγραμμα των δωρεάν οφθαλμολογικών εξετάσεων

Οι εξετάσεις για το κοινό θα πραγματοποιηθούν κατόπιν ραντεβού στις 12 – 17 Οκτωβρίου 2013 στους Δήμους Αθηναίων, Ηλιούπολης, Ν. Ηρακλείου, Πειραιά και Περιστερίου, ενώ θα συνεχιστούν έως το τέλος Οκτωβρίου στα κατά τόπους πολυιατρεία των Γιατρών του Κόσμου. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

• Δήμος Ηλιούπολης: 12-13/10, 09:30-14:30 και 15:30-18:30, Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αγ. Κωνσταντίνου 7, (τηλ. ραντεβού 210 – 4414788, κυρία Αναστασία Στρούντζου)
• Δήμος Ν. Ηρακλείου: 14/10, μόνο για τα μέλη των ΚΑΠΗ, 09:30-14:30 και 15:30-18:30, Α' ΚΑΠΗ, Πολυτεχνείου & Ελπίδος 14, (τηλ. ραντεβού 210 – 2825202, κύριος Ιωάννης Αργύρης)
• Δήμος Περιστερίου: 15/10, 09:30-14:30 και 15:30-18:30, Γ' ΚΑΠΗ, Κ. Βάρναλη & Ραιδεστού, (τηλ. ραντεβού 210 – 5740590 κυρία Χριστίνα Γαλανοπούλου για τα μέλη του Γ' ΚΑΠΗ, και 210 – 5727448 κυρία Χαρά Θεοδωράκη για τα μέλη του Ε' ΚΑΠΗ)
• Δήμος Αθηναίων: 16/10, 15:30-19:30, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50 (τηλ. ραντεβού 210 – 4414788, κυρία Αναστασία Στρούντζου)
• Δήμος Πειραιά: 17/10, 09:30-14:30 και 15:30-18:30, Δημοτική Πινακοθήκη, Φίλωνος 29, Παλαιό Ταχυδρομείο, (τηλ. ραντεβού 210 – 4414788, κυρία Αναστασία Στρούντζου)

Ταυτόχρονα, κατά το διάστημα 13 – 17 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές εκδηλώσεις για το κοινό από ειδικούς επιστήμονες Οφθαλμιάτρους μέλη της Ομοσπονδίας στους ίδιους Δήμους.

Δωρεάν οφθαλμολογικός έλεγχος και για του κατοίκους του Καστελλόριζου

Όπως τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Γ.Γ. των Γιατρών του Κόσμου Νικήτας Κανάκης, μια από τις κεντρικότερες δράσεις του Προγράμματος «Μαζί βλέπουμε τη ζωή ομορφότερη», αποτέλεσε η διενέργεια δωρεάν προληπτικών και διαγνωστικών οφθαλμολογικών εξετάσεων, με τη συμβολή της ειδικής Κινητής Οφθαλμολογικής Μονάδας «ΙΡΙΣ» των Γιατρών του Κόσμου. Στο πλαίσιο της δράσης αυτής, τον περασμένο Ιούνιο διενεργήθηκαν δωρεάν οφθαλμολογικές εξετάσεις στους κατοίκους του ακριτικού Καστελλόριζου. Όσοι διαγνώστηκαν με σοβαρό νόσημα που θέτει σε κίνδυνο την όρασή τους, θα παραπέμπονται για ένα έτος για περαιτέρω ιατρική διερεύνηση στην Οφθαλμολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, με την ευγενική υποστήριξη της Novartis.

Γλαύκωμα και Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας, βασικές αιτίες τύφλωσης

Όπως επισημάνθηκε από τον πρόεδρο της Ε.Ο.Ε., Επίκουρο Καθηγητή Οφθαλμολογίας κ. Δημήτριο Παπακωνσταντίνου, στην Ελλάδα, τα άτομα με πολύ σοβαρό πρόβλημα όρασης είναι περισσότερα από 25.000 (περίπου250 ανά 100.000 κατοίκους). Οι αιτίες που οδηγούν σε σοβαρές οπτικές διαταραχές ποικίλουν, όπως ποικίλουν και οι ηλικίες εμφάνισής τους. Οι πιο συχνές είναι το γλαύκωμα, οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η αμβλυωπία κτλ, ενώ υπάρχουν και άλλες λιγότερο συχνές. Ωστόσο, η πρώιμη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών προλαμβάνει ή/και καθυστερεί τις δυσμενείς τους συνέπειες.

Μία τύφλωση κάθε 5 δευτερόλεπτα, παγκοσμίως

Οι σοβαρές παθήσεις που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την όραση αναδεικνύονται στις μέρες μας σε μείζον ιατροκοινωνικό πρόβλημα παγκοσμίως. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: περίπου 516 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο εμφανίζουν σήμερα πολύ σοβαρές οφθαλμικές διαταραχές. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), από αυτούς τα 40 - 45 εκατομμύρια είναι τυφλοί, εκ των οποίων το 1.5 εκατομμύριο παιδιά, ενώ ένας συνάνθρωπός μας τυφλώνεται κάθε 5 δευτερόλεπτα σε διεθνές επίπεδο.

Ο φόβος της τύφλωσης αποτελεί το μεγαλύτερο φόβο του ανθρώπου μετά το φόβο του θανάτου, καθώς το 70% του συνόλου των πληροφοριών που λαμβάνουμε από το περιβάλλον, απαραίτητες τόσο για τη διαβίωση, όσο και για την ψυχαγωγία μας, προσλαμβάνονται από τα μάτια.

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Δωρεάν εξετάσεις Οστεοαρθρίτιδας


Δωρεάν Ιατρική εξέταση και εκτίμηση κινδύνου, προσφέρει η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης «Ανάπλαση», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Οστεοαρθρίτιδα (12/10) σε όσους το επιθυμούν.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν το τηλέφωνο 210 270 2800 από σήμερα, Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013, και να κλείσουν ραντεβού προκειμένου να εξεταστούν και να λάβουν όλες τις απαραίτητες συμβουλές και οδηγίες.

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Δωρεάν καρδιολογικές εξετάσεις προσφέρει το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας


Με κεντρικό μήνυμα «Ακολουθήστε το δρόμο που οδηγεί σε μια υγιή καρδιά» η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, που εορτάζεται την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013, εστιάζει στις γυναίκες και τα παιδιά. Για την ευαισθητοποίηση του κοινού, το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.) συνεχίζει και φέτος το πρόγραμμα «Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου» προσφέροντας δωρεάν εξετάσεις.

Συγκεκριμένα, στις 3, 4 και 5 Οκτωβρίου 2013, στην Αθήνα, στην Αίθουσα του Μετρό στο Σύνταγμα, από 09:30 έως 17:00, γιατροί του Ιδρύματος θα ενημερώνουν τους πολίτες, θα ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, την ολική χοληστερόλη, τον καρδιακό ρυθμό και θα προσδιορίζεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, βάσει ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους εξεταζόμενους.

Αναγνώστες