Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ

      Λίστα βοτάνων και των θεραπευτικών τους ιδιοτήτων

    Αγριοκαρότο (Daucus carota)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Φύλλα και σπόροι.
    Τσάι από αγριοκαρότο καθαρίζει τα ούρα και καταπολεμά την ουρολιθίαση και τη νεφρολιθίαση, καθώς και τα εντερικά παράσιτα. Ο σπόρος χρησιμοποιείται και σαν χάπι της επόμενης ημέρας για να προλάβει την προσκόλληση του γονιμοποιημένου ωαρίου.
    Σπόρους του άγριου καρότου μπορείς να βρεις οπουδήποτε πολύ εύκολα. Μπορείς να τους μαζέψεις από τα μέσα ως τα τέλη Σεπτεμβρίου (ζήτησε τη βοήθεια κάποιου που το έχει ξανακάνει).
    ΠΡΟΣΟΧΗ! Να είσαι πολύ προσεκτική με την εξακρίβωση της ταυτότητας του φυτού αυτού, είναι εύκολο να το μπερδέψει κανείς με το θανατηφόρο δηλητηριώδες κώνειο!

    Αρκτοστάφυλος ή αρκουδοκούμαρο (Arctostaphylus uva-ursi)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Φύλλα.
    Έχει επίδραση ειδικά στα γεννητικά όργανα και στο ουροποιητικό σύστημα. Χρησιμοποιείται για τον προστάτη, τα νεφρά και για την καταπολέμηση της ουρολοίμωξης και των κολπικών μολύνσεων. Είναι διουρητικό και έχει καθαρτική δράση, ό,τι πιο σημαντικό για την ουρολοίμωξη. Τα ούρα μπορεί να γίνουν πρασινωπά και να μυρίζουν δυσάρεστα, όμως τα συμπτώματα αυτά μειώνονται καθώς υποχωρεί η μόλυνση.
    Ο αρκτοστάφυλος πωλείται και σε φυτοθεραπευτικές κάψουλες.
    Τσάι: Ακολούθησε τη συνταγή για το τσάι, πίνε 3-4 φορές την ημέρα από μισή κούπα.
    Κολπική πλύση: Χρησιμοποίησε το τσάι στη θερμοκρασία του σώματος, μία φορά την ημέρα.

    Αρτεμισία η κοινή (Artemisia vulgaris)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Όλο το φυτό.
    Προκαλεί περίοδο με συσπάσεις της μήτρας, έχει δράση κατά της επιληψίας και των κραμπών. Μην το χρησιμοποιείς αν έχεις λοίμωξη στη μήτρα ή αν είσαι έγκυος. Ετοίμασε τσάι σύμφωνα με τη συνταγή. Πάρε 3 με 4 φορές τη μέρα 1/4 της κούπας.


    Αχιλλέα η χιλιόφυλλος (Achillea Millefolium)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Άνθη και φύλλα.
    Η αχιλλέα είναι καθαρτικό. Χρησιμοποιείται στο κρυολόγημα και στη γρίπη, για κολπικές και ουρητικές λοιμώξεις, προβλήματα περιόδου, αιμορροΐδες και προβλήματα με την κυκλοφορία του αίματος.
    Τσάι: Ετοίμασε ένα αφέψημα σύμφωνα με τη συνταγή. Πιες καθημερινά 3 με 4 κούπες.
    Αφέψημα:Ξεκίνησε με ένα απλό τσάι. Σούρωσέ το. Σιγόβρασε μέχρι να μείνει το μισό υγρό από την αρχική ποσότητα. Τρεις φορές τη μέρα από μισή κούπα κρύο αφέψημα.
    Για το κρυολόγημα και τη γρίπη: Πιες 1 με 2 κούπες καυτό τσάι. Επιπλέον, για το κρυολόγημα, τυλίξου σε μια κουβέρτα μέχρι να ιδρώσεις και μετά κάνε ένα μπάνιο.
    Για τη δυσμηνόρροια: Καυτό τσάι λίγο πριν την έναρξη της περιόδου ή αν έχεις κράμπες.

    Βαλεριάνα (Valeriana officinalis)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Ρίζα
    Η βαλεριάνα χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις άγχους, κατάθλιψης, πεπτικές και κυκλοφορικές διαταραχές. Βοηθά στην καταπολέμηση προβλημάτων που προκύπτουν από άγχος, κράμπες, τρέμουλο, ακαμψία, επιληψία, νευραλγία. Χρησιμοποιείται επίσης για να διευκολύνει τον ύπνο, σε περιπτώσεις πονοκεφάλων ή πόνου γενικότερα.
    Φτιάξε τσάι βαλεριάνας, ποτέ αφέψημα. Μην αφήνεις ποτέ τις ρίζες να μουσκέψουν πάνω από 2 ώρες. Λόγω της πικρής γεύσης και της άσχημης μυρωδιάς συνίσταται να αναμείξεις το τσάι βαλεριάνας με ένα από τα παρακάτω βότανα: Κανέλα ή καγιέν (για τις κράμπες), γλυκάνισο (για πεπτικά προβλήματα), ή τζίντζερ (για ακανόνιστη περίοδο).
    Τσάι: μια χούφτα ρίζας βαλεριάνας, δύο κούπες βραστό νερό, άφησε να τραβήξουν για 45 λεπτά με κλειστό το καπάκι. Πιες 1/4 της κούπας τρεις με τέσσερις φορές τη μέρα.
    Βάμμα: 10 με 15 σταγόνες σε λίγο νερό, 3 με 4 φορές ημερησίως.

    Βρώμη (Avena Sativa)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Ολόκληρο το φυτό
    Είναι εξαιρετικό τονωτικό του νευρικού συστήματος. Καταπολεμά τη συναισθηματική ένταση, συμβάλλει στη βελτίωση του ύπνου, ενδυναμώνει τα οστά και το καρδιαγγειακό σύστημα και τονώνει τη λίμπιντο. Το βάμμα είναι ισχυρότερο καταπραϋντικό αλλά όχι τόσο θρεπτικό για τα οστά και την καρδιά. Η βρώμη στο πρωινό γεύμα είναι ένας καλός τρόπος πρόσληψης του φυτού, αλλά απόφυγε τα χάπια και τις κάψουλες. Επίσης ενδείκνυνται και τα ηρεμιστικά μπάνια με βρώμη.
    Παρασκευή και δοσολογία: Φτιάξε τσάι χρησιμοποιώντας 1-3 κουταλάκια αχύρων βρώμης, άφησέ τα να ποτίσουν για 10-15 λεπτά. Πιες 3 φορές τη μέρα.
    Επιπλέον, μπορεί να ληφθεί στο πρωινό με τη μορφή χυλού.
    Βάμμα: 15 σταγόνες σε λίγο νερό, 3 φορές ημερησίως.
    Μπάνιο: Για τη νευραλγία και τους δερματικούς ερεθισμούς, άφησε μισό κιλό αχύρων βρώμης να βράσουν σε περίπου 2 λίτρα νερού για μισή ώρα. Σούρωσε το υγρό και πρόσθεσέ το στο καυτό μπάνιο σου. Βυθίσου στη μπανιέρα και ηρέμησε.
    Προσοχή: να αποφεύγεται η πρόσληψη βρώμης αν υπάρχει ευαισθησία στη γλουτένη

    Γαρύφαλλο ή μοσχοκάρφι ή καρυόφυλλο (Eugenia caryophyllata)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: αποξηραμένα άνθη και μπουμπούκια.
    Το γαρύφαλλο διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος, διεγείρει τις στομαχικές λειτουργίες και καθαρίζει από βακτήρια το στομάχι, το δέρμα, τα νεφρά τα έντερα, τα πνευμόνια και τους βρόγχους. Σε περίπτωση πονόδοντου ενδείκνυται το μάσημά του.
    Αφέψημα: 1 κουταλάκι του τσαγιού γαρύφαλλα σε 2 κούπες νερό. Πάρε 3 φορές τη μέρα 1/8 της κούπας.

    Γλυκόριζα (Glycyrrhiza glabra)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Ολόκληρη η ρίζα, σε κομματάκια ή σε σκόνη.
    Η γλυκόριζα είναι μαλακτικό, εμετικό και με ήπια χαλαρωτική δράση. Περιέχει (όπως και το φασκόμηλο) ουσίες που μοιάζουν με οιστρογόνα. Στην κινέζικη ιατρική το βότανο αυτό έχει το παρατσούκλι «ο συμφιλιωτής», γιατί μπορεί να συνδυαστεί με όλα τα υπόλοιπα βότανα. Αυξάνει τις θεραπευτικές ιδιότητες των υπόλοιπων βοτάνων και μειώνει την πικρή γεύση μερικών από αυτά.
    Αφέψημα: Σιγόβρασε 30 γρ. γλυκόριζας επί 20 λεπτά σε 2 κούπες νερό. Πάρε τρεις ή τέσσερις φορές τη μέρα από 1/4 της κούπας. Μπορείς να προσθέσεις την ίδια ποσότητα και σε άλλου είδους τσάι ή αφέψημα.
    Χαλαρωτικό: 1 κουταλάκι του τσαγιού σκόνη γλυκόριζας αναμειγμένη με ζάχαρη.
    Για τη ρύθμιση πεπτικών προβλημάτων μάσησε την αποξηραμένη ρίζα.

    Δεντρολίβανο (Rosmarinus officinalis)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Φύλλα.
    Συχνά χρησιμοποιείται ενάντια σε πονοκέφαλο, εντερικούς πόνους, κρυολόγημα, νευρικότητα, κατάθλιψη και ταχυκαρδία. Καθαρίζει τους πνεύμονες και γι' αυτό κάνει καλό στο άσθμα η εισπνοή τού ατμού του: πρόσθεσε ένα δυνατό τσάι στο μπάνιο σου.
    Φτιάξε τσάι σύμφωνα με τη συνταγή. Πιες 3 με 4 φορές την ημέρα από μία κούπα.

    Εχινάκεια (Echinacea purpurea ή angustifolia)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Ρίζα.
    Αιμοκαθαρτικό, διεγείρει τη δημιουργία λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία καταστρέφουν ιούς και βακτήρια. Η εχινάκεια είναι ένα φυσικό υποκατάστατο των αντιβιοτικών, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Χρησιμοποιείται για δηλητηριάσεις του αίματος, δηλητηριώδη δαγκώματα ή τσιμπήματα, χρόνιες ή παροδικές βακτηριακές μολύνσεις, κολπικές μολύνσεις και αιμορροΐδες. Είναι ένα καλό μέσο ενδυνάμωσης του προστάτη και επιταχύνει τη διάλυση του λίπους.
    Αφέψημα: Ετοίμασε ένα αφέψημα σύμφωνα με τη συνταγή. Πρόσθεσε γλυκόριζα αν η γεύση σου προκαλεί αναγούλα. Πιες τρεις με έξι φορές τη μέρα 1 ως 5 κουταλιές της σούπας.
    Βάμμα: 15-20 σταγόνες σε λίγο ζεστό νερό, κάθε 1 ως 6 ώρες -αναλόγως τη σοβαρότητα της μόλυνσης.
    Κολπικές πλύσεις: Χρησιμοποίησε ένα αφέψημα σε θερμοκρασία δωματίου, επί δύο εβδομάδες, 2-3 φορές την εβδομάδα. Μην κάνεις κολπικές πλύσεις πάρα πολύ συχνά.

    Θυμάρι (Thymus vulgaris ή Thymus pulegioides)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Φύλλα
    Το θυμάρι χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του πονοκεφάλου, του πυρετού, της βρογχίτιδας, της κράμπας, των πεπτικών προβλημάτων, των εφιαλτών, του βήχα, των πληγών, του πονόδοντου, της ψώρας, των εμπύων πληγών, του πονόλαιμου, των εντερικών παρασίτων, της ρευματοπάθειας, και επίσης χρησιμοποιείται ως αποσμητικό και διάλυμα στόματος.
    Τσάι: 1 κουταλάκι τσαγιού σε μια κούπα νερό, 3 με 4 φορές την ημέρα από μια κούπα. Για το βήχα διπλασίασε την ποσότητα του φυτού.
    Για τον πυρετό: Πιες καυτό τσάι. Τυλίξου σε σεντόνια ώστε να ιδρώσεις, και μετά κάνε ένα ντους.
    Για δερματικά προβλήματα, ψώρα, παράσιτα: Ανάμιξε 1 κουταλάκι τσαγιού αιθέριο έλαιο θυμαριού με μισό λίτρο ελαιόλαδο. Άλειψέ το 3 ή περισσότερες φορές τη μέρα στη προσβεβλημένη επιφάνεια. Επιπλέον πιες τρεις φορές τη μέρα τσάι από θυμάρι.

    Καγιέν (Capsicum frutescens)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Ο καρπός.
    Το καγιέν είναι διεγερτικό, αιμοκαθαρτικό, προκαλεί συσπάσεις και σκοτώνει τα βακτήρια. Προκαλεί εφίδρωση και είναι καλό για την κυκλοφορία του αίματος, τονώνει την καρδιά, καθαρίζει και αποκαθιστά την ελαστικότητα σε φλέβες και αρτηρίες, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και συμβάλλει στην απόφραξη των βλεννογόνων υμένων.
    Το καγιέν μαλακώνει και θεραπεύει το στομάχι και το εντερικό έλκος. Σταματά τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές αιμορραγίες και βοηθά στην πήξη του αίματος. Το καγιέν είναι αποτελεσματικό σε περιπτώσεις ανορεξίας και ηπατικών προβλημάτων. Βοηθά αν θέλεις να μείνεις ξύπνια για μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί δίνει ενέργεια. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι καλό για την καταπολέμηση του κρυολογήματος και του άσθματος.
    Πρόσεξε να αγοράσεις φαρμακευτικό καγιέν. Αυτό που χρησιμοποιείται στην κουζίνα καβουρντίζεται πρώτα και μ' αυτό τον τρόπο χάνονται όλες οι πολύτιμες ουσίες.
    Για το κρυολόγημα: τρεις φορές τη μέρα 1/4 κουταλάκι του τσαγιού σε καυτό νερό (πολύ καυτερό!).
    Κάψουλες: τρεις φορές τη μέρα μισό έως ένα κουταλάκι του τσαγιού ανά κάψουλα. Λήψη με ένα ζεστό ρόφημα.

    Καλέντουλα (Calendula officinalis)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Άνθη.
    Η καλέντουλα είναι εμμηναγωγό, αντιφλεγμονώδες, επουλωτικό, καθαρτικό φυτό. Είναι ευεργετική για εξωτερικά τραύματα, εκζέματα, τσιμπήματα εντόμων.
    Τσάι: Τρεις φορές τη μέρα για ξύπνημα της καθυστερημένης περιόδου και εξομάλυνση της εμμηνορυσιακής λειτουργίας. Επίσης, είναι τονωτικό και ευεργετικό για την υγεία των αιμοφόρων αγγείων, γι' αυτό μπορείς να κάνεις και ποδόλουτρο.
    Κατάπλασμα: Για εξωτερικές παθήσεις του δέρματος, όπως εκζέματα ή τσιμπήματα (τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα).

    Κανέλλα (Cinnamomum zeylanicum)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται:φλούδα
    Η κανέλλα χρησιμοποιείται για τον πόνο των μυών, τη γρίπη, τις κράμπες και τα πεπτικά όργανα.
    Αφέψημα: Φτιάξε αφέψημα σύμφωνα με τη συνταγή. Πιες 3-4 φορές ημερησίως από 1/4 της κούπας.

    Καυλόφυλλο (Caulophyllum thalictroides)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Ρίζα και ρίζωμα.
    Το καυλόφυλλο είναι πολύ καλό εμμηναγωγό. Επίσης χρησιμοποιείται για τις κολπικές μολύνσεις, σε περίπτωση αδυναμίας ή απώλειας τόνου των μυών κατά των τοκετό, για τη νευρικότητα, εξάντληση και επίμονο βήχα (λόγω άσθματος, βρογχίτιδας). Δεν επιτρέπεται η χρήση του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Φτιάξε ένα κοινό αφέψημα. Πάρε 1 κουταλάκι του τσαγιού τρεις με τέσσερις φορές τη μέρα.
    Για την αμηνόρροια ή τη δυσμηνόρροια: 1/4 της κούπας καυτό αφέψημα, 3 φορές τη μέρα.
    Για τις κράμπες: Πάρε μια μεγαλύτερη δόση ή πάρε την ίδια δόση με μεγαλύτερη συχνότητα.

    Κυνόροδο ή καρπός αγριοτριανταφυλλιάς (Rosa canina)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Καρπός.
    Δυναμωτικό σε περίπτωση εξάντλησης και έλλειψης βιταμινών, καθώς και διουρητικό. Το κυνόροδο περιέχει πολλή βιταμίνη C. Είναι καλό για το δέρμα και βοηθά στην αποκατάσταση της διαταραγμένης ορμονικής ισορροπίας καθώς και στην ακανόνιστη περίοδο.
    Φτιάξε τσάι σύμφωνα με τη συνταγή. Πάρε τη συνιστώμενη δόση κυνόροδου -το τσάι είναι πολύ γευστικό κρύο με χυμό λεμονιού.

    Λεβάντα (Lavendulla officinalis)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Άνθη.
    Η λεβάντα είναι καταπραϋντικό και αντιβακτηριακό. Χρησιμοποίησε αιθέριο έλαιο (διάλυσέ το σε λάδι φυτικής προέλευσης) εξωτερικά πάνω σε πυώδεις πληγές και τσιμπήματα εντόμων. Καθάρισέ το μετά από 15-20 λεπτά γιατί μπορεί να σε κάψει. Για ένα ηρεμιστικό μπάνιο, φτιάξε τσάι λεβάντας και πρόσθεσέ το στη μπανιέρα, ή πρόσθεσε στο μπάνιο σου μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας.

    Λεόνουρος ή δεσποινόχορτο ή παναγιόχορτο (Leonorus Cardiaca)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Φύλλα.
    Πολύ καλό βότανο, εμμηναγωγό, τονωτικό για τη μήτρα και την καρδιά. Ο λεόνουρος βοηθά και ενάντια στις κράμπες. Ιδανικό για τα προβλήματα εμμηνόπαυσης. Δεν επιτρέπεται η χρήση του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
    Εμμηνόπαυση: Το βάμμα λεόνουρου έχει καταπραϋντική δράση, ανακουφίζει από τις ταχυκαρδίες κι ενισχύει το καρδιαγγειακό, μειώνει τις εξάψεις, αυξάνει την κολπική λίπανση.
    Τσάι: Φτιάξε τσάι σύμφωνα με τη συνταγή. Πιες 3-4 φορές την ημέρα από 1/4 της κούπας.
    Αν έχεις καθυστέρηση: Πιες το τσάι ζεστό, τρεις φορές τη μέρα. Αν η περίοδος εμφανιστεί, συνέχισε με κρύο τσάι ως συμπληρωματικό μέσο.
    Κολπίτιδα: Μια κολπική πλύση με αφέψημα στη θερμοκρασία του σώματος μια φορά ημερησίως επί μία εβδομάδα (ή λιγότερο).
    Βάμμα: 15 σταγόνες ημερησίως από βάμμα προερχόμενο από τις φρέσκες κορυφές των ανθών του λεόνουρου.

    Μαϊντανός (Petroselium sativum)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Όλο το φυτό.
    Ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε μέταλλα και περιέχει περισσότερο σίδηρο από οποιοδήποτε άλλο πράσινο λαχανικό. Περιέχει πολλή βιταμίνη Α και Β και τρεις φορές περισσότερη βιταμίνη C απ' ό,τι τα εσπεριδοειδή. Ο μαϊντανός είναι διουρητικός και άρα καλός για τα νεφρά και την πέτρα στην ουροδόχο κύστη. Καλός και για τον τράχηλο της μήτρας και για τα αγγεία του αίματος. Είναι πολύ καλό εμμηναγωγό. Τέλος, προλαμβάνει τη ρευματοπάθεια, βοηθά στην αντιμετώπιση πρησμένων αδένων.
    Οι ρίζες και οι σπόροι χρησιμοποιούνται ως αφέψημα. Αν σου είναι δύσκολο να φας μεγάλη ποσότητα φρέσκου μαϊντανού σε μια δόση, μπορείς να φτιάξεις τσάι. Αν έχεις πρησμένα νεφρά μπορείς καλύτερα να πάρεις λίγο τζίντζερ γιατί έχει αντιοιδηματική δράση.
    Τσάι: Πιες τέσσερις φορές τη μέρα 2 με 6 κουταλιές της σούπας.

    Σέλινο (Apium graveolens)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Σπόροι.
    Οι σπόροι του σέλινου αποτελούν καλό διουρητικό. Ρίχνουνι την πίεση του αίματος, καθαρίζουν το αίμα και καταπραΰνουν πονοκέφαλο και νευρικότητα.
    Τσάι: Άλεσέ τους χοντρά και χρησιμοποίησε τρία κουταλάκια του τσαγιού σε τρεις κούπες κρύο νερό. Σκέπασέ το και άφησέ το να σιγοβράσει 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά (χωρίς να βράσει). Σούρωσε και πιες το καυτό. Τρεις φορές την ημέρα από μία κούπα.

    Σκόρδο (Allium sativum)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται:Βολβός
    Το σκόρδο είναι ένα φυσικό αντισηπτικό-αντιμικροβιακό μέσο. Οι φαρμακευτικές του ιδιότητες βρίσκονται στο ωμό σκόρδο (χρησιμοποίησε σκόρδο από βιολογική καλλιέργεια για καλύτερο αποτέλεσμα). Καθαρίζει το αίμα, ρυθμίζει την κυκλοφορία του αίματος, τη χαμηλή και υψηλή πίεση, είναι καλό ενάντια στις μυκητιάσεις, τα χλαμύδια, άλλες μολύνσεις και διαταραχές του νευρικού συστήματος. Το σκόρδο βοηθά και σε διάφορα αδενικά προβλήματα και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, είναι καλό για τα κονδυλώματα, τον πόνο στα αυτιά και τους κάλους.
    Ωμό σκόρδο: Κόψε ή λιώσε τις σκελίδες. Φάτο μαζί με κρύο νερό. Η λήψη του πρέπει να γίνεται μέσα στα επόμενα 5 λεπτά από το κόψιμό του. Φάε μία ή περισσότερες σκελίδες ωμού σκόρδου 3 με 4 φορές την ημέρα.
    Πλύσεις: Βράσε νερό για 15 λεπτά. Πρόσθεσε το ζουμί από μία ή δύο σκελίδες σκόρδου όταν θα έχει κρυώσει (θερμοκρασία σώματος).
    Πόνος ή μόλυνση στα αυτιά: Ξεφλούδισε μια σκελίδα σκόρδου χωρίς να τη σπάσεις. Δέσε τη σε μια γάζα, βούτηξέ τη σε ελαιόλαδο και τοποθέτησέ τη στο άνοιγμα του αυτιού (μην τη σπρώξεις πολύ μέσα) προτού πας για ύπνο, και αν είναι δυνατόν κράτα την και την ημέρα επί 4 μέρες ή περισσότερο. Φάε επίσης ωμό σκόρδο.
    Κονδυλώματα: Τρίψε όσο το δυνατόν συχνότερα με μια σκελίδα κομμένη στη μέση.

    Σμεουριά ή Φραμπουάζ (Rubus idaeus)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Φύλλα.
    Τα φύλλα σμεουριάς χρησιμοποιούνται κατά της διάρροιας, των αιμορροΐδων, της κολπίτιδας, των ορμονικών προβλημάτων και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι με μεγάλη διαφορά το καλύτερο μέσο ενίσχυσης της μήτρας. Κινητοποιεί την περίοδο μέσω της εναρμόνισης των ωοθηκών με τη μήτρα. Όταν το παίρνεις κατά τη διάρκεια της περιόδου, βοηθάει ενάντια στις κράμπες και ρυθμίζει τη ροή. Βοηθάει επίσης στη δυσκοιλιότητα και την αναγούλα.
    Τσάι: φτιάξε τσάι σύμφωνα με τη συνταγή. Πιες μια κούπα τρεις φορές τη μέρα.
    Κολπικές πλύσεις: Μια φορά τη μέρα με ένα συμπυκνωμένο τσάι σε θερμοκρασία δωματίου. Δεν επιτρέπεται πάνω από δύο συνεχόμενες εβδομάδες.

    Στελλαρία (Stellaria media)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Ολόκληρο το φυτό.
    Η στελλαρία υπάρχει παντού και περισσεύει. Βοηθάει στην εκροή της βλέννας, είναι χαλαρωτικό, καταπολεμά τα αέρια και τις εντερικές κράμπες, μαλακώνει και προστατεύει το βλεννογόνο χιτώνα και βοηθά την πορεία της ανάρρωσης τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Φρέσκια στελλαρία βοηθά ενάντια στα κονδυλώματα. Ως βάμμα βοηθά κατά των κυστών, ειδικά στις ωοθήκες. Από τα φύλλα μπορείς να φτιάξεις και υγρό εξωτερικής πλύσης.
    Φτιάξε τσάι σύμφωνα με τη γενική συνταγή. Πιες τρεις με τέσσερις φορές τη μέρα από μια κούπα.
    Για τη δυσκοιλιότητα: Πιες κάθε τρεις ώρες μια κούπα αφεψήματος.
    Βάμμα: δύο έως τρεις φορές ημερησίως 15-20 σταγόνες σε ένα ποτήρι ζεστό νερό (μπορείς να το εφαρμόσεις και ως μακρόχρονη θεραπεία ενάντια στις κύστεις).
    Φρέσκο φυτό: όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερα!

    Ταραξάκο (Taraxacum officinale)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Ρίζα και φύλλα.
    Διεγείρει τη λειτουργία των νεφρών και ταυτόχρονα αποτελεί μια από τις καλύτερες φυσικές πηγές καλίου, πράγμα που το καθιστά εξαιρετικό διουρητικό χωρίς παρενέργειες.
    Aποτελεί επίσης ένα εξαιρετικό τονωτικό του ήπατος, όπου βρίσκεται και το κέντρο ελέγχου των εξάψεων κατά την εμμηνόπαυση.
    Το ταραξάκο βελτιώνει την πέψη, ενισχύει την πρόσληψη ασβεστίου, ανακουφίζει από πονοκεφάλους.
    Τα φύλλα του τρώγονται ωμά σε σαλάτες, αλλά και βρασμένα αποτελούν ένα εξαιρετικά θρεπτικό χωνευτικό.
    Αφέψημα: 2-3 μικρές κουταλιές από ρίζα ταραξάκο σε ένα φλιτζάνι νερό, το σιγοβράζεις για 10-15 λεπτά. Πιες 3 φορές τη μέρα.
    Το βάμμα, ειδικά προερχόμενο από τη ρίζα, θεωρείται πως περιέχει τις ιαματικές ιδιότητες στο μέγιστο. Πάρε 30 σταγόνες τρεις φορές την ημέρα.

    Τζίντζερ ή ζιγγίβερι ή πιπερόριζα (Zingiber officinale)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Ρίζα και ρίζωμα.
    Το τζίντζερ είναι διεγερτικό, καταπραϋντικό και ευφορικό. Χρησιμοποιείται για τη βρογχίτιδα, τον πονόκοιλο, τη διάρροια, τη γρίπη, τον πονόλαιμο, την επώδυνη περίοδο, την αναγούλα, νευραλγία, και ρευματοπάθεια. Είναι εξαιρετικό για γαστρικά προβλήματα. Μπορείς να το πάρεις σε κάψουλες, με ένα ζεστό ρόφημα ή να το προσθέσεις στη μπανιέρα σου σε περίπτωση πυρετού ή δερματικών παθήσεων. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην κινητοποίηση μιας καθυστερημένης περιόδου. Πωλείται και σε μορφή σκόνης, όμως η φρέσκια ρίζα είναι δυνατότερη.
    Τσάι: Φρέσκο ξύσμα τζίντζερ -ξύσε μια αρκετή ποσότητα ρίζας τζίντζερ- και άφησέ το να τραβήξει 30 με 60 λεπτά σε βραστό νερό. Ή σκόνη τζίντζερ: 1 κουταλάκι τσαγιού ανά κούπα ζεστό νερό με λίγη ζάχαρη και λεμόνι. Πιες 1 κούπα 3 φορές ημερησίως. Για το κρυολόγημα πρόσθεσε 1/4 κουταλάκι του τσαγιού καγιέν σε κάθε κούπα.
    Κάψουλες: Τρεις καθημερινά.
    Φρέσκια ρίζα: μάσησε μια ικανή ποσότητα τζιντζερόριζας μερικές φορές τη μέρα μαζί με λίγο νερό, ή τρίψε και ανάμιξέ το με ζάχαρη.

    Φασκόμηλο (Salvia officinalis)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Φύλλα.
    Χρησιμοποιείται για τον ερεθισμένο λαιμό, το ρίξιμο του πυρετού και την τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος και της πέψης. Το φασκόμηλο σταματά την παραγωγή μητρικού γάλακτος. Το βότανο αυτό έχει μια επίδραση παρόμοια με αυτή των οιστρογόνων και μπορεί γι' αυτό να φανεί χρήσιμο σε προβλήματα περιόδου. Να αποφεύγεται κατά την εγκυμοσύνη.
    Τσάι: Φτιάξε τσάι σύμφωνα με τη συνταγή. Πίνε από μία κούπα 1-3 φορές ημερησίως.
    Για το σταμάτημα της παραγωγής μητρικού γάλακτος: μια κούπα κρύο τσάι 2 φορές ημερησίως. Για τη δυσπεψία, τσάι από φασκόμηλο και χαμομήλι.
    Για γαργάρες: φτιάξε τσάι από μισή κούπα νερό και μισή κούπα μηλόξιδο.
    Κάπνισμα: Έχει χαλαρωτική και καταπραϋντική επίδραση και μπορεί να βοηθήσει στην απεξάρτηση από τον καπνό.

    Τσουκνίδα (Urtica dioica)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: τα αέρια μέρη. Η συλλογή του φυτού πρέπει να γίνεται πριν την ανοιξιάτικη ανθοφορία.
    Η τσουκνίδα έχει ευρύτατες ιαματικές εφαρμογές, καθώς τονώνει τη γενικότερη ενέργεια του σώματος. Ενισχύει τα επινεφρίδια, μειώνει το άγχος, προλαμβάνει τις νυχτερινές εφιδρώσεις κατά την εμμηνόπαυση, εμπλουτίζει το αίμα, προστατεύει οστά και καρδιά.
    Tρώγεται και βραστή χωρίς να χάνει τις ιδιότητές της.
    Tσάι: 1-4 κούπες την ημέρα.
    Βάμμα: 20 σταγόνες 3 φορές ημερησίως.

    Φλισκούνι ή γληχούνι ή βληχώνι ή πριντζίολλος (Mentha Pulegium)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Ολόκληρο το φυτό.
    Το φλισκούνι εκλύει βλέννα και επισπεύδει την εκροή χολής. Χρησιμοποιείται για τη βρογχίτιδα και το βήχα. Προκαλεί και συσπάσεις της μήτρας. Δεν επιτρέπεται η χρήση του κατά την εγκυμοσύνη.
    Αιθέριο έλαιο: Διαλυμένο π.χ. με ηλιέλαιο, επάλειψε το στο δέρμα. Απομακρύνει τα κουνούπια και μπορεί να κινητοποιήσει την περίοδο που έχει καθυστερήσει.
    ΠΡΟΣΟΧΗ! Το λάδι του φλισκουνιού είναι δηλητηριώδες και μπορεί να αποβεί θανατηφόρο. Επομένως ΠΟΤΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ!

    Υδραστίδα η καναδική (Hydrastis Canadensis)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Ρίζα και ρίζωμα.
    Όπως και η εχινάκεια, η υδραστίδα είναι ένα δυνατό φυσικό αντιβιοτικό. Χρησιμοποιείται για ιώσεις και μολύνσεις από βακτήρια. Είναι θεραπευτικό των λοιμώξεων της μύτης, του λαιμού, του στομαχιού, του εντέρου και βοηθά ενάντια στις αιμορροΐδες. Είναι άκρως αποτελεσματική κατά των ερπητοειδών νοσημάτων (επιχείλειο ή ζωστήρα) και επίσης εξαιρετική για κολπικές πλύσεις στην περίπτωση κολπικών μολύνσεων, απολυμαντικό και καθαρτικό για το στόμα, για δερματικές παθήσεις και για εγκαύματα.
    Τσάι: 1/4 κουταλάκι του τσαγιού αλεσμένη ρίζα σε 1 κούπα βραστό νερό. Ανακάτεψε καλά και πάρε 2 με 5 κουταλιές της σούπας, 4 φορές ημερησίως. Προσοχή: Είναι πολύ πικρό!
    Κάψουλες: Υπολόγισε 1/4 κουταλάκι του τσαγιού. Γέμισε μ' αυτό τρεις κάψουλες και πάρε τρεις κάθε μέρα.
    Βάμμα: 15 σταγόνες σε ζεστό νερό, τρεις φορές τη μέρα.
    Αλοιφή: Ανακάτεψε μια μικρή ποσότητα σκόνης με νερό ώστε να πάρει τη μορφή αλοιφής. Κάνε εξωτερική χρήση σε δέρμα που έχει υποστεί μόλυνση και σκέπασέ το με μια γάζα (προκαλεί λεκέδες).
    Πλύσεις: χρησιμοποίησε ένα δυνατό τσάι. Καλό είναι να χρησιμοποιείς την υδραστίδα τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.
    ΠΡΟΣΟΧΗ! Η υδραστίδα είναι δηλητηριώδης αν χρησιμοποιηθεί σε μεγάλες ποσότητες, γι' αυτό μην τη χρησιμοποιείς ποτέ για διαστήματα μεγαλύτερα των δύο συνεχόμενων εβδομάδων, καθώς και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

    Χαμομήλι (Matricaria chamomilla και Matricaria recutita)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Άνθη.
    Το χαμομήλι είναι ένα ηρεμιστικό του νευρικού συστήματος και τονωτικό για τα έντερα. Χρησιμοποιείται για πόνο στα αυτιά, πονόδοντο, πεπτικά προβλήματα, αϋπνία και γρίπη.
    Τσάι: 15 γρ. (περίπου μια χούφτα) άνθη σε τρεις κούπες νερό. Πιες 3-4 φορές ημερησίως μισή ή μία κούπα.
    Για το κρυολόγημα: 1/4 κουταλάκι του τσαγιού πιπέρι καγιέν σε μια κούπα τσαγιού από χαμομήλι, 4-5 φορές την ημέρα.

    Χρυσάνθεμο το κοινό (Tanacetum vulgare)

    Τμήμα που χρησιμοποιείται: Φύλλα, άνθη και σπόροι.
    Το χρυσάνθεμο χρησιμοποιείται σε καθυστέρηση της περιόδου και σε ακανόνιστη περίοδο. Οι σπόροι χρησιμοποιούνται ενάντια στα εντερικά παράσιτα. Προκαλεί συσπάσεις της μήτρας, γι' αυτό και κινητοποιεί την περίοδο σε περίπτωση αρρυθμίας. Προειδοποίηση: μπορεί να προκαλέσει έντονη αιμορραγία σε γυναίκες που εκ φύσεως έχουν βαριά περίοδο.
    Πάρε μικρές επαναλαμβανόμενες δόσεις. Υπερβολικές δόσεις μπορεί να προκαλέσουν πήξιμο του αίματος και πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς.
    Τσάι: Φτιάξε τσάι σύμφωνα με τη συνταγή, βάλε μια χούφτα βότανα ανά μισό λίτρο νερό. Πιες μια κούπα τρεις φορές τη μέρα πριν τα γεύματα.
    Βάμμα: 10 με 15 σταγόνες σε ζεστό νερό, τρεις με τέσσερις φορές τη μέρα.

    ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΑ ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΑ

    ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

    Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

    Ηλεκτρονική η συνταγογράφηση και στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ από 28/9


    Από τις 28 Σεπτεμβρίου 2012 η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα είναι υποχρεωτική και για το ταμείο του προσωπικού των ΜΜΕ.



    Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ταμείου:


    «Σας γνωστοποιούμε ότι το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ εντάχθηκε ήδη στο νέο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (e-syntagografisi.gr) με τις διατάξεις που διέπουν αυτήν και ακολουθούνται και από τα άλλα ενταγμένα ταμεία. Οι συμβεβλημένοι και μη ιατροί δύνανται να συνταγογραφούν με ηλεκτρονικό αλλά και με χειρόγραφο τρόπο έως και την 28η Σεπτεμβρίου 2012. Μετά από αυτή την ημερομηνία η οποία είναι καταληκτική, η συνταγογράφηση θα γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο».

    Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

    ΤΣΙΜΠΙΜΑ ΤΣΟΥΧΤΡΑΣ


    Οδηγίες για το τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που σας τσιμπήσει μέδουσα ή τσούχτρα.

     1. Απομακρύνετε τα τυχόν κολλημένα στο σώμα σας πλοκάμια. Όχι όμως με γυμνά χέρια, διότι αυτό θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών στα χέρια και μεταφορά του ερεθισμού εκεί.   
    2. Ξεπλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό. Μη χρησιμοποιείτε γλυκό νερό, διότι μπορεί να ενεργοποιήσει κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα.   
    3. Το να πιέσουμε ή έστω ν' αγγίξουμε το σημείο του σώματος που δέχτηκε την επίθεση με άμμο ή φύκια είναι ότι το χειρότερο, αφού έτσι θα αυξήσουμε την ευαισθησία του δέρματος μας,
    4. Τοποθετείστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες.  Αυτό περιορίζει τα τοπικά φαινόμενα από το δέρμα.   
    5. Αλείψτε την πάσχουσα περιοχή με κορτιζονούχο κρέμα.  Περιορίζει την τοπική φλεγμονώδη αντίδραση και ανακουφίζει γρήγορα από το τσούξιμο και την φαγούρα.  Αν δεν υπάρχει τέτοια κρέμα, χρησιμοποιείστε κομπρέσες με ξυδόνερο (1 μέρος ξύδι και 3 νερό), ή και υγρή αμμωνία. Βοηθά επίσης το κρασί, αλλά και η κόκα-κόλα. Έτσι αντιμετωπίζονται η φαγούρα και το τσούξιμο.   
    6. Πάρτε κάποιο χάπι αντισταμινικό. Με το χάπι αντιμετωπίζονται συστηματικότερα τα συμπτώματα. Η ανάγκη για χάπια τέτοιου είδους είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερη είναι η έκταση του προσβληθέντος δέρματος.   
    7. Τέλος αν τα συμπτώματα είναι έντονα και ιδιαίτερα αν δεν υποχωρούν μετά την εφαρμογή των τοπικών μέτρων, μπορεί να χρειασθεί κάποια ένεση κορτιζόνης.
    Σε περίπτωση που υποστεί  κάποιος αναφυλακτικό σοκ από τσίμπημα τσούχτρας, πρέπει να κληθεί αμέσως ιατρική βοήθεια.

    ΠΗΓΗ :medlabgr.blogspot.gr

    Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

    Ποσοστά συμμετοχής φαρμάκων


    Α. Συμμετοχή του ασφαλισμένου σε ποσοστό 10% για τους πάσχοντες από:
    1. Νόσο του Parkinson και δυστονίες
    2. Άποιο διαβήτη
    3. Χρόνια ρευματική βαλβιδοπάθεια και λοιπές βαλβιδοπάθειες, χρόνια πνευμονική καρδιοπάθεια και συγγενή καρδιοπάθεια
    4. Συστηματικό ερυθυματώδη λύκο, σκληροδερμία, δερματομυοσίτη, αγγειίτιδες, ρευματοειδή αρθρίτιδα, αγγυλωτική σπονδυλοαρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα
    5. Οστεοπόρωση και νόσο Paget
    6. Μυασθένεια
    7. Φυματίωση
    8. Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
    9. Κληρονομικό αγγειοοίδημα
    10. Αδένωμα υπόφυσης
    11. Ελκώδη κολίτιδα, νόσο GROHN, σύνδρομο βραχέως εντέρου
    12. Κίρρωση του ήπατος
    13. Συγγενή ιχθύαση
    14. Νόσο του WILSON
    15. Σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ ΠΛΕΟΝ ΠΑΕΙ 25% (ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΚΑΙ  ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΙΑΤΡΟΥ)

    Ποσοστό συμμετοχής 10% καταβάλλεται από τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, για όλα τα φάρμακα.

    Β. Μηδενική (0%) συμμετοχή για τους πάσχοντες από:
    1. Νεοπλάσματα όλων των συστημάτων και λευχαιμιών
    2. Σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι
    3. Ψυχώσεις
    4. Επιληψία και λοιπές επιληπτικές καταστάσεις
    5. Mεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, ομόζυγη μεσογειακή αναιμία, ενδιάμεση μεσογειακή αναιμία και ομόζυγη δρεπανοκυτταρική αναιμία
    6. Ιδιοπαθή αιμολυτική αναιμία - θρομβοπενική πορφύρα
    7. Νυχτερινή παροξυσμική αιμοσφαιρινουρία
    8. Αιμορροφιλία (αντιαιμορροφιλικοί παράγοντες)
    9. Υποφυσιογενή νανισμό (αυξητική ορμόνη)
    10. Κυστική Ίνωση (κυστική ινώδη νόσο, ινοκυστική νόσο)
    11. Αγγειοπάθεια BURGER
    12. Άνοια, νόσο Alzheimer και νόσο Charcot
    13. Χρόνια ηπατίτιδα Β και C
    14. Νόσο Wilson (ηπατοφακοειδή εκφύλιση)
    15. Γλυκογονίαση – γλυκογονίαση τύπου ΙΒ
    16. Νόσο Gaucher
    17. Έλλειψη ορνιθο-καρβαμυλο-τρανσφεράση
    18. Πνευμονική υπέρταση
    19. Χρόνια νεφρική νόσο, στάδιο 3 και 4
    20. Νεφρική ανεπάρκεια, που υποβάλλονται σε αιμο¬κάθαρση
    21. Νόσο Niemann-Pick τύπου C
    22. Υπερφαινυλαλανιναιμία
    23. Σκλήρυνση κατά πλάκας
    Δεν καταβάλλουν συμμετοχή για όλα τα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της κατάστασής τους, οι μεταμοσχευθέντες συμπαγών ή ρευστών οργάνων και ιστών, καθώς και οι παραπληγικοί και τετραπληγικοί.
    Δεν καταβάλλουν συμμετοχή οι πάσχοντες από το σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS), για τα αντιρρετροϊκά φάρμακα.

    Δεν καταβάλλεται συμμετοχή, για φάρμακα που χορηγούνται κατά την περίοδο κύησης και λοχείας, για την αντιμετώπιση των εργατικών ατυχημάτων, για φάρμακα που προμηθεύονται οι ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από τα φαρμακεία ή τις αποθήκες του Οργανισμού, για φάρμακα που προμηθεύονται από τα φαρμακεία των Κρατικών Νοσοκομείων καθώς και για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, βάσει του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού, όπως ισχύει κάθε φορά.

    Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

    Δωρεάν εμβολιασμοί για παιδιά ανασφάλιστων γονέων και γονέων χρονίως ανέργων.


    Εκστρατεία Παιδικού Εμβολιασμού για παιδιά ανασφάλιστων γονέων και γονέων χρονίως ανέργων, καθώς και για παιδιά που ζουν στην Ελλάδα χωρίς καμία ιατρική παρακολούθηση, ξεκινά το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, από 20 Αυγούστου 2012.

    Σε πέντε σημεία της Αθήνας, στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής και στα τέσσερα παραρτήματά του στους Δήμους Ίλιου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Ηλιούπολης και Ηρακλείου, θα καταγράφονται τα εμβόλια που χρειάζεται κάθε ανασφάλιστο παιδί από εθελοντές παιδιάτρους που στελεχώνουν τους εμβολιαστικούς σταθμούς.

    Πληροφορίες για τους τόπους και το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών θα δίνονται από 20 Αυγούστου στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής (Σεβαστουπόλεως 113, 3ος όροφος) στο τηλέφωνο 2103847374.

    Οι γονείς θα μπορούν να προσκομίζουν τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών τους από τις 20 Αυγούστου έως τις 21 Σεπτεμβρίου 2012, να καταγράφονται στις εμβολιαστικές λίστες. Οδηγίες για το πρόγραμμα εμβολιασμών θα τους δοθούν στους ανωτέρω σταθμούς, ενώ οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν αρχές Οκτωβρίου στους κατόπιν ραντεβού.

    Παιδιά που είναι πλήρως ανεμβολίαστα, θα κάνουν το λεγόμενο "catch up" στην εμβολιαστική τους φαρέτρα, με προτεραιότητα στα πιο ζωτικής σημασίας εμβόλια του Βασικού Εμβολιασμού.

    Είναι σημαντικό να τονιστεί, ότι στον παιδικό εμβολιασμό καμία δόση και κανένα εμβόλιο δε χάνεται, όσος καιρός και αν περάσει από την προβλεπόμενη για την ηλικία τους κάλυψη. Τα παιδιά που θα εμβολιαστούν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, θα παρακολουθούνται συστηματικά ώστε να προσέρχονται και μελλοντικά σε τακτά χρονικά διαστήματα για τη χορήγηση των υπόλοιπων εμβολίων.


    πηγη health.in.gr

    Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

    Κινητοποίηση για την καταπολέμηση του ιού του Δυτικού Νείλου


    Την πραγματοποίηση επίγειων ψεκασμών σε φρεάτια και περιοχές όπου υπάρχουν στάσιμα νερά αποφασίστηκε κατά τη σημερινή διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπισθεί ο ιός του Δυτικού Νείλου.

    Στη σημερινή διυπουργική σύσκεψη υπό την υφυπουργό Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη, αποφασίστηκαν επίγειοι ψεκασμοί με εντομοκτόνα σε φρεάτια και περιοχές όπου υπάρχουν στάσιμα νερά. Οι ψεκασμοί θα γίνουν κυρίως στις περιοχές του Παλαιού Φαλήρου και της Αργυρούπολης, όπου εντοπίστηκαν δύο κρούσματα, στο πάρκο Τρίτση, όπου υπάρχει λίμνη, και σε άλλα πάρκα της πόλης.

    Κανονικά, οι ψεκασμοί πραγματοποιούνται την άνοιξη, ωστόσο φέτος μόλις το 10% των δήμων προχώρησε σε αυτή την ενέργεια.

    Η μόλυνση συνήθως δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε μηνιγγίτιδα και εγκεφαλίτιδα σε άτομα με εξασθενημένο οργανισμό ή ηλικιωμένους.

    Εν τω μεταξύ, τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση των κρουσμάτων απο τον ιό του Δυτικού Νείλου κρούει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλα δύο άτομα που νοσηλεύονται στο Τζάννειο Νοσοκομείο ενδέχεται να έχουν μολυνθεί απο τον ιό. Τρία κρούσματα, δύο στην Αττική και ένα στο Κιλκίς έχουν ήδη επιβεβαιωθεί.

    Κανονικά, οι ψεκασμοί πραγματοποιούνται την άνοιξη, ωστόσο φέτος μόλις το 10% των δήμων προχώρησε σε αυτή την ενέργεια.

    Η μόλυνση συνήθως δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε μηνιγγίτιδα και εγκεφαλίτιδα σε άτομα με εξασθενημένο οργανισμό ή ηλικιωμένους.

    Τονίζεται ότι τα σύμπτωμα του ιού συνήθως είναι:
    -πυρετός
    -εξάνθημα
    -πονοκέφαλος
    -καταβολή
    -πόνος στους μύες του σώματος

    Η εμφάνιση των συμπτωμάτων συνήθως γίνεται αντιληπτή 2 έως 14 ημέρες μετά το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού.

    πηγη skai.gr

    Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

    Το Υπουργείο Υγείας προειδοποιεί


    Το υπουργείο Υγείας, στην απειλή του καύσωνα που έχει προβλέψει για τα επόμενα 24ωρα η ΕΜΥ, ενημερώνει τους πολίτες για τα συμπτώματα της θερμοπληξίας και την αντιμετώπιση της.
     Σώστε το παρακάτω κείμενο. Πιθανότατα θα σας χρειαστεί:
     Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει ορισμένα όρια ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό σε συνέργια με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κ.λ.π. ), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε κωματώδη κατάσταση αλλά και στο θάνατο. Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, εμετοί και ταχυπαλμία. Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με: αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, σπασμούς, εμετούς, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης. Μπορεί ακόμη να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επακολουθεί κωματώδης κατάσταση και θάνατος.
     Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά, θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος: πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό κ.λ.π.
    Τα μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα είναι τα εξής:
    1. Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως. Αναζήτηση σκιερών και δροσερών μερών. Προτίμηση στα ανοικτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής ( χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ. λ. π.).
    2. Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.
    3. Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως:
     Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών.
    Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.
    Ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.
    4. Συχνά λουτρά με καταιωνιστήρες ( ντους ).
    5. Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα ( μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό κ.λ.π.
    6. Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι:
     Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών
     Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη .λ.π.
    Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.
    7. Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.
    8. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.

    Επίσης οι Καλλικρατικοί Δήμοι πρέπει να συμμετάσχουν και αυτοί στη συνολική προσπάθεια, μεριμνώντας εγκαίρως για τη οργάνωση και διάθεση δροσερών και κλιματιζόμενων χώρων για το κοινό και γενικότερα να συνεργαστούν με τις Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων για την ενημέρωση του κοινού και για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων.

    Δεν θα πρέπει να παραληφθεί ο σημαντικός ρόλος των Μ. Μ. Ε. της χώρας και της συνεργασίας μαζί τους, ώστε να επιτευχθεί μια ευρεία διάδοση των απαραίτητων μέτρων προστασίας.

    Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο, εφόσον κριθεί αναγκαίο εκτάκτων μεταβολών στα ωράρια λειτουργίας των διαφόρων υπηρεσιών, του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με έμφαση στον περιορισμό της μετακίνησης μεγάλου αριθμού ατόμων κατά τις θερμότερες ώρες.

    Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

    ΧΩΡΟΙ ΔΡΟΣΙΑΣ


    Εν όψει του καύσωνα, θα λειτουργήσουν οι παρακάτω κλιματιζόμενοι χώροι ως χώροι συγκέντρωσης ευπαθών ομάδων πληθυσμού:

    1.     ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ
    •    ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΒΥΡΩΝΑ, ΚΑΡΑΟΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 36-44, τηλ.: 2132008600
    •    ΚΑΠΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ, ΚΑΛΛΙΠΟΛΕΩΣ 59 & ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ,
    •    ΚΑΠΗ ΚΑΡΕΑ, 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1, ΚΑΡΕΑΣ

    2.    ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
    •    ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 7, ΤΗΛ.: 2109706347, ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 08.30 – 20.00
    •    1Ο ΚΑΠΗ, ΙΑΣΟΝΟΣ & Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ 12, ΤΗΛ. 2109917855 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 08.30 – 20.00
    •    2Ο ΚΑΠΗ ΑΡΧΙΜΗΔΟΥΣ 53, ΤΗΛ. 2109944865, ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 08.30 – 14.00
    •    4Ο ΚΑΠΗ, ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ 57, ΤΗΛ. 2109760191 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 08.30 – 14.00
    •    ΧΩΡΟΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ, ΣΟΦ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 114 & ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, τηλ. 2109970000, ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 08.30 – 16.00

    3.    ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
    •    ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΝΗΑΡ-ΗΣΤ, είσοδος από ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ, ΤΗΛ.: 2107217539, 2107212833 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 08.00 – δύση του ηλίου
    •    ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ, είσοδος από ΚΛΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΤΗΛ.: 2107292601-8 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 08.00 – δύση του ηλίου
    •    Α ΚΑΠΗ, ΦΙΛΑΛΕΛΦΕΙΑΣ & ΑΔΕΛΦΩΝ ΤΣΑΦΟΥ, ΤΗΛ.: 2107240661
    •    Β ΚΑΠΗ, ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ & ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΟΥ, ΤΗΛ.: 2107216100

    1.     ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
    ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
    •    Α ΚΑΠΗ, ΑΛΕΞΙΟΥΠΟΛΕΩΣ 27, ΤΗΛ.: 2109920246, 2109918801 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 7:30-15:00
    •    Β ΚΑΠΗ, ΓΡΑΜΜΟΥ & ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ, ΤΗΛ.: 2109929583, ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 7:30-15:00
    •    Γ ΚΑΠΗ, ΑΛΙΜΟΥ 98α, ΤΗΛ.: 2109935909, ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 7:30-15:00
    •    ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ», ΚΥΠΡΟΥ 68, ΤΗΛ.: 2109933881, ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 8:00-15:00
    •    ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, ΚΥΠΡΟΥ 68, ΤΗΛ.:2132018700 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 8:00-15:00
    ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
    •    Α ΚΑΠΗ, ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΟΣ 8, ΤΗΛ.:2109614324 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 7:30 – 14:00
    •    Β ΚΑΠΗ, ΠΡΑΞΙΤΕΛΟΥΣ 37, ΤΗΛ.: 2109922622 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 8:00 – 15:00
    •    ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ, ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 7 & ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΤΗΛ.: 6977695798 κ. ΝΤΑΛΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
    •    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ, ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 37, ΤΗΛ.: 2109968488, 2109911836
    •    ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, 25η ΟΔΟΣ & ΠΛΑΤΕΙΑΣ, ΑΓ ΤΡΙΑΔΟΣ, ΤΗΛ.: 2132026000, ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 24ΩΡΟ

    2.    ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
    •    ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ, ΜΑΤΖΑΓΡΙΩΤΑΚΗ 76, ΤΗΛ.: 2132070300,399 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 24ΩΡΟ
    •    Α ΚΑΠΗ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ 104, ΤΗΛ.:2109581110 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 8:00 – 20:00
    •    Β ΚΑΠΗ, ΚΕΚΡΩΠΟΣ 37, ΤΗΛ.: 2109430086 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 8:00 – 20:00
    •    Γ ΚΑΠΗ, ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ 80, ΤΗΛ.: 2109416388 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 8:00 – 20:00
    •    Δ ΚΑΠΗ, ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ 44, ΤΗΛ.; 2109522414 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 8;00 – 20:00
    •    ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ», ΜΕΓΙΣΤΗΣ 18-20 ΤΗΛ.: 219579466 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 9:00 – 18:00

    3.    Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ
    •    Α ΚΑΠΗ, ΑΡΤΑΚΗΣ 34, ΤΗΛ.: 2109353277 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 24ΩΡΟ
    •    Β ΚΑΠΗ, ΣΤΑΔΙΟΥ 32-34, ΤΗΛ.: 2109373533 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 24ΩΡΟ
    •    Γ ΚΑΠΗ, ΠΛΑΣΤΗΡΑ 57, ΤΗΛ.: 2109335496 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 24ΩΡΟ
    •    Δ ΚΑΠΗ, ΡΑΙΔΕΣΤΟΥ 11-13, ΤΗΛ.: 2109485853/5 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 24ΩΡΟ
    •    ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ, ΑΔΡΑΜΥΤΙΟΥ & Κ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ, ΤΗΛ.: 2109319544 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 24ΩΡΟ
    •    ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ, ΑΡΤΑΚΗΣ 34, ΤΗΛ: 2109319008 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 24ΩΡΟ
    •    ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ, ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 78, ΤΗΛ.:2109350831 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 24ΩΡΟ

    4.    Π. ΦΑΛΗΡΟΥ
    •    ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ, ΑΓ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 77, ΤΗΛ.: 2109824615, 2109839373
    •    1Ο ΚΑΠΗ, ΠΑΝΔΡΟΣΟΥ 43, ΤΗΛ.: 2109834136
    •    3Ο ΚΑΠΗ, ΣΕΙΡΗΝΩΝ 1-3 & ΑΤΛΑΝΤΟΣ, ΤΗΛ.: 2109880148
    •    ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ 24, 2109843409
    1.    ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
    ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
    •    ΑΙΘΟΥΣΑ «Β. ΓΚΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ», ΔΙΟΝΥΣΟΥ & ΜΥΡΣΙΝΗΣ 2
    •    Γ ΚΑΠΗ, ΚΗΦΙΣΟΥ & ΑΓΡΑΥΛΗΣ
    •    ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ, «Ι. Ζηρίνης», Κηφησίας 192

    ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ Ν. ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ
    •    ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ & ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
    •    ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ, ΣΠΥΡΟΥ ΛΟΥΗ & ΠΙΤΤΑ
    •    ΒΙΛΑ ΚΩΣΤΑ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΛΟΥΚΗ ΑΚΡΙΤΑ 4
    •    ΚΑΠΗ, ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΝΑΛΗ 58

    ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ Ν. ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ
    •    ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΕΝΕΝΤΥ, ΕΚΑΛΗ

    2.    ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ
    •    ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ, Ι. ΡΑΛΛΗ & ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ, ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 7:00 – 21:00 Δευτέρα -  Παρασκευή
    •    Α ΚΑΠΗ, Κ. ΒΑΡΝΑΛΗ 34, ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 8:00 – 13:30 Δευτέρα -  Παρασκευή
    •    Β ΚΑΠΗ, ΠΕΥΚΩΝ 75, ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 8:00 – 20:00 Δευτέρα -  Παρασκευή και Σάββατο 9;00 έως 12:00
    •    Γ ΚΑΠΗ, ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ 16, ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 7:30 – 15:00 Δευτέρα -  Παρασκευή και Σάββατο 9:00 έως 12:00
    •    Δ ΚΑΠΗ, ΣΠΑΡΤΗΣ 5, ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 7:30 –13:30 Δευτέρα -  Παρασκευή και Σάββατο 9:00 έως 12:00

    Για τις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.patt.gov.gr

    Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

    Ενημέρωση και δωρεάν πνευμονολογικός έλεγχος στο Σύνταγμα


    Δωρεάν έλεγχο των πνευμόνων σε πολλές πόλεις της Ελλάδας διενεργεί η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, συμπράττοντας στη διεθνή πρωτοβουλία για αυξημένη ευαισθητοποίηση και δράση για την υγεία του πνεύμονα.

    Σήμερα, έως τις 3 το μεσημέρι σε ειδικά διαμορφωμένο, κλιματιζόμενο χώρο στην πλατεία Συντάγματος, πνευμονολόγοι από νοσοκομεία της Αθήνας θα εξετάσουν δωρεάν όσους το επιθυμούν. Στους εξεταζομένους   που θα υπάρξουν ενδείξεις παθολογικών ευρημάτων στην σπιρομέτρηση, θα προταθεί εξέταση από πνευμονολόγο, ενώ σε όλους θα δοθεί ειδικό αναμνηστικό μετάλλιο.

    πηγη ta nea

    Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

    ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ (ξανά) ΤΑ ΒΡΕΦΙΚΑ ΓΑΛΑΤΑ

     

    Μόνο από τα φαρμακεία θα μπορούν να διατίθενται στο εξής τα κάθε είδους παρασκευάσματα για βρέφη, που αφορούν την ειδική διατροφή τους μέχρι και την ηλικία των 6 μηνών, προκειμένου να αποτραπούν κίνδυνοι για την υγεία τους.

    Το Συμβούλιο της Επικρατείας «πάγωσε» χθες την υπουργική απόφαση του περασμένου Νοεμβρίου, με την οποία είχε καταργηθεί η έως τότε προβλεπόμενη διάθεση των παρασκευασμάτων αυτών από τα φαρμακεία, επιτρέποντας έτσι να πωλούνται σε σούπερ μάρκετ και σε άλλα συναφή καταστήματα.
    Η Επιτροπή Αναστολών ΣτΕ έκανε όμως δεκτή αίτηση αναστολής του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και άλλων φορέων, κρίνοντας ότι λόγοι προστασίας της δημόσιας υγείας επιβάλλουν το «πάγωμα» του νέου καθεστώτος και την επαναφορά των παρασκευασμάτων για βρέφη έως 6 μηνών στα φαρμακεία.
    Το σκεπτικό
    Στην απόφαση του ΣτΕ (307/12), υπό τον αντιπρόεδρο Σ. Ρίζο, επισημαίνεται ότι η διάθεση των παρασκευασμάτων εκτός φαρμακείων για βρέφη έως 6 μηνών, μπορεί να συνδέεται με αυξημένους κινδύνους για δυσεπανόρθωτη ή και ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας τους. Υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα ευαίσθητη και ευπαθή ομάδα του πληθυσμού, το ΣτΕ τονίζει ότι οι κίνδυνοι για την υγεία των βρεφών μπορεί να προκύψουν, ιδίως σε περιπτώσεις που η διάθεση των παρασκευασμάτων γίνεται χωρίς την καθοδήγηση και εποπτεία ειδικού επιστήμονα υγείας όπως είναι ο φαρμακοποιός.
    Η σοβαρή πιθανολόγηση των κινδύνων -κατά το ΣτΕ- δεν μπορεί να αναιρεθεί από τη γνωμοδότηση που είχε κάνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, υποστηρίζοντας ότι η κοινοτική οδηγία (2006/141/ΕΚ) προστατεύει σε επαρκή βαθμό την υγεία των βρεφών, με ρυθμίσεις για τη σύνθεση, την επισήμανση και τη διαφήμιση των παρασκευασμάτων διατροφής. Γιατί η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν είναι επιφορτισμένη ειδικά με την προστασία της δημόσιας υγείας και οι κοινοτικοί κανόνες δεν αποτελούν εξαντλητική ρύθμιση του ζητήματος.Επίσης τονίζεται ότι η καθοδήγηση για την ορθή επιλογή ενός τόσο βασικού προϊόντος πρέπει να γίνεται από επαγγελματία υγείας, φαρμακοποιό.

    Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

    ΕΟΠΥΥ: Ενημέρωση για το πενθήμερο εκτέλεσης συνταγών


    Σύμφωνα με έγγραφο του ΕΟΠΥΥ, σχετικά με το πενθήμερο εκτέλεσης των συνταγών, "στο εξής συνταγές για τις οποίες έχει παρέλθει το πενθήμερο εκτέλεσής τους λόγω των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών δεν θα εκτελούνται. Οι συνταγές αυτές θα συνταγογραφηθούν εκ νέου από τους θεράποντες ιατρούς, χωρίς να ισχύει ο περιορισμός του αριθμού συνταγών ανά μήνα". 
    Για να δείτε το σχετικό έγγραφο, πατήστε εδώ.



    Αναγνώστες