Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Άρση πίστωσης σε 4 ταμεία

Στην έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε το Δ.Σ. του Φ.Σ.Α. σήμερα 29-4-2011, αποφάσισε την άρση της πίστωσης για τα ταμεία ΟΠΑΔ, ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΟΑΕΕ.

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

03-07 Μαϊου 2010: Ελληνική Εβδομάδα Κατά του Καρκίνου του Δέρματος

Κάθε χρόνο περισσότεροι από 50.000 Ευρωπαίοι έρχονται αντιμέτωποι με τη θλιβερή διαπίστωση ότι μια ελιά που είχαν κάποτε έχει μετατραπεί σε μελάνωμα. Η καταλληλότερη λύση για την αποφυγή μιας τέτοιας επικίνδυνης εξέλιξης αποτελεί η προληπτική εξέταση του δέρματος. Και τα τελευταία χρόνια, αυτή η λύση γίνεται πιο προσιτή από ποτέ.

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV), στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κόσμου για την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος οργανώνει, από το 2000 και κάθε χρόνο, την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος» σε διάφορες χώρες. Στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), η συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί την αφετηρία για μία ολόκληρη εβδομάδα αφιερωμένη στην πρόληψη, την «Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος», που φέτος θα πραγματοποιηθεί από 03 έως 07 Μαΐου με την υποστήριξη των Δερματολογικών Εργαστηρίων της La Roche-Posay.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, δερματολόγοι της ΕΔΑΕ θα εξετάζουν δωρεάν το κοινό σε ιδιωτικά ιατρεία και σε νοσοκομειακά ιδρύματα. Με ένα απλό τηλεφώνημα στο 800 11 11 2 22 για όλη την εβδομάδα 03 – 07 Μαΐου όσοι το επιθυμούν μπορούν να κλείσουν ένα ραντεβού και να εξεταστούν δωρεάν. Παράλληλα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπουν και στο www.myskincheck.gr και να αναζητήσουν τη λίστα με τους συμμετέχοντες δερματολόγους για να κλείσουν ραντεβού.

Τα τελευταία χρόνια, καταγράφεται μία σημαντική αύξηση στη διάγνωση νέων κρουσμάτων, με το μελάνωμα να αποτελεί άμεσο κίνδυνο ακόμη και για την ίδια τη ζωή. Ιδιαίτερα ανησυχητικό μάλιστα είναι το γεγονός ότι παρουσιάζεται αύξηση 3% - 7% κάθε χρόνο στις νέες διαγνώσεις κακοήθους μελανώματος, ενώ σε ετήσια βάση καταγράφονται περισσότερα από 130.000 νέα κρούσματα μελανώματος παγκοσμίως και περισσότεροι από 37.000 άνθρωποι πεθαίνουν από τη νόσο κάθε χρόνο.

Κάθε χρόνο στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της Ελληνικής εβδομάδας κατά του καρκίνου του δέρματος εξετάζονται περίπου 2.500 περιστατικά και τα αποτελέσματα αναδεικνύουν την άμεση ανάγκη για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση. Κύριες αιτίες του φαινομένου και της μεγάλης αύξησης που παρατηρείται είναι η υπέρμετρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και οι περιβαλλοντικές μεταβολές – τρύπα του όζοντος – που έχουν κάνει το κακοήθες μελάνωμα ως ένα από τα ταχύτερα εξαπλωνόμενα κακοήθη νεοπλάσματα στον άνθρωπο.



MY SKIN CHECK – ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ… ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ
Το 90% των μελανωμάτων που εντοπίζονται εγκαίρως θεραπεύονται.

Για να αυξήσει την έγκαιρη διάγνωση των καρκίνων του δέρματος, η ΕΔΑΕ και με την υποστήριξη των Δερματολογικών Εργαστηρίων της LA ROCHE-POSAY, δημιούργησαν το πρωτοποριακό site αυτοεξέτασης www.myskincheck.gr όπου δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να μπαίνει και να αξιολογεί το δικό του επίπεδο κινδύνου όποτε θέλει. Αρκεί να ακολουθήσει κανείς τη μέθοδο ABCDE* και ένα καθρέφτη χειρός.

Το www.myskincheck.gr ο απόλυτος δερματολογικός σας σύμβουλος, προσφέρει χρήσιμες συμβουλές από έμπειρους δερματολόγους, πληροφορίες για το πότε είναι ύποπτη μια ελιά, τρόπους προφύλαξης από τον ήλιο, τρόπους σωστής αντηλιακής προστασίας, αλήθειες και μύθους γύρω από το μελάνωμα, ενότητα όπου μπορεί το κοινό να στείλει ερωτήσεις / απορίες, ακόμα και δυνατότητα αναζήτησης δερματολόγου (όχι μόνο για την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος, αλλά για όλο το χρόνο).

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Πασχαλινά Ατυχήματα: Μπορούμε και χωρίς αυτά...

Στην Ελλάδα, ο εορτασμός του Πάσχα συνοδεύεται από μία σειρά ατυχημάτων, που οφείλονται, κυρίως, στη μεγάλη έξοδο που παρατηρείται από τα μεγάλα αστικά κέντρα προς την Περιφέρεια καθώς και στη χρήση πυροτεχνημάτων κυρίως από άτομα νεαρής ηλικίας. Αρκεί να αναφέρουμε ότι την περίοδο του Πάσχα 30.000 άτομα τραυματίζονται σε τροχαία και λαμβάνει χώρα το 69% της ετήσιας επίπτωσης των τραυματισμών από βεγγαλικά.

Γνωρίζετε ότι:

  1. Tα τροχαία ατυχήματα την περίοδο του Πάσχα αποτελούν το 5% του συνόλου των τροχαίων που καταγράφονται ετησίως στην Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει και για τα θανατηφόρα οχήματα.
  2. Το 60% των θυμάτων είναι οδηγοί, το 22% επιβάτες και τέλος το 18% πεζοί. Μελέτες έχουν δείξει ότι 500 θάνατοι ετησίως (περίπου το 20%) θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν όλοι οι χρήστες τροχοφόρων χρησιμοποιούσαν κράνος ή ζώνη ασφαλείας. 
  3. Το 33% των θανατηφόρων τροχαίων συμβάντων οφείλεται στην υπερβολική και ακατάλληλη ταχύτητα. 
  4. Το 70% των ατυχημάτων από πυροτεχνήματα αφορούν παιδιά ηλικίας 10-14 ετών, εκ των οποίων στο 90% των περιπτώσεων δεν υπάρχει επίβλεψη από ενήλικα.
  5. Το 80% των τραυματισμών οφείλονται σε έκρηξη κροτίδας, ενώ το 70% σημειώνονται σε δημόσιους χώρους.
Γι' αυτό:
Πρόληψη ατυχημάτων από βεγγαλικά-πυροτεχνήματα
  • Ενημερώνουμε τα παιδιά για τον κίνδυνο τραυματισμού και την αναγκαιότητα αποφυγή χρήσης βεγγαλικών.
  • Στην Ανάσταση, οι γονείς μεταφέρουν τα παιδιά μακριά από τον πυρήνα των βεγγαλικών, αποφεύγουν τα σημεία με συνωστισμό και να δεν σηκώνουν ψηλά τα παιδιά.
  • Προσοχή στις λαμπάδες. Χρησιμοποιούμε προστατευτικά φανάρια.
  • Αυστηροί έλεγχοι απαιτούνται στα καταστήματα που πωλούν παράνομα βεγγαλικά.
  • Δε χρησιμοποιούμε πυροτεχνήματα κοντά σε ξερά χόρτα, για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά.
Πρόληψη ατυχημάτων από τροχαία
  1.  Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα, πολλαπλάσιος είναι ο κίνδυνος εμπλοκής σε τροχαίο. Συγκεκριμένα, μείωση της ταχύτητας κατά 1% οδηγεί σε μείωση 2% των τραυματισμών, 3% μείωση των τραυματισμών και 4% μείωση των θανατηφόρων.
  2. Η απόσπαση της προσοχής αποτελεί σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης τροχαίου (χρήση κινητού τηλεφώνου, κούραση του οδηγού, δυνατή μουσική, έντονες συζητήσεις κ.ά..)
    Συμβουλή:
    Αποφεύγουμε τις σοβαρές συζητήσεις κατά την οδήγηση. Αν είναι αναγκαίο να μιλήσουμε στο κινητό για ένα θέμα που απαιτεί προσοχή, είναι καλύτερο να σταματήσουμε σε ασφαλές σημείο στάθμευσης για να πραγματοποιήσουμε την κλήση.
  3. Τα παιδιά πρέπει να κάθονται στο πίσω κάθισμα σωστά δεμένα ανάλογα με το ύψος και το βάρος τους.
  4. Σεβόμαστε πάντα την προτεραιότητα, διατηρούμε τις αποστάσεις ασφαλείας, οδηγούμε αμυντικά και συμπεριφερόμαστε με ευγένεια.
  5. Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί. Εάν πρόκειται να πιούμε, επιλέγουμε τον Οδηγό της παρέας που δεν πίνει για να οδηγήσει τους φίλους του με ασφάλεια στο σπίτι. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε ταξί ή Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  6. Ακόμη και μικρή ποσότητα αλκοόλ μειώνει την ικανότητα του οδηγού να αντιδράσει σωστά σε πιθανό εμπόδιο ή κίνδυνο. Ο κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά σε περίπτωση ταυτόχρονης λήψης φαρμάκων.
  7. Πριν το ταξίδι φροντίζουμε να έχουμε κοιμηθεί καλά, ενώ κατά τη διάρκεια του κάνουμε κάθε δύο με τρεις ώρες στάσεις για ξεμούδιασμα και ξεκούραση.
  8.  Η λήψη φαρμάκων πρέπει να αποφεύγεται γενικότερα κατά την οδήγηση. Αν υπάρχει απαγόρευση οδήγησης και στις σχετικές οδηγίες, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να την παραβούμε.
  9. Πέρα από τον απαραίτητο εξοπλισμό (πυροσβεστήρα, τρίγωνο και πρώτες βοήθειες) καλό είναι να έχουμε μαζί μας ανακλαστικό γιλέκο και μια κουβέρτα για περίπτωση ανάγκης, όπως και να ενημερωνόμαστε για τον καιρό πριν την αναχώρηση.
  10. Μόνο η τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων ασφαλείας είναι σε θέση να μας εξασφαλίσει τον απαραίτητο χρόνο αντίδρασης για την αποφυγή ενός ατυχήματος.
Οι παραπάνω συμβουλές συντάχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων και Βίας, το Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων, Το Χαμόγελο του Παιδιού και  Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

ΟΠΑΔ

Την αναστολή των κινητοποιήσεων μέχρι τις 30/04 αποφάσισε  η γενική συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

Αναγνώστες