Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί Αθήνας - Πειραιά


 Συνεχίζουν επ' αόριστον την αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ οι φαρμακοποιοί της Αττικής.
Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά τη χθεσινοβραδινή γενική συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, καθώς οι φαρμακοποιοί εμμένουν στην απαίτησή τους να τους καταβληθούν πλήρως τα χρήματα που τους οφείλει ο Οργανισμός.

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος


Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, με απόφαση που πήρε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να μας υπενθυμίζει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.
Στατιστικά Στοιχεία
Το κάπνισμα προκαλεί:
  • τον θάνατο 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο
  • το 25% των θανάτων από καρδιοπάθεια
  • το 83% των θανάτων από χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα
  • το 90% των περιφερειακών αγγειακών νόσων που συχνά οδηγούν σε ακρωτηριασμό
  • το 82% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα
  • oικονομική «αιμορραγία» 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο στους πάσχοντες από νόσους που σχετίζονται με το κάπνισμα, σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, της Αντικαπνιστικής και Αντικαρκινικής Εταιρίας:
  • Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε κατανάλωση τσιγάρων, με τους άνδρες να προηγούνται με 47,4% έναντι 39,6% των γυναικών.
  • Το 33% των εφήβων, ηλικίας 12 έως 18 ετών, έχουν δοκιμάσει τσιγάρο και το 10% δηλώνουν καπνιστές.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρεία:
  • Οι καπνιστές στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 10% από το 1996. Το ίδιο, όμως, συνέβη και με τους θανάτους με καρκίνο του πνεύμονα, που ξεπερνούν πλέον τους 6.000 ετησίως.
  • Ακόμη και από την ηλικία των 10 ετών, οι Έλληνες δοκιμάζουν το τσιγάρο.
  • Μέχρι τα 14, σχεδόν οι μισοί έφηβοι έχουν δοκιμάσει τσιγάρο, ενώ στα 18 ο ένας στους δύο μαθητές έχει γίνει συστηματικός καπνιστής.
  • Μόλις το 3% των μαθητών του γυμνασίου και το 11% των μαθητών του λυκείου καταφέρνουν να σταματήσουν το κάπνισμα μετά από συστηματική χρήση.
  • Αυξάνονται όλο και περισσότερο οι νέες γυναίκες καπνίστριες, αλλά και όσες δεν συμμορφώνονται σε ευαίσθητες περιόδους, όπως αυτές της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Δεν είναι τυχαίο, εξηγούν οι επιστήμονες, ότι η πιθανότητα για έμφραγμα του μυοκαρδίου αυξήθηκε κατά 50% τα τελευταία χρόνια στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/worldays/36#ixzz1wKpjbiH5

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Δωρεάν κλινική εξέταση μαστού για νέες γυναίκες σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη

 
Πρόγραμμα ενημέρωσης με σκοπό την πρόληψη-έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε νέες γυναίκες, ηλικίας 20-39 ετών, διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής». Η ενημερωτική καμπάνια θα πραγματοποιηθεί σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη και έχει ως βασικό μότο «Είσαι γυναίκα 20 έως 39 ετών; Μην έρθεις μαζί μας!».

Πρωταρχικός στόχος του Προγράμματος είναι η αφύπνιση κάθε γυναίκας αυτής της ηλικίας για τον καρκίνο του μαστού καθώς τα ηλικιακά όρια εμφάνισης της νόσου έχουν μειωθεί. Ο δεύτερος στόχος του προγράμματος είναι η παροχή δωρεάν κλινικής εξέτασης από χειρουργό μαστού για εννέα ημέρες, από τις 5 έως τις 15 Ιουνίου 2012.

Ραντεβού για εξετάσεις:
Οι γυναίκες ηλικίας 20 έως 39 ετών, μπορούν να τηλεφωνούν στους Συλλόγους «Άλμα Ζωής», για να κλείνουν το ραντεβού τους για την δωρεάν κλινική εξέταση.
Τηλέφωνα Επικοινωνίας:
  • Αθήνα 210 8 253 253
  • Πάτρα 2610 22 22 74
  • Θεσσαλονίκη 2310 28 51 83
Οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 14:00 έως τις 19:00 μ.μ., από Χειρουργούς μαστού, της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού (ΕΧΕΜ).

Εάν χρειαστεί κάποια γυναίκα επιπλέον εξέταση, όπως υπερηχογράφημα ή μαστογραφία, θα έχει τη δυνατότητα να την κάνει δωρεάν σε αξιόπιστο διαγνωστικό κέντρο.

health.in.gr

SHEA D’ AFRIQUE


 Η εξαίσια σειρά Shea-Butter παράγεται στην Burkina Faso( Δυτική Αφρική) από το κουκούτσι του καρπού του Shea δέντρου. Tα κουκούτσια υποβάλλονται σε επεξεργασία από χεριά ντόπιων γυναικών, βγάζοντας από μέσα το βούτυρο που περιέχουν (Shea- Butter).
Η Shea d’ Afrique αποτελείται από 100% Shea-Butter. Η Shea d’ Afrique είναι διαθέσιμη σε τρεις διαφορετικές ποικιλίες: κλασσικό, βιολεμονι και αλόη βέρα. Είναι όλα ακατέργαστα και ανήκουν στην κατηγορία ποιότητας Α, χωρίς χημικά πρόσθετα. Το κλασσικό Shea d‘ Afrique είναι καθαρή Shea-Butter χωρίς πρόσθετα. Oι ποικιλίες βIολεμονι και αλόη βέρα περιέχουν φυσικά βιολογικά εκχυλίσματα από βιολεμονι και αλόη βέρα σε μικρή ποσότητα . Το ακατέργαστο Shea-Βutter έχει μακρά παράδοση στις αφρικάνικες χώρες και χρησιμοποιείται όχι μόνο για την αποτελεσματική προστασία του δέρματος από την αφυδάτωση αλλά και για το μαγείρεμα στην αφρικανική κουζίνα.
Το προϊόν χρησιμοποιείται από τις γυναίκες στην Αφρική για την αποτελεσματική προστασία από τον καυτό αέρα της σαβάνας. Sτις ανεπτυγμένες χώρες η Shea-butter εμπεριέχεται σε πολλά ακριβά καλλυντικά σε πολύ μικρή ποσότητα.
Η Shea d’Afrique εγγυάται πρόληψη από δερματολογικές παθήσεις αλλά και εντατική φροντίδα για το ερεθισμένο δέρμα ενώ λόγο της συμπαγούς υφής της επιφέρει θεαματικά αποτελέσματα ακόμα και όταν χρησιμοποιείται σε μικρή ποσότητα αφού τα προϊόντα της είναι πλούσια σε βιταμίνες A,E, αλλαντο’ί’νη, μακρά ακόρεστα οξέα και προέρχονται από 100% φυσικά συστατικά. Η Shea d‘ Afrique χρησιμοποιείται ιδιαίτερα σε προβληματικό και αλλεργικό δέρμα στις εξής περιπτώσεις:

  • Στην καθημερινή φροντίδα και ενυδάτωση του δέρματος
  • Στην πρόληψη και λείανση των ρυτίδων
  • Ενάντια στην ξηροδερμία και την νευροδερματίτιδα
  • Απαλύνει περιπτώσεις συγκάματος και επουλώνει τις πληγές
  • Μετά από θεραπεία με αλοιφή που περιέχει κορτιζόνη
Τα προϊόντα Shea d Afrique της εταιρείας Abis-Pharma είναι παραδοσιακά παραγόμενα προϊόντα βιολογικής προέλευσης, διατηρούν πιστοποιητικό γνησιότητας eco cert και διατίθενται στο εμπόριο υπό τους όρους του Δίκαιου Εμπορίου (Fair Trade).

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

ΠΦΣ: Αναστολή χορήγησης φαρμάκων me με πίστωση και απεργία.

 
Κατά την έκτακτη κοινή συνεδρίαση του Π.Φ.Σ. , των Συλλόγων Αττικής και Πειραιά και παρουσία πολλών προέδρων μεγάλων συλλόγων

ΑΠΟΦΑΣΙΣΘΗΚΕ
  • Αναστολή χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. λόγω των χρεών του που  οδηγούν σε αδυναμία λειτουργίας των φαρμακείων. Η αναστολή ξεκινά από τις  23/5/2012 σε όλη τη χώρα
  • Για την ίδια ημέρα προγραμματίζεται 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση των φαρμακοποιών.

Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ (Sintrom ή Panwarfin) - ΤΡΟΦΩΝ




Η διαιτητική αρμονία είναι το κλειδί για τη διατήρηση μιας σταθερής ανταπόκρισης κατά την διάρκεια της θεραπείας με βαρφαρίνη (Sintrom ή Panwarfin). Οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ποιές τροφές περιέχουν βιταμίνη Κ και να καταλώνουν καθημερινώς σταθερές ποσότητες των τροφών αυτών. Η κατανάλωση περισσοτέρων από 3 αλκοολούχων ποτών μπορεί να αυξήσει την δράση των κουμαδινών (Sintrom ή Panwarfin). Ο χρόνος πήξεως δεν επηρεάζεται εάν η πρόσληψη αλκοόλ δεν υπερβαίνει τα τρία ποτά ημερησίως. Αυτή η ποσότητα αλκοόλ περιέχεται στα 340γρ. κρασιού ή στα 1000γρ. μπύρα (Η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει το INR ενώ η οξεία κατανάλωση να τον αυξήσει. Τα φυτικά ιδιοσκευάσματα μπορούν να επηρεάσουν το ΙΝR. Το συνένζυμο Q10 για παράδειγμα έχει χημική δομή παρόμοια με τη βιταμίνη Κ.


 Θα πρέπει να αποφεύγονται ή να καταναλώνονται σε σταθερή δοσολογία αφεψήματα βοτάνων όπως 

  • Πράσινο τσάι
  • Σκόρδο
  • Ginseng

Οι παρακάτω τροφές θα πρέπει να αποφεύγονται ή να περιορίζεται η κατανάλωσή τους 


  • Καφεϊνούχα αφεψήματα: cola, καφές, τσάι, ζεστή σοκολάτα, σοκολατούχο γάλα    
 Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ είναι

  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: μπρόκολο, λαχανάκια βρυξελλών, γογγύλια, λάχανο, σπανάκι, παντζάρια 
  • Κουνουπίδι
  • Όσπρια
  • Μαγιονέζα
  • Σογιέλαιο 
                                 

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

ΔΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η e-syntagografisi

 




Το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έχει καταρρεύσει πλήρως. Ούτε οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφούν, ούτε οι φαρμακοποιοί να εκτελούν συνταγές.
Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο και προκειμένου ο Ελληνικός λαός να μη μείνει χωρίς φάρμακα, οι Φ.Σ. Αττικής, Πειραιά και Αχαΐας, αποφάσισαν να δώσουν οδηγία στα μέλη τους, να εκτελούν όλες τις συνταγές χειρόγραφα. 

Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Άμεση ένταξη ολων των κλάδων Ασθενείας του ΤΑΥΤΕΚΩ στον ΕΟΠΥΥ

                                        

   Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενημερώνει ότι από την 1-5-2012 εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ οι κλάδοι ασθενείας του ΤΑΥΤΕΚΩ. Ο κλάδος Υγείας του ΤΑΥΤΕΚΩ αποτελείται από τους επιμέρους τομείς:
ΚΑΠ-ΔΕΗ (Ταμείο Ασθενείας Προσωπικού ΔΕΗ).
ΤΑΠΑΕ-ΕΘΝΙΚΗ (Ταμείο Ασθενείας Προσωπικού «Εθνική Ασφαλιστική»).
ΤΑΠ-ΗΣΑΠ (Ταμείο Ασθενείας Προσωπικού ΗΣΑΠ).
ΤΑΠ- ΗΛΠΑΠ (Ταμείο Ασθενείας Προσωπικού ΗΛΠΑΠ).
ΤΑΠ-ΕΤΒΑ (Ταμείο Ασθενείας Προσωπικού ΕΤΒΑ).
ΤΑΠ-ΕΤΕ (Ταμείο Ασθενείας Προσωπικού Εμπορικής Τράπεζας).
ΤΑΠ-ΟΤΕ (Ταμείο Ασθενείας Προσωπικού ΟΤΕ).
ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ (Ταμείο Ασθενείας Προσωπικού Πίστεως Γενική & American Express).


   Από την 1-5-2012 παύει να ισχύει το συνταγολόγιο αναγραφής φαρμάκων των εν λόγω ταμείων και η συνταγογράφηση γίνεται μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ή με την έκδοση χειρόγραφής συνταγής στο ενιαίο έντυπο συνταγολογίου ΕΟΠΥΥ. Οι ιατροί έχουν και πάλι την υποχρέωση αναγραφής της φαρμακευτικής αγωγής στο βιβλιάριο ασθενείας του ασφαλισμένου για το ΤΑΠΑΕ Εθνική, ενώ για τα υπόλοιπα Ταμεία, που τα βιβλιάρια περιέχουν εντολές υγειονομικής περίθαλψης, η καταγραφή της φαρμακευτικής αγωγής θα γίνεται στο στέλεχος των εντολών αυτών.
    Συνταγές που έχουν εκδοθεί με τη χρήση παλαιού τύπου συνταγολογίου το χρονικό διάστημα 26-4-2012 έως 30-4-2012, καθώς και τρίμηνες επαναλαμβανόμενες συνταγές που εκδόθηκαν από 22-2-2012 έως 28-2-2012 θα γίνονται δεκτές και θα κατατίθενται στον λογαριασμό του φαρμακείου. Συνταγές που έχουν εκδοθεί σε παλαιού τύπου συνταγολόγια από την 1-5-2012 και μετά δεν θα γίνονται αποδεκτές.

Αναγνώστες