Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 31/1


Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων και οι Υπηρεσίες Πρόνοιας, από την 24ωρη Πανελλαδική Πανυγειονομική Απεργία που προκήρυξαν η ΠΟΕΔΗΝ και η ΟΕΝΓΕ για την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου.

Η Πανελλαδική Πανυγειονομική Απεργία έχει σκοπό να αναδείξει τα προβλήματα στοχοποίησης του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ από τις πολιτικές του Μνημονίου καθώς και την αντίσταση των Υγειονομικών για την ανατροπή τους.

Όπως επισημαίνουν οι υγειονομικοί, «Η υποχρηματοδότηση, τα σφαγιαστικά οργανογράμματα, η διαθεσιμότητα του προσωπικού, οι απλήρωτες υπερωρίες και εφημερίες, το πάγωμα των προσλήψεων ακόμη και για Νοσηλευτικό – Παραϊατρικό προσωπικό, οι Συγχωνεύσεις – Καταργήσεις Νοσοκομείων και τμημάτων είναι μόνο μερικές από τις Ανθυγιεινές Πολιτικές που επιφυλάσσει το Νέο Μνημόνιο για το 2013».

Στις 12.00 την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί Πανελλαδική Πανυγειονομική Συγκέντρωση κάτω από το υπουργείο Υγείας και πορεία στο Σύνταγμα.

ΠΗΓΗ: farmakeytikosa kosmos

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

ΧΩΡΙΣ ΓΙΑΤΡΟΎΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΊΑΤΡΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ, ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ.

Πανελλαδική απεργία των γιατρών και των οδοντιάτρων για την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου κήρυξαν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, καλύπτοντας τα μέλη τους που εργάζονται είτε στο δηνόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.
Στην απεργία μετέχουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί με απόφαση της ΟΕΝΓΕ, η οποία αποφάσισε επιπλέον την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 31 Ιανουαρίου.
Οι γιατροί διεκδικούν εξόφληση των οφειλών του ΕΟΠΥΥ, αξιοπρεπείς αμοιβές, κατάργηση της υποχρεωτικής μετάταξης των ασφαλισμένων σε ανώτερη κατηγορία ανά 3ετία.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί από την πλευρά τους ζητούν να αποσυρθούν τα οργανογράμματα των νοσοκομείων και να καταρτιστούν ασφαλή προγράμματα εφημεριών.

πηγή :ygeia.360.gr

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΑΕΡΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ


Τα τελευταία δύο χρόνια οι επιστήμονες παρατηρούν στα μεγάλα αστικά κέντρα ότι η στροφή στη φθηνότερη θέρμανση με καυσόξυλα που καίγονται στα τζάκια και στις σόμπες προκαλεί σοβαρή αύξηση στις τιμές της αέριας ρύπανσης. Ορισμένοι μιλούν για σοβαρή συμβολή των καύσεων του ξύλου στην επιστροφή «ενός παλιού γνώριμου», του νέφους αιθαλομίχλης, όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη δημιουργία του.
Σημειώνεται ότι ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ότι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας πολυκατοικίας με 25 διαμερίσματα.
Προηγούμενες μετρήσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής και κυρίως στην Κηφισιά, στην Εκάλη, στο Μαρούσι και στο Κορωπί αλλά και σε συνοικίες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης έδειξαν μεγάλη αύξηση των αιωρούμενων σωματιδίων PΜ-10 (σωματίδια με διάμετρο <10 br="br">Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα, να επιδεινώσει αλλεργίες και να προκαλέσει νευρολογικά, αναπαραγωγικά, και αναπτυξιακά προβλήματα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον ευάλωτο πληθυσμό, όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες, καθώς και αυτοί που πάσχουν από αναπνευστικά/ καρδιαγγειακά προβλήματα.

Με την καύση ορυκτών καυσίμων ή βιομάζας εκκρίνεται στην ατμόσφαιρα ποικιλία ουσιών.  
- PM10 και PM2 (αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο <10 span="span"> 
Τα αιωρούμενα σωματίδια εναποτίθενται κυρίως στις κυψελίδες των πνευμόνων και με την πάροδο του χρόνου επιφέρουν σοβαρές βλάβες στην υγεία των ανθρώπων. Η συνεχής έκθεση στα αιωρούμενα σωματίδια συμβάλλει στη δημιουργία χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Διάφορες μελέτες συνδέουν τα επίπεδα των αιωρούμενων σωματιδίων με τις αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία και ειδικότερα με τον αριθμό των επισκέψεων στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Τα παιδιά, τα άτομα που πάσχουν από άσθμα ή έχουν καρδιολογικά προβλήματα και οι ηλικιωμένοι είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου, ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.
Γενικά όσο πιο μικρά είναι τα αιωρούμενα σωματίδια τόσο πιο επικίνδυνα είναι, ενώ η επικινδυνότητα τους εξαρτάται επίσης από τη χημική τους σύσταση.
Μακροπρόθεσμη Έκθεση: Οι πληθυσμοί που διαβιούν για πολλά έτη σε περιοχές επιβαρυμένες με υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα εμφανίζουν διάφορα προβλήματα υγείας, όπως αναπνευστικά προβλήματα και χρόνια βρογχίτιδα, ακόμη και πρόωρο θάνατο.
- O3 (Όζον)
Το όζον σε ψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να είναι ερεθιστικό για το αναπνευστικό σύστημα, προκαλώντας βήχα, αίσθημα ξηρότητας στο λαιμό και πόνο στο στήθος, φλεγμονή στους πνεύμονες και αύξηση της πιθανότητας λοιμώξεων. Τα μέτρια επίπεδα όζοντος στην ατμόσφαιρα μπορεί να είναι ερεθιστικά για τα μάτια, τη μύτη, το λαιμό, και τους πνεύμονες. Τα παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα στην έκθεση στο όζον, ιδιαίτερα εκείνα με ιστορικό άσθματος. Άτομα που πάσχουν από άσθμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην τοξικότητα του όζοντος, η οποία αποφράσσει τις αναπνευστικές οδούς.
Μακροπρόθεσμη Έκθεση: Οι πληθυσμιακές μελέτες που αφορούν στις μακροπρόθεσμες εκθέσεις ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα όζοντος στην ατμόσφαιρα δείχνουν ότι το όζον επηρεάζει τη λειτουργία των πνευμόνων, ενώ η χρόνια έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις όζοντος μπορεί να προκαλέσει μόνιμη δομική ζημιά στους πνεύμονες.
Βραχυπρόθεσμη Έκθεση: Οι βραχυπρόθεσμες εκθέσεις μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία στα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα και άλλα ερεθιστικά σωματίδια, και μπορεί να εξασθενίσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
- ΝΟx (οξείδια του αζώτου)
Τα οξείδια του αζώτου αντιδρούν εύκολα με τις κοινές οργανικές χημικές ουσίες και το όζον, για να διαμορφώσουν μια ευρεία ποικιλία τοξικών προϊόντων. Η υπερβολική έκθεση στα οξείδια του αζώτου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο αίμα, στο ήπαρ, τους πνεύμονες και τον σπλήνα. Επίσης δρουν αθροιστικά με το διοξειδίου του θείου, το οποίο ενισχύει τις ανεπιθύμητες επιπτώσεις των οξειδίων του αζώτου. Τα οξείδια του αζώτου αντιδρούν με την αμμωνία, την υγρασία, και άλλες ενώσεις για να δημιουργήσουν το νιτρικό οξύ και άλλα σχετικά σωματίδια.
Οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία περιλαμβάνουν δύσπνοια, αναπνευστικά προβλήματα ή επιδείνωση παθήσεων όπως εμφύσημα και βρογχίτιδα, αλλά και καρδιακών προβλημάτων.
- SO2 (διοξείδιο του θείου)
Μακροχρόνια Έκθεση: Η μακροχρόνια έκθεση στο διοξείδιο του θείου συνδέεται με πληθώρα αναπνευστικών προβλημάτων, τη μείωση της ανταπόκρισης των πνευμόνων σε πιθανές λοιμώξεις και την επιδείνωση καρδιαγγειακών παθήσεων. Άτομα με καρδιαγγειακές και χρόνιες πνευμονολογικές παθήσεις (όπως η βρογχίτιδα ή το εμφύσημα), άτομα που πάσχουν από άσθμα, καθώς και τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι ιδιαίτερα ευπαθή στην έκθεση σε αυξημένα επίπεδα διοξειδίου θείου.
Βραχυπρόθεσμη Έκθεση: Η βραχυπρόθεσμη έκθεση σε ψηλές συγκεντρώσεις του διοξειδίου του θείου μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια και τη μύτη, βρογχόσπασμο ή πνευμονικό οίδημα σε μεγάλες συγκεντρώσεις.

- CO (μονοξείδιο του άνθρακα)
Το μονοξείδιο του άνθρακα αντιδρά με άλλους ρύπους με αποτέλεσμα τη δημιουργία όζοντος στο επίπεδο εδάφους, το οποίο μπορεί να βλάψει την ανθρώπινη υγεία.
Το μονοξείδιο του άνθρακα μειώνει την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο σε βασικούς ιστούς του οργανισμού, επιδρώντας κυρίως στο καρδιαγγειακό και νευρικό σύστημα. Η έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις μονοξειδίου του άνθρακα προκαλεί ζαλάδες, πονοκέφαλο και αίσθημα κόπωσης. Υγιή άτομα εκτεθειμένα σε ψηλά επίπεδα, μπορεί να υποστούν προσωρινή μείωση της πνευματικής τους διαύγειας καθώς και της όρασης τους.
 

   ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗΣ –Το παράδειγμα του Λονδίνου 1952
Τον Δεκέμβριο του 1952 αιθαλομίχλη κάλυψε για πέντε ολόκληρες ημέρες το Λονδίνο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 4.000 πολίτες. Σε εκείνες τις πέντε ημέρες, όπου η ορατότητα ήταν αδύνατη ακόμα και για τους πεζούς που κρατούσαν φανάρια, χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν και αμέτρητοι άλλοι υπέφεραν από αναπνευστικά προβλήματα.
Λόγω του κρύου και των έντονων χιονοπτώσεων, οι Λονδρέζοι έκαιγαν μεγάλες ποσότητες ξύλων και τεράστιες ποσότητες καπνού εκλύονταν στην ατμόσφαιρα. Υπό κανονικές συνθήκες, αυτό δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα, καθώς ο καπνός θα διασκορπιζόταν στην ατμόσφαιρα. Ωστόσο, οι μετεωρολογικές συνθήκες των ημερών του Δεκεμβρίου 1952 (αντικυκλώνας) οδήγησαν αέριες μάζες προς το έδαφος. Δεδομένου ότι ο αέρας κοντύτερα στο έδαφος είναι ζεστότερος από εκείνον στα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας, δημιουργείται η λεγόμενη αναστροφή, με αποτέλεσμα να οδηγήσει στην παγίδευση του ζεστού καπνού που έβγαινε από τις καμινάδες κοντά στο έδαφος. Εκτός από τον καπνό από τα σπίτια, το φαινόμενο της αναστροφής είχε ως αποτέλεσμα να παγιδευτούν μικροσωματίδια και άλλοι ρύποι από βιομηχανίες, τόσο κοντά στο Λονδίνο όσο και στις γύρω περιοχές.
Σε συνδυασμό με άλλες μετεωρολογικές παραμέτρους, όπως η ηλιοφάνεια και οι υγροί άνεμοι, δημιουργήθηκε ένα στρώμα αιθαλομίχλης ύψους 100-200 μέτρων, ενώ απελευθερώθηκαν τόνοι σωματιδίων, διοξειδίου του άνθρακα, υδροχλωρικού οξέως και φθοριούχων συστατικών, και εκτιμάται ότι 370 τόνοι διοξειδίου του θείου μετατράπηκαν σε 800 τόνους θειικού οξέως.
Εξαιτίας του φαινομένου υπολογίζεται ότι βρήκαν το θάνατο 4.000 άτομα, γεγονός που οδήγησε την βρετανική κυβέρνηση στην απαγόρευση λειτουργίας τζακιών μέσα στην πόλη. Θεσπίστηκε μία σειρά νόμων για την προστασία του περιβάλλοντος που απαγόρευσε στους κατοίκους αστικών περιοχών να καίνε ξύλα στα τζάκια των σπιτιών τους.
Ακολουθεί δημοσίευμα από βρετανική εφημερίδα της εποχής που συγκρίνει τις επιπτώσεις της αιθαλομίχλης με την μεγάλη επιδημία χολέρας στο Λονδίνο του 1866.

Αναγνώστες